Website counter free counters

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ένταξη της Πράξης «Προστασία παράκτιας ζώνης και στερέωση βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»


Ένταξη της Πράξης «Προστασία παράκτιας ζώνης και στερέωση βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 
 
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη υπέγραψε την ένταξη της πράξης «Προστασία παράκτιας ζώνης και στερέωση βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης, του Δήμου Πύλου-Νέστορος» στον Άξονα Προτεραιότητας «03-Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», συνολικού προϋπολογισμού 2,580,000.00 ευρώ. (ΑΔΑ:ΒΛ9ΘΓ-4ΞΦ) 
 
Το Κάστρο της Κορώνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του Δήμου Πύλου-Νέστορος, της Μεσσηνίας και ολόκληρης της Ελλάδας. Το παράκτιο τμήμα του περιμετρικού τείχους έχει υποσκαφεί και τμήματά του βρέθηκαν χωρίς στήριξη. Μετά τα έντονα σεισμικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην περιοχή το χειμώνα που πέρασε και συνετέλεσαν στην κατάρρευση μέρους του τείχους, αλλά και εξαιτίας της διάβρωσης την οποία προκαλούν οι  υποθαλάσσιες υποσκαφές, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου, καθώς το μνημείο έχριζε άμεσης αντιμετώπισης 
 
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, αναγνωρίζοντας τη σημασία και την πολιτιστική αξία του Κάστρου της Κορώνης, έδωσε τις κατευθύνσεις για επίλυση του προβλήματος. Μετά από διευρυμένες συσκέψεις ανάμεσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς για συνολική αποκατάσταση του μνημείου. Συντάχθηκαν οι απαραίτητες μελέτες γεωλογικής και γεωτεχνικές φύσης αλλά και καταγραφής του συνόλου των προβλημάτων και στη συνέχεια προτάθηκαν οι απαιτούμενες εργασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος δέσμευσε ποσό 60,000.00 ευρώ στον προϋπολογισμό του για τη χρηματοδότηση των υποστηρικτών μελετών και το Μανιατάκειον Ίδρυμα διέθεσε ποσό 20,000.00 ευρώ για την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα πέριξ του Κάστρου της Κορώνης και του αντίστοιχου ακρωτηρίου, η οποία διενεργήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. 
 
Συγκεκριμένα όπως περιγράφεται στην πράξη ένταξης θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εργασίες: απομάκρυνση βλάστησης στα πρανή και διαμόρφωση νέων κλίσεων, κάλυψη κατά θέσεις των επισφαλών πρανών με οπλισμένο μανδύα, πλήρωση των υποσκαφών και διαμόρφωση πλατώματος κατά μήκος της ακτογραμμής, κατασκευή πασσαλότοιχου και διαμόρφωση πλατώματος με κατάλληλα διαβαθμισμένα υδατοπερατά υλικά, κατά μήκος της ακτογραμμής και προστασία του πασσαλότοιχου στην πλευρά της θάλασσας με κατάλληλα διαβαθμισμένη λιθορροπή, μανδύας από οπλισμένο σκυρόδεμα, αγκύρια για πάκτωση του μανδύα, δοκοί οπλισμένου σκυροδέματος και νέα κονιάματα. 
 
Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί την πλέον ευχάριστη είδηση για το Δήμου Πύλου-Νέστορος, καθώς η άμεση αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού αυτού θέματος συμβάλει στη διάσωση και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης  Καφαντάρης ευχαριστεί δημόσια όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι ενέσκυψαν στην άμεση επίλυση του προβλήματος της διάβρωσης του Κάστρου της Κορώνης. Ιδιαιτέρως, θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για την ευαισθητοποίηση και την άμεση κινητοποίηση προς την αποκατάσταση του προβλήματος, την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη, τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα αλλά και τον νυν Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλου, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και τους Προϊσταμένους των Εφορειών και τον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτρη Μανιατάκη, για την οικονομική συμβολή του Ιδρύματος στις εργασίες για την προστασία και διάσωση του Κάστρου της Κορώνης. 
Posted by Picasa
Συνάντηση Δημάρχου με Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού 
 
Συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, στο γραφείο του Υπουργού, προκειμένου να συζητήσουν την εξέλιξη των έργων στον τομέα του πολιτισμού στο Δήμο Πύλου-Νέστορος. 
 
Συζητήθηκαν όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και η πορεία τους. Μάλιστα, ο Υπουργός προέβη και στην υπογραφή της παραχώρησης τμήματος του προαύλιου χώρου του Αντωνοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Πύλο για τη δημιουργία Δημοτικού Πάρκου. Ο Δήμος είχε απευθύνει αίτημα για παραχώρηση, το οποίο αφού συζητήθηκε στο ΚΑΣ έλαβε θετική έγκριση και υπεγράφη από τον Υπουργό. 
 
Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπέγραψε την τροποποιημένη Κ.Υ.Α για την ίδρυση των δυο υποθαλάσσιων ενάλιων αρχαιολογικών πάρκων στον όρμο του Ναυαρίνο και στον κόλπο της Μεθώνης και στη συνέχεια η ΚΥΑ απεστάλη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, για να υπογραφεί από τον Υπουργό κ. Βαρβιτσιώτη. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα ανάδειξης και πρωτοπόρας αξιοποίησης του πολιτιστικού πλούτου και της ιστορίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, το οποίο χαίρει της θερμής υποστήριξης και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, τη δημιουργία των οποίων είχε εξαγγείλει ο ίδιος το περασμένο καλοκαίρι 
 
Τα δύο πάρκα έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2014, προσφέροντας στην περιοχή της Μεσσηνίας ουσιώδες συγκριτικό πλεονέκτημα στην διεθνή τουριστική αγορά, καθώς και νέες θέσεις εργασίας, αφού γύρω από τα πάρκα θα αναπτυχθούν με βεβαιότητα καταδυτικά κέντρα και πλήθος άλλες δραστηριότητες εξυπηρέτησης των επισκεπτών, όπως από ανάλογα επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού έχει αποδειχθεί, ότι συμβαίνει.   
Υ Γ
Ωραια αυτα κυριε δημαρχε, τι θα γινει ομως με τους απληρωτους (4 μηνες) εργατοτεχνιτες στην εκκλησια της Μεραμορφωσης του Σωτηρος στο Νιοκαστρο ,και την κατα (3 μηνες) απληρωτη καθαριστρια ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου