Website counter free counters

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012


Η «ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΠΑ» ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ – ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ … ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ποινική δίωξη για απάτη και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, για αγρότες και υπαλλήλους ΕΑΣ

 30/05
Αγρότες «καλλιεργούσαν» εικονικά στρέμματα με εικονικές παραγωγές αγροτικών προϊόντων (από λάδι μέχρι ακτινίδια) στην τιμή του 4% επί του επιστρεφόμενου ΦΠΑ του τιμολογίου και «εικονικοί χονδρέμποροι» … τα αγόραζαν με τη διακίνηση εικονικών τιμολογίων προς το υπόλοιπο 7% επί του επιστρεφόμενου ΦΠΑ του τιμολογίου. Οι «εικονικοί χονδρέμποροι» καπάρωναν την … σοδειά των αγροτών με την προπώληση πλαστών – εικονικών τιμολογίων και οι ίδιοι ελάμβαναν την αμοιβή τους, μετά την είσπραξη – επιστροφή του ΦΠΑ από τους αγρότες. 

Η παραπάνω … παραγωγική διαδικασία, αλλά και ο τρόπος … πληρωμής («η συμφωνία ήταν ότι το 4% θα κρατούσαν οι αγρότες και το υπόλοιπο 7% θα το έδιναν στους «χονδρεμπόρους» - διακινητές των πλαστών τιμολογίων μετά την επιστροφή – είσπραξη του ΦΠΑ από τους αγρότες») περιγράφεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ.

ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΚΑΙ… ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Όμως, υπήρχαν ακόμα και «τοις μετρητοίς» εξοφλήσεις πλαστών τιμολογίων εκ μέρους «εικονικών αγροτών», παρότι η αξία του ΦΠΑ τους ανερχόταν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ το ΣΔΟΕ όταν το απόγευμα της Δευτέρας συνέλαβε τους εικονικούς χονδρέμπορούς, στο πορτμπαγκάζ εντόπισε μέχρι και πλαστά τιμολόγια για… εξαγωγές!  

Τα ευρήματα του ΣΔΟΕ από τις έρευνες ενός ολόκληρου έτους αποκαλύπτουν «σημεία και τέρατα»: Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και … αγρότης που υπέβαλλε πλαστά τιμολόγια και εισέπραξε περίπου 330.000 ευρώ, μέσα σε μια χρονιά μόνο! Ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις που και τραπεζικοί υπάλληλοι, χωρίς ούτε στρέμμα ιδιόκτητης ή μισθωμένης αγροτικής έκτασης, υπέβαλαν τιμολόγια πάνω από 400.000 ευρώ!

Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες του ΣΔΟΕ, «εικονικές καλλιέργειες» και «εικονικοί αγρότες και χονδρέμποροι» υπήρχαν στην περιοχή της Τριφυλίας Μεσσηνίας, εδώ και τουλάχιστον δέκα ολόκληρα χρόνια, χωρίς ακόμα να μπορεί επακριβώς να υπολογιστεί η ηλικία της απάτης. Η ζημία για τα ταμεία του κράτους (από την επιστροφή ΦΠΑ που ποτέ δεν είχε εισπράξει), σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς ανέρχεται σε πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, και αφορά μόνο στη τελευταία διετία της κρίσης, το πολύ. Όμως προβολές σε παρελθόντα χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και διαχρονική έκταση συναλλαγών, από καλά γνωρίζοντες, εκτιμούν το τελικό ποσό άνω του δισεκατομμυρίου.

Σύμφωνα με όλα στοιχεία, το κύκλωμα των «εικονικών χονδρεμπόρων» είχε ως «κέντρο» την Τριφυλία (Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους), επειδή το εξέτρεφαν συγκεκριμένοι αντικειμενικοί λόγοι – παράγοντες, που μπορούν να συνοψιστούν σε πλούσια και πολυποίκιλη πραγματική αγροτική παραγωγή και απουσία ή έλλειψη επαρκών κρατικών και αγροτοσυνεταιριστικών υπηρεσιών ελέγχου (Εφορίες, ΕΑΣ, κτλ).

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι το κύκλωμα αναπτυσσόμενο με τα χρόνια δεν ξεπέρασε πολύ γρήγορα, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες, τα όρια του Νομού Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, προσλαμβάνοντας πανελλαδικές διαστάσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι εμπλέκονται «εικονικοί αγρότες» όχι μόνο από την Πελοπόννησο, όπως γράψαμε σε σχετική προηγούμενη ανάρτηση, αλλά ακόμα και από Αθήνα, Κέρκυρα, Έδεσσα, κτλ.

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «pelopsnews», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την άσκηση ποινικής δίωξης σε όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη μεγάλη απάτη, αναζητώντας ευθύνες για όσα γίνονταν χρόνια τώρα, χωρίς κανείς ελεγκτικός μηχανισμός αθέλητα ή και… ηθελημένα να μπλοκάρει την ανεξέλεγκτη δράση των απατεώνων.

Οι πρώτοι που θα λογοδοτήσουν άμεσα στις Αρχές είναι οι αγρότες που συμμετείχαν στο εν λόγω κύκλωμα και οι οποίοι, ήδη τους τελευταίους μήνες, με έμφαση τα τελευταία 24ωρα, κάνουν ουρές στα Διευθυντικά γραφεία των ΔΟΥ, προκειμένου να επιστρέψουν τα παράνομα εισπραχθέντα, ευελπιστώντας να γλυτώσουν μέρος των συνεπειών. 

Παράλληλά, οι Εισαγγελικές και Ανακριτικές Αρχές σφίγγουν τον κλοιό, γύρω και από στελέχη ΕΑΣ, τα οποία εκτιμούν ότι δεν μπορεί να είναι αμέτοχα ή στην ελαχιστότερη περίπτωση απλώς «να έκαναν τα στραβά μάτια» σε ένα τρελό αλισβερίσι, το οποίο είχε την υπογραφή τους και είχε στήσει χορό δίπλα τους.
Άλλωστε και βάση του νόμου, κανείς αγρότης δεν θα μπορούσε να εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ, αν δεν κατέθετε τα παραστατικά στην ΕΑΣ και δεν έπαιρνε την έγκρισή της, πριν πάρει το δρόμο για το ταμείο της εφορίας.

ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η … ΦΠΑ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Μετά το … παράδειγμα του χωριού του Άρματος Θηβών, όπου αγρότες άδειασαν τα ταμεία του κράτους, αποκομίζοντας κέρδη 10 εκατομμυρίων ευρώ, το ΣΔΟΕ μεταστράφηκε με εκτεταμένες έρευνες και σε αγροτικές περιοχές της Πελοποννήσου, προκειμένου να εξετασθεί εάν υπάρχουν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε "αγρότες ειδικού καθεστώτος".

Η έρευνα ξεκίνησε στα μέσα του 2011, με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρη Σταύρου, με αφορμή το γεγονός ότι η ΔΟΥ της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας εντόπισε μεγάλο αριθμό πλαστών και εικονικών τιμολογίων στα χέρια αγροτών της περιοχής.
Αμέσως ανέλαβε δράση η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου του ΣΔΟΕ, η οποία διενήργησε εκτεταμένη έρευνα, σε συνεργασία με όλες τις ΔΟΥ της περιφέρειας Πελοποννήσου. Έτσι, εντοπίστηκαν εκατοντάδες αγρότες στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας, οι οποίοι έκοβαν χιλιάδες εικονικά τιμολόγια αποκομίζοντας κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ξετυλίγοντας το … κουβάρι των αλλεπάλληλων διανομαρχιακών ευρημάτων, κάποια στιγμή το ΣΔΟΕ … έπεσε επάνω και στους … χονδρεμπόρους της Τριφυλίας. Είναι σαφές ότι παρακολουθούσε την όλη υπόθεση προσεκτικά από πολύ καιρό, αλλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή. 

Άλλωστε, μόνο με αυτό τον απλό τρόπο εξηγείται και το γεγονός ότι προχθές (Δευτέρα) το βράδυ … περίμενε στην Κυπαρισσία τους συγκεκριμένους … χονδρεμπόρους που έρχονταν από Αθήνα, τους σταμάτησε, έκανε έλεγχο στο αυτοκίνητο τους και βρήκε –όπως περίμενε και είχε προφανώς πληροφορίες- το πορτ-παγκάζ γεμάτο με μπλόκ πλαστών – εικονικών τιμολογίων.
Προφανέστατα, για τον ίδιο λόγο δεν εδόθη κιόλας μεγάλη έκταση και στην αμέσως προηγούμενη και ανεξάρτητη υπόθεση της 47χρονης, που πρωτο-αναρτήθηκε στοpelopsnews.gr,  και που επίσης συνελήφθη στη Κυπαρισσία για παρόμοιους λόγους, καθώς δεν θέλησαν οι διωκτικές αρχές να …τρομάξουν το μεγάλο ψάρι!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου