Website counter free counters

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Η λειτουργία του νεκροταφείου και του μοναστηριού του Προδρόμου στο Κάστρο επιβαρύνει το σημαντικό αυτό μνημείο, το οποίο, κατά το υπουργείο, πρέπει να απαλλαγεί από αυτές τις χρήσεις. Αναμένεται λοιπόν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές με τους υπευθύνους ώστε αυτές οι χρήσεις να μεταφερθούν κάπου αλλού.

Εξετάζεται η απομάκρυνση του νεκροταφείου και του μοναστηριού από το Κάστρο


  Η Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ
  Θέμα απομάκρυνσης τόσο του νεκροταφείου όσο και του μοναστηριού των παλαιοημερολογιτών από το Κάστρο της Κορώνης, ανοίγει το υπουργείο Πολιτισμού! Το κάστρο επισκέφθηκε σήμερα, Κυριακή, η γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, ενόψη της…

  …έναρξης των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί από τα κύματα της θάλασσας, τα νερά της βροχής και το πέρασμα του χρόνου.
  Η λειτουργία του νεκροταφείου και του μοναστηριού του Προδρόμου στο Κάστρο επιβαρύνει το σημαντικό αυτό μνημείο, το οποίο, κατά το υπουργείο, πρέπει να απαλλαγεί από αυτές τις χρήσεις. Αναμένεται λοιπόν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές με τους υπευθύνους ώστε αυτές οι χρήσεις να μεταφερθούν κάπου αλλού.
  Σε ό,τι αφορά το έργο στερέωσης και προστασίας του Κάστρου, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το Μάιο, όταν θα φτιάξει ο καιρός. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με περίπου 2.500.000 ευρώ, ενώ οι μελέτες έχουν εκπονηθεί με χρηματοδότηση του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Μανιατακείου Ιδρύματος.
  Η γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, συνοδευόταν από τη διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Ευγενία Γερούση και την προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας Ευαγγελία Μηλίτση, από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, την αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Κορώνης Πελαγία Λευτάκη, τον πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη κ.ά.
  Στ.Μ.

                Εικόνα     
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                             Καλαμάτα  23/12/2013          
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ                                   Αριθ. Πρωτ.: Δ.Υ. 
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ               
  Ταχ. Δ/νση: Ψαρών 15, Καλαμάτα                                                  ΠΡΟΣ                                                                            Ταχ. Κώδικας 24100                                                                 MME Μεσσηνίας  
  ΤΗΛΣΥΖΕΥΞΙΣ”: 27213 61418                                               
  TΗΛ. 27210 93861 & 27210 93333                                      
  Fax : 27210 81909                                                        
        
   
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
   
  To Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Αλευράς, συνοδευόμενοι από τους Δημάρχους Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια και ΠύλουΝέστορος κ. Δημ. Καφαντάρη και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκαν έργα που εκτελούνται στους ανωτέρω Δήμους. 
  Στην περιοχή των Φιλιατρών επισκέφθηκαν τα εξής έργα 
  1. Αποκατάσταση Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 3.050.000, ενταγμένο στο ΔΕΠΙΝ/ΕΣΠΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το έργο είναι στη φάση της ολοκλήρωσης. Ο σταυρεπίστεγος Ναός ανεγέρθη προς το τέλος του 11ου αιώνα και είναι ο μεγαλύτερος βυζαντινός ναός της Πελοποννήσου. Οι εργασίες αναστήλωσης αναδεικνύουν τη μεγάλη αξία του ναού και στόχο αποτελεί η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου 
  1. Αποκατάσταση Ι.Ν. Ανάληψης Φιλιατρών, προϋπολογισμού 105.000 €, ενταγμένο στο ΔΕΠΙΝ/ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο σταυρεπίστεγος ναός χρονολογείται από το 13ο αιώνα και αντιμετώπιζε στατικά προβλήματα. Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου ξεκίνησαν το 2012 και είναι στη φάση της ολοκλήρωσης. 
   
  Στην περιοχή της Πύλου επισκέφθηκαν το έργο «Προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορα στο λόφο του Άνω Εγκλιανού Δ.Δ. Χώρας Ν. Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 400.000 € και «Κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου του Ανακτόρου» προϋπολογισμού 2.600.000 €. Οι εργασίες εξελίσσονται με κανονικούς ρυθμούς και στα δύο συνδυαζόμενα έργα που εκτελούνται ταυτόχρονα.  
  Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο της Πύλου και στο Νιόκαστρο 
  Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 στο Κάστρο της Κορώνης. Ως γνωστόν πέρυσι με τους έντονους κυματισμούς του χειμώνα υπέστησαν μεγάλη ζημιά τα πρανή του κάστρου, γι’ αυτό και εκπονήθηκαν μελέτες και τώρα βρισκόμαστε στη φάση δημοπράτησης. Συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου 2014 δημοπρατείται το έργο «Αντιδιαβρωτική προστασία - προστασία πρανών»  προϋπολογισμού 2.680.000 €. 
  Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στην Π.Ε. Μεσσηνίας εκτελούνται έργα στον τομέα του πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 32.000.000 €, εκ των οποίων 15.000.000 προέρχονται από το ΔΕΠΙΝ ΕΣΠΑ. της περιοχής Πελοποννήσου. 
  Με τα έργα αυτά μέχρι το 2015 θα έχει αλλάξει το τοπίο στο Νομό όσον αφορά την ανάδειξη και προστασία των μνημείων και την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος.  
   
   
   
                            Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  

           Εικόνα  
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                           
       ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
  ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ 
  Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Νέστορος  
  Γραφείο Δημάρχου 
  Πληροφορίες: Ελένη Καζάνα 
  [Σύμβολο]  :  2723023523         
           2723023522(Fax)    
   
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
   
  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
  κ. ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ 
   
   
  Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη , επισκέφτηκε το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013.  
   
  Η επίσκεψη της γενικής γραμματέως, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών εργασίας στη Μεσσηνία, αποσκοπεί στην επίβλεψη των έργων αποκατάστασης και αναστήλωσης των μνημείων του νομού. Η κα Μενδώνη συναντήθηκε με το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, στο ανάκτορο του Νέστορος, όπου και πραγματοποιήθηκε εκτενής παρουσίαση των έργων  που υλοποιούνται στο Μνημείο, με την ευθύνη της αρμόδιας Εφορίας. 
   
  Αναλυτικότερα, η γενική γραμματέας μίλησε για ολοκλήρωση της τέταρτης προγραμματικής περιόδου τον Οκτώβριο του 2015, καθώς και για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, που θα αφορά στην εκπόνηση σχετικής μελέτης για το Μουσείο της Χώρας. Με τις σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου σε θέματα τεχνογνωσίας και την οικονομική συμβολή του Δήμου, η μελέτη αυτή θα πραγματοποιηθεί δίνοντας την δυνατότητα για χρηματοδότηση.  Συνεχίζοντας, είπε πως οι εργασίες στο ανάκτορο του Νέστορος έχουν ικανοποιητική εξέλιξη. 
   
  Εκτενέστερα, η κ. Μενδώνη σημείωσε πως υλοποιούνται στην Μεσσηνία τριάντα δύο έργα με συνολικό προϋπολογισμό τα 32 εκατ.  Ευρώ. Η Γενική Γραμματέας έδειξε ικανοποιημένη από την πορεία αυτών, αν και δε βρίσκονται όλα στο ίδιο επίπεδο, λόγω διαφορετικού χρόνου ένταξης. Όπως ανέφερε δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα παρά μόνο μικρά θέματα, περισσότερο επιστημονικού χαρακτήρα, τα οποία και λύνονται επί τόπου. Επίσης, σημείωσε πως η Μεσσηνία θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό χάρτη με την ολοκλήρωση της τέταρτης προγραμματικής περιόδου το 2015. 
   
  Επιπλέον, πρόσθεσε πως οι τομείς πολιτισμός και τουρισμός είναι στενά συνδεδεμένοι ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είτε βρίσκονται σε τοπικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο, έχουν βασικό τους σκοπό την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, προκειμένου να προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό. Χαρακτηρίζοντας την Μεσσηνία «ευλογημένο τόπο» από την ιστορία, λόγο του έντονου ενδιαφέροντος για τα μνημεία της, είπε πως, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένα πρόγραμμα που έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του, να υλοποιούνται τριάντα δύο έργα με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που είναι από τους μεγαλύτερους σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν τόπο πολύ σημαντικό, με σημαντικά μνημεία και ιστορία. 
   
  O Δήμαρχος Δ. Καφαντάρης επεσήμανε πως το 30% των έργων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αφορά στη Μεσσηνία, ανήκει στο Δήμο ΠύλουΝέστορος με τα ανάκτορα του Νέστορα, τα κάστρα της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης. Επιπλέον, επεσήμανε την προσπάθεια που έχει γίνει για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του τόπου μας και την υποστήριξη της κας Μενδώνη, στο υπουργείο πολιτισμού. Έπειτα, αναφέρθηκε στην οικονομική συμβολή του Δήμου στο Μουσείο της Χώρας με σκοπό την πολιτισμική υποδομή. Στόχος είναι να γεμίσουν ζωή τα μνημεία από επισκέπτες και όλα αυτά με όραμα και προοπτική. Τέλος, δεν ξέχασε να αναφερθεί στην ουσιαστική στήριξη του πρωθυπουργού της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λόγω της καταγωγής του από την Πύλο έχει δείξει αμέριστο ενδιαφέρον. 
   
  Μετά το ανάκτορο, η Γενική Γραμματέας, συνοδευόμενη από το Δήμαρχο, επισκέφτηκε το Κάστρο της Πύλου, όπου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες εφορίες για την πορεία αναστήλωσης και ανάδειξης της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος αλλά και για την μεταφορά των εκθεμάτων του αρχαιολογικού μουσείου της Πύλου στο νέο τους χώρο εντός του Κάστρου, στο κτήριο Μεζον, προϋπολογισμού 1,100,000.00 Ευρώ. 
   
  Την επόμενη μέρα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, η Γενική Γραμματέας, με το Δήμαρχο και τους συνεργάτες της, επισκέφτηκαν το κάστρο της Κορώνης, ώστε να ενημερωθεί για την κατασκευή του έργου της υποστύλωσης  των πρανών του Κάστρου, προϋπολογισμού κατά 2,600,000.00 Ευρώ, του οποίου τη μελέτη πλήρωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με 60,000,00 Ευρώ και δημοπρατείται στις 27 Ιανουαρίου του 2013. Η κα Μενδώνη περιηγήθηκε εντός του Κάστρου της Κορώνης, ώστε να διαπιστώσει από κοντά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και γι αυτό το λόγο έδωσε σχετικές οδηγίες στις υπηρεσίες της να ξεκινήσει η συνολική αποτύπωση-τοπογράφηση του συγκεκριμένου ιστορικού μνημείου. Τέλος, σε όλη τη διάρκεια παρουσίας της ήταν παρόν και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς. 

   

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου