Website counter free counters

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ένταση και κόντρα του Μ. Αγγελάκα με περιφερειάρχες


Τελευταία Ενημέρωση: 30/09/2013
Στιγμές έντασης μεταξύ των περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα, υπήρξαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης προχθές Παρασκευή στην Πάτρα.
Η ένταση προκλήθηκε, όταν ο κ. Αγγελάκας, από τη μια πλευρά, συνεχάρη τους κ.κ. Απ. Κατσιφάρα, Π. Τατούλη και Σπ. Σπύρου για το έργο που έχουν επιτελέσει μέχρι σήμερα οι Περιφέρειες στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, από την άλλη, όμως, διατύπωσε αρκετά ερωτηματικά σε σχέση με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ενώ ήταν πιο αιχμηρός προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για τον οποίο είπε ότι παρουσίασε ένα φάκελο μόνο με τα έργα που πηγαίνουν καλά.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τατούλης απάντησε στις αιχμές του κ. Αγγελάκα, τόνισε ότι οι Περιφέρειες είναι απόλυτα συνεπείς και δεν υπερκάλυψαν το πρόγραμμα, ενώ παρουσίασαν πολύ καλά αποτελέσματα απορροφητικότητας, και έκανε λόγο για «φωνές που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, χωρίς να γνωρίζουν προβλήματα, και σχεδιασμούς».
Ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στην επίμαχη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ με την οποία ζητά από τις Περιφέρειες μείωση της υπερκάλυψης στο 5% του προγράμματος, τόνισε ότι δημιουργεί στρέβλωση, αντιβαίνοντας τον καλλικράτειο νόμο, τη στιγμή που την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού του ΕΣΠΑ έχουν οι αιρετές Περιφέρειες.
Απαντώντας ο κ. Αγγελάκας υπερασπίστηκε το γενικό γραμματέα ΕΣΠΑ και απευθυνόμενος προς τον κ. Τατούλη, του είπε: «Φτάσατε την υπέρβαση στόχων στο 210,5% και την υπέρβαση συμβάσεων στο 112%, με δαπάνες μόλις 53%. Δε θα μπορέσετε να εκτελέσετε τα έργα. Πρέπει να πάτε την υπερκάλυψη στο 5%».
Ο κ. Τατούλης τού απάντησε ότι παραποιεί ή δε άκουσε τα λεγόμενά του, ενώ ο κ. Αγγελάκας, εμφανώς εκνευρισμένος, έκλεισε τη διαμάχη, λέγοντας: «Δε σας απαντώ, για να μη δώσω συνέχεια».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, υπερασπίστηκε το έργο των αιρετών Περιφερειών, λέγοντας ότι «μάτωσαν» για την επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ και θα «ματώσουν» πάλι για να πετύχουν τους στόχους τους, γιατί το πιστεύουν.
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στο κράτος και τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, στο τραπεζικό σύστημα που δε χρηματοδοτεί τους κατασκευαστές για να ξεκινήσουν τα έργα, ενώ για το πρόβλημα των υπερκαλύψεων, ανέφερε ότι προέκυψε με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία μείωσε τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ, όταν τα προγράμματα είχαν ήδη διαμορφωθεί.
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, σημείωσε από την πλευρά του ότι τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι, όχι όμως και εθνικοί.
Επισήμανε ότι και αυτός ως αιρετός περιφερειάρχης βρήκε πολλά έργα σταματημένα και ότι έγινε αγώνας για την επανεκκίνησή τους, ενώ παραδέχθηκε ότι οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς βρίσκονται χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες και χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δεν μπορούν να ξεκινήσουν έργα.
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκα, η απορρόφηση πόρων σε επίπεδο χώρας βρίσκεται μόλις στο 55%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή αδιάθετα 9 δισ. ευρώ, και από αυτά τα 6 δισ. κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά. Για το λόγο αυτό, κάλεσε τους περιφερειάρχες και τους εμπλεκόμενους φορείς να αλλάξουν προορισμό και να προχωρήσουν άμεσα σε απένταξη ανώριμων έργων, οδηγώντας τους διαθέσιμους πόρους σε έτοιμες μελέτες.
Όσον αφορά στην εικόνα των Περιφερειών, ο κ. Αγγελάκας είπε ότι η Δυτική Ελλάδα υλοποίησε πληρωμές στους 11 τελευταίους μήνες 62 εκ., δηλαδή με ένα ρυθμό 5,7 εκ. ευρώ το μήνα. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, καθώς οι πληρωμές θα πρέπει να αυξηθούν στα 12 εκ. το μήνα, ώστε να απορροφηθούν επιτυχώς μέχρι τα τέλη του 2013 τα 35 εκ. ευρώ που έχουν απομείνει αδιάθετα.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Αγγελάκας είπε ότι τους τελευταίους 11 μήνες απορρόφησε 48 εκ. ευρώ, δηλ. 4,6 εκ. ευρώ το μήνα. Οι συμβασιοποιήσεις και οι πληρωμές, όπως είπε, έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όμως ζήτησε από τον κ. Τατούλη να τον πληροφορήσει άμεσα, ποια έργα αποσύρονται για την επόμενη προγραμματική περίοδο και ποια έργα απεντάσσονται οριστικά από το ΕΣΠΑ, καθώς και τι στόχοι έχουν μπει για την απορρόφηση πόρων μέχρι 31/12/2013.
Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι πληρωμές είναι στα 24 εκ. τους τελευταίους 11 μήνες, δηλ. 2,1 εκ. το μήνα και υπάρχει θέμα με πολλά έργα, αν μπορούν να υλοποιηθούν.
ΠΗΓΗ: PatrasTimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου