Website counter free counters

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013


«Γέμισε» ειδοποιητήρια κατασχέσεων η Καλαμάτα

Τελευταία Ενημέρωση: 26/03/2013 

Τη βοήθεια των τοπικών επαγγελματικών ενώσεων ζητούν δημότες με έκκλησή τους, μια και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Ειδοποιητήρια σε δεκάδες πολίτες της Καλαμάτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής που έχουν χρέη, αποστέλλονται αυτές τις ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών.
Μόνο που η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι αυτή που αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη και ανακοινώθηκε στις εφημερίδες. Όπως έλεγαν οι παράγοντες του υπουργείου, από τους οφειλέτες θα ζητείται να ανταποκριθούν άμεσα στην πρόσκληση είτε για εξόφληση είτε για ρύθμιση των οφειλών τους, ενώ σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, θα αποστέλλεται δεύτερη επιστολή, σε αυστηρότερο τόνο, με την οποία θα ενημερώνονται ότι ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων τους. Στη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε ότι θα κατάσχονται και μισθοί, στο τμήμα άνω των 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα, όμως, με καταγγελίες δημοτών της Καλαμάτας που έφτασαν στην εφημερίδα (σ.σ. σχετική απόδειξη βρίσκεται στα χέρια μας), δεν έλαβαν ποτέ καμία ενημερωτική πρόσκληση. Αυτό που έχουν στα χέρια τους λέει: «Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχετε ανταποκριθεί στις σχετικές προσκλήσεις μας για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας στο Δημόσιο, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στη λήψη εις βάρος σας μέτρων, όπως προβλέπεται από το νόμο».
Όπως μας έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες, «δεν είναι δυνατό να μας απειλούν με κατασχέσεις, ενώ, μάλιστα, όπως ακούγεται, επίκεινται ρυθμίσεις».
Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν ότι «έτσι όπως μας κατάντησαν, φτάσαμε να μην έχουμε ούτε ένα ευρώ στην τσέπη μας. Θεωρούν ότι έχουμε χρήματα και δε θέλουμε να πληρώσουμε; Δε σκέφτονται ότι, για να φτάσουμε στη συγκεκριμένη κατάσταση, υπάρχουν κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί μας; Ότι έχουμε παιδιά που σπουδάζουν;».   
Επισημαίνουν δε, ότι η κατάσταση στην αγορά έχει φτάσει εδώ και καιρό στο μη παρέκει και ζητούν από τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, αλλά και εκπροσώπους των επαγγελματιών, να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα και εγρήγορση και να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Καλαμάτα, αλλά και στη Μεσσηνία γενικότερα.
Πάντως, το υπουργείο θεωρεί πως με την τακτική αυτή θα εισπραχθούν φέτος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,9 δισ. ευρώ.
Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε ακόμη η στελέχωση των δικαστικών τμημάτων των εφοριών. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να εισπραχθεί μέρος των 56,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι χρωστούν συνολικά οι οφειλέτες του Δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι οι οφειλές αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε όσους δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αλλά αφορούν και όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ, κλήσεις τροχαίας και δημοτικής αστυνομίας, διόδια ή και πρόστιμα από τη μη ακύρωση εισιτηρίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο κλοιός σφίγγει, δηλαδή, και γύρω από τους μικροοφειλέτες, δηλαδή όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ.
Τώρα, εάν ο οφειλέτης εξακολουθεί να αγνοεί τη πρόσκληση του υπουργείου, τότε η εντολή που έχει δοθεί είναι να ξεκινά διαδικασία κατάσχεσης σε ακίνητά του, ενοίκια και καταθέσεις, ακόμα και στο 25% μισθών και συντάξεων, με το ακατάσχετο να ορίζεται στα 1.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, εφόσον οι οφειλές ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, τότε προβλέπεται άσκηση ποινικής δίωξης. Υπολογίζεται ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, με το σύνολο αυτών των οφειλών να φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 100 χιλιάδες είναι εκείνοι με οφειλές από 3.000 έως 300.000 ευρώ, με το σύνολο των οφειλών τους να υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.
Τέλος, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενεργοποιήθηκε και διάταξη που επιτρέπει την κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων. Εάν, π.χ., έχετε ακίνητο το οποίο νοικιάζετε, αλλά έχετε και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε η εφορία μπορεί να κατασχέσει απευθείας το ενοίκιο και να ζητήσει τα χρήματα από τον ενοικιαστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου