Website counter free counters

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012


ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 6ΟΥ ΜΕ ΑΡΧΕΣ 5ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Άγνωστος αρχαίος ναός απέναντι από τον Επικούριο

25/04
Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στις παρυφές του όρους Τετράζι, εντοπίσθηκε ο ναός και αφού διανύσει κανείς τουλάχιστον 7 χιλ. δύσβατου, αγροτικού  δρομου πάνω από το χωριό της Άνω Μέλπειας κοντά στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, εντοπίσθηκαν τα κατάλοιπα ενός αγνώστου μεχρι στιγμής αρχαίου ναού από την αρχαιολόγο δρ. Ξένη Αραπογιάννη.

Χρονολογείται  από τα τέλη του 6ου – αρχές 5ου π.Χ. αιώνα αυτός ο άγνωστος ναός διατηρείται δυστυχώς μόνον ως προς τη θεμελίωσή του, διάσπαρτος όμως ήταν γύρω του ο χώρος από αρχιτεκτονικά μέλη, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση μικρής εκκλησίας. Όπως λέει η κυρία Αραπογιάννη, όταν το εκκλησάκι κατεδαφίστηκε για να κτισθεί νέο -τελικώς αυτό έγινε σε γειτονικό λόφο-, γέμισε ο τόπος από επιστήλια, τρίγλυφα και άλλα μέλη του αρχαίου ναού.

Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε, όχι μόνον την ύπαρξη του οικοδομήματος, αλλά και εξαιρετικά ευρήματα: Κεραμική, χάλκινα αντικείμενα και το πιο ενδιαφέρον, μεγάλο αριθμό σιδερένιων όπλων και, κυρίως, αιχμών δοράτων που υπήρξαν αφιερώματα στο ναό. Επίσης, όμως, ήρθε στο φως ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνού άνδρα, πιθανόν πολεμιστή, αφού άλλωστε κρατά δόρυ στο ένα χέρι.
«Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος σε μια πολεμική θεότητα», λέει η κυρία Αραπογιάννη. Προσθέτοντας: «Η άμεση οπτική επαφή με το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, αλλά και η ομοιότητα των αναθημάτων, κυρίως των σιδερένιων δοράτων, θα μπορούσαν να αποδώσουν το ναό της Άνω Μέλπειας στον Απόλλωνα, χωρίς όμως να αποκλείεται η λατρεία της Αρτέμιδος ή της Αθηνάς».
 Η κορυφή του λόφου όπου κατασκευάσθηκε είχε εξομαλυνθεί από τους αρχαίους ακριβώς για να δεχθεί το κτίσμα. Ένα τμήμα του, όμως, το ανατολικό, έχει καταστραφεί πλήρως, γιατί είχε χρησιμεύσει ως θεμελίωση του χριστιανικού ναού.
Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι στο εσωτερικό του η κυρία Αραπογιάννη αποκάλυψε ένα μικρότερο κτίσμα σωζόμενων διαστάσεων 15,60Χ2,18 μέτρα, κατασκευασμένο από αργούς λίθους, χωρίς συνδετικό υλικό, η ανατολική πλευρά του οποίου ήταν επίσης κατεστραμμένη. Το δάπεδο του ναού και του εσωτερικού κτίσματος καλυπτόταν από μικρούς, σχεδόν πλακοειδείς λίθους συνδεδεμένους με κονίαμα.

«Κατά τη γνώμη μου αυτός ήταν ο πρώτος ναός, ο αρχαϊκός, που χρονολογείται στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα. Τον έκτισαν μάλλον οι Σπαρτιάτες που ήταν οι κατακτητές της Μεσσηνίας κι όταν αργότερα οι Μεσσήνιοι απελευθερώθηκαν, έκτισαν μεγαλύτερο ναό στην ίδια θέση», λέει η αρχαιολόγος.

Ευρήματα
Χάλκινα βραχιόλια που καταλήγουν σε κεφάλι φιδιού, χάλκινο μικρό σκεύος ένα χάλκινο έλασμα με έκτυπη παράσταση γυναίκας που κρατά κλαδί, σιδερένιοι ήλοι και σιδερένια εξαρτήματα σκευών και ανάμεσά τους σε εξαιρετική διατήρηση ένα χάλκινο κυλινδρικό στέλεχος που καταλήγει σε λεοντοκεφαλή. Και μαζί, φυσικά τα σιδερένια όπλα και οι τουλάχιστον 20 αιχμές δοράτων. Πρόκειται για ευρήματα του ιερού, τα οποία αφιέρωναν οι πιστοί στη λατρευόμενη θεότητα. Άλλωστε, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα υπήρξε μία αναθηματική επιγραφή, χαραγμένη στο χείλος ενός τμήματος πήλινου αγγείου, όπου ξεχωρίζει η λέξη: ΑΝΕΘΕΚΕΝ.

Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα: Δεν έχουν εντοπισθεί πουθενά κίονες ή κιονόκρανα. Μόνον επιστήλια και τρίγλυφα με μετόπες και γείσα, όλα λίθινα. «Σκέφτομαι ότι μπορεί να είχε ξύλινους κίονες, αλλά αυτό δε συνηθιζόταν καθόλου. Επομένως, χρειάζεται επιπλέον έρευνα, μήπως υπάρχουν κάπου…», όπως λέει η κυρία Αραπογιάννη. Μόνον που η ίδια δεν μπορεί πλέον να επανέλθει, αφού την πρόφθασε η «εφεδρεία».
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το vima online)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου