Website counter free counters

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

τι να πουμε και μεις?


Υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας για το Νοσοκομείο Καλαμάτας


Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται για το Νοσοκομείο Καλαμάτας η σημερινή απόφαση του Υπουργού Υγείας κ.Άδωνι Γεωργιάδη, να εγκρίνει την σκοπιμότητα της νέας πρότασης για ένταξη στο ΕΣΠΑ που έχει δρομολογήσει η Διοίκηση του Νοσοκομείου συνολικού προϋπολογισμού 1.749.398,00 €.
Ειδικότερα η πρόταση περιλαμβάνει την  προμήθεια και αναβάθμιση νέου ξενοδοχειακού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού όπως επίσης και εξοπλισμού μηχανοργάνωσης.
Επισημαίνεται δε, ότι ξεχωριστό υποέργο της νέας πρότασης αποτελεί η προμήθεια και εγκατάσταση δύο (2) συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης στον προαύλιο χώρο προσδίδοντας στο νοσηλευτικό ίδρυμα μια αυτοτέλεια-αυτονομία και διασφαλίζοντας σε ετήσια βάση μια εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 350.000 ευρώ.
Η ανωτέρω εξοικονόμηση  έρχεται να προστεθεί στο ήδη οικονομικό όφελος των 400.000 ευρώ ετησίως που προέρχονται  από  το σημαντικό έργο της ηλιοθερμίας.
Αναλυτικότερα η πρόταση απαρτίζεται από τέσσερα (4) υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 1.749.398,00 € συμπ.ΦΠΑ

Προμήθεια εξοπλισμού Μαγειρείων-Πλυντηρίων         545.013,00 €

Προμήθεια εξοπλισμού Μηχανογράφησης                    245.262,00 €

Προμήθεια συγκροτήματος παραγωγής Οξυγόνου       558.400,00 €

Προμήθεια εξοπλισμού για αναβάθμιση  Η/Μ               400.723,00 €
Τις επόμενες ημέρες υποβάλλεται ο φάκελος στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να ολοκληρωθεί η Πράξη Ένταξης στο ΠΕΠ Πελοποννήσου.
Ύστερα από την σημερινή υπουργική απόφαση ο Διοικητής του Γ.Ν.Μεσσηνίας κ.Γεώργιος Μπέζος δήλωσε:
«Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία του Νοσοκομείου μας προχωρά θετικά επιδιώκοντας ένα διττό στόχο: από τη μια να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ μέσω των κοινοτικών πόρων και από την άλλη μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει το Νοσοκομείο μας εξοικονομώντας ταυτόχρονα σημαντικούς πόρους.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Κατσίβελα για την βοήθεια και στήριξή τους στη πρότασή μας.
Πρόκειται για την 14η πρόταση που ως Διοίκηση έχουμε δρομολογήσει για ένταξη στο ΕΣΠΑ τα τελευταία  2,5 χρόνια προκειμένου να αναβαθμίσουμε το Νοσοκομείο μας και τις υπόλοιπες δομές ευθύνης του.
Πρόκειται για μία υπερ-προσπάθεια  που καταβάλλεται καθημερινά από τους συνεργάτες μου αντιλαμβανόμενοι ΌΛΟΙ ΜΑΣ το χρέος και την ευθύνη μας να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους. Άλλοι πόροι δεν υπάρχουν. Πρόκειται για την μοναδική μας ευκαιρία.
Αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε καθημερινά  με επιμονή και υπομονή αντιπαλεύοντας όλες τις δυσκολίες που μας προκύπτουν και ιδιαίτερα το «τέρας» της γραφειοκρατίας.
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ λοιπόν σε όλους τους συνεργάτες της Τεχνικής μας Υπηρεσίας για την δυνατότητά τους να προωθούν τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ...

ΣΥΡΙΖΑ για Νοσοκομεία Καλαμάτας - Κυπαρισσίας: Οριακή η κατάσταση...

 23/09
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
 
<< Θέμα : Οριακή η κατάσταση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στις νοσοκομειακές μονάδες Καλαμάτας και Κυπαρισσίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Καθυστέρηση τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχουν επιδεινώσει δραματικά την παροχή υπηρεσιών υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας προς τους πολίτες λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλει στη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και στις προσλήψεις προσωπικού. Η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού είναι εκρηκτική, και οι ώρες εργασίας ειδικά των γιατρών υπερβαίνουν κάθε προβλεπόμενο νόμιμο όριο.

Τα τακτικά χειρουργεία καθυστερούν για λόγους ασφαλείας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος από τον Μάιο 2013 και οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς καταβάλλοντας δυσβάσταχτα ποσά. Η παιδιατρική και η παθολογική κλινική είναι επίσης υποστελεχωμένες. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) λειτουργεί χωρίς να τηρούνται οι ισχύοντες κανονισμοί. Οι δύο σύγχρονες μονάδες διακομιδών είναι ακινητοποιημένες λόγω βλάβης από το καλοκαίρι, όταν οι ανάγκες ήταν πολλαπλάσιες και η επισκευή τους εκκρεμεί.

Η σίτιση των ασθενών είναι υποβαθμισμένη και η φύλαξη του νοσοκομείου ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κλοπές, φθορές ακόμη και βιαιοπραγίες εναντίον του προσωπικού του νοσοκομείου.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο οποίο οι εφημερίες γίνονται με ειδικευμένους ιατρούς σε εφημερία ετοιμότητας από το σπίτι. Τονίζουμε ότι στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε καθεστώς εφημερίας ετοιμότητας βρίσκονται και ειδικότητες των οποίων η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση όπως χειρουργοί, παθολόγοι και αναισθησιολόγοι.

Συνολικά από τις 145 θέσεις ιατρών που προβλέπονται και για τα δυο νοσοκομεία της Μεσσηνίας είναι καλυμμένες μόνο οι 92 δηλαδή το 35% των θέσεων είναι κενές. Για την κάλυψη των κενών αντί το Υπουργείο να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προβαίνει σε προκηρύξεις πρόσληψης επικουρικού προσωπικού. Οι θέσεις όμως αυτές δεν καλύπτονται επειδή η αμοιβή των γιατρών είναι χαμηλή και οι συμβάσεις για μικρό χρονικό διάστημα. Τα επόμενα χρόνια η έλλειψη προσωπικού θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να υποστηριχτεί η λειτουργία του εγκαταστημένου ιατρικού εξοπλισμού.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που περικόπτει πόρους από την Υγεία, έχουν οδηγήσει ήδη στην ιδιωτικοποίηση πολλών υπηρεσιών (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) των νοσοκομείων και επίκειται και συνέχεια σε καθαρά ιατρικές υπηρεσίες.

Έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών ασθενών που δεν λαμβάνουν την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή λόγω οικονομικής αδυναμίας και έχουν επιδείνωση της υγείας τους. Ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών αυξάνει με εκθετικούς ρυθμούς και οι χρεώσεις αν αυτοί νοσηλευτούν είναι υπέρογκες.
Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα είναι μεγάλες και για την προμήθεια απλών υλικών η γραφειοκρατία που απαιτείται είναι τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη. Μηχανήματα άκρως απαραίτητα για την λειτουργία του νοσοκομείου λόγω βλαβών και ανάγκης προμήθειας ανταλλακτικών βρίσκονται παροπλισμένα.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.   Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των νοσοκομείων;

2.   Προτίθεται να προσλάβει ειδικευμένους γιατρούς για τη στελέχωση και την κάλυψη εφημεριών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, ώστε να λειτουργούν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς;

3.   Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών που έχουν ανάγκη υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης;

4.   Θα διατάξει τους αρμόδιους να ελέγξουν τις συνολικές ώρες εργασίας ανά εβδομάδα των ιατρών για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο όρια;
 
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
 Ζαχαριάς Κωνσταντίνος >>

Λυκουρέντζος: Η τρόικα πρότεινε τα 25 ευρώ

 25 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου