Website counter free counters

Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Πύλου - Νέστορος τονίζει το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τον τόπο του και αναφέρει ότι «η λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino έδωσε νέα ώθηση τόσο στο Δήμο μας αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσσηνία».
Δημήτρης Καφαντάρης: "Τα δύσκολα ανήκουν πια στο παρελθόν"Γράφτηκε από την 

  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Φωτογραφία: Στο Ριζόμυλο σταματάει ο δρόμος Καλαμάτα - Πύλος σύμφωνα με δηλώσεις Λαμπρόπουλου
 


 

 

"Οι συμπολίτες μας έστειλαν μήνυμα επιβράβευσης του μέχρι σήμερα έργου. Συγχρόνως βέβαια οι απαιτήσεις τους είναι ακόμα περισσότερες», σημειώνει στην "Ε" ο επανεκλεγείς δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. Εκφράζει την αισιοδοξία του "ότι τα δύσκολα ανήκουν πια στο παρελθόν"  κι επισημαίνει πως «προτεραιότητά μας είναι πάντα ο πολίτης και η ικανοποίηση των αιτημάτων του".
Για το σοβαρό πρόβλημα με τα δεματοποιημένα σκουπίδια στον Αγιο Νικόλαο παρατηρεί ότι «εδώ και 1,5 χρόνο με επιστολές μας έχουμε ενημερώσει την περιφερειακή αυτοδιοίκηση για την απομάκρυνση των ήδη μπαλοποιημένων υλικών, διότι ο χώρος είχε πλέον γεμίσει και δεν μπορούσε να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή».
Ο κ. Καφαντάρης ενημερώνει για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος και της συνδετήριου οδού με τον κόμβο του αεροδρομίου, ότι «εντός του καλοκαιριού αναμένεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ και η δημοπράτησή του» και πληροφορεί πως «ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2014 η μελέτη του τμήματος Ριζόμυλος - Σουληνάρι».
Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Πύλου - Νέστορος τονίζει το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τον τόπο του και αναφέρει ότι «η λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino έδωσε νέα ώθηση τόσο στο Δήμο μας αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσσηνία». 

- Η επανεκλογή σας από την πρώτη Κυριακή μάλιστα, τι σημαίνει για  σας; Μεγαλύτερη ευθύνη, μήνυμα για πιο τολμηρές κινήσεις;
«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τους συμπολίτες μου για την εμπιστοσύνη και την τιμή που επέδειξαν στο πρόσωπό μου, επιλέγοντας με την ψήφο τους να μου αναθέσουν τη διοίκηση του δήμου και για την επόμενη πενταετία. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας, "Δύναμη Ελπίδας" για τον έντιμο προεκλογικό αγώνα, τη συνέπεια και την πίστη στο κοινό μας όραμα. Η ευθύνη ήταν και είναι μεγάλη. Ο δήμος μας έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες τις οποίες δεν μπορούμε να αφήσουμε να πάνε χαμένες. Χαιρόμαστε γιατί οι συμπολίτες μας έστειλαν μήνυμα επιβράβευσης του μέχρι σήμερα έργου. Συγχρόνως βέβαια οι απαιτήσεις των συμπολιτών μας είναι ακόμα περισσότερες! Αλλωστε εμείς οι ίδιοι έχουμε θέσει τον πήχη πολύ ψηλά και είναι κάτι που κάναμε από την προηγούμενη θητεία μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά, ακούραστα με πρόγραμμα, στόχους, ισχυρές διεκδικήσεις και δεσμευόμαστε και ακόμα περισσότερα έργα σε όλους τους τομείς».
 
- Αισιοδοξείτε ότι αυτή την 5ετία θα ξεπεραστούν τα σοβαρά οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα της πρώτης θητείας του "Καλλικράτη"; Υπάρχει ελπίδα ότι θα λυθούν;
«Η συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" έχει γίνει πολλές φορές. Εχουμε αναλύσει όλοι μας τις δυσκολίες και τα τρωτά σημεία του εγχειρήματος. Ομως, αποδείξαμε ότι με σωστή δουλειά υπάρχει λύση. Καταφέραμε να διαχειριστούμε τα οικονομικά του δήμου μας ικανοποιητικά, νοικοκυρεμένα, χωρίς να δημιουργούμε νέες πληγές. Δεν μας αρέσει να μένουμε στη μιζέρια και τη μεμψιμοιρία. Αυτό που κάνουμε τα 3,5 χρόνια που είμαστε στο τιμόνι του δήμου, είναι να βρίσκουμε λύσεις και να ανταποκρινόμαστε ουσιαστικά στις ανάγκες του τόπου μας και των κατοίκων. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα δύσκολα ανήκουν πια στο παρελθόν. Με σκληρή δουλειά, σύνεση, επιμονή και συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας προχωράμε δυναμικά σε ακόμα μεγαλύτερες διεκδικήσεις και στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματός μας».
 
Οι προτεραιότητες της νέας 5ετίας
 
- Η πρώτη θητεία σας άφησε εκκρεμότητες. Ποιες θα είναι οι  προτεραιότητές σας για την ερχόμενη 5ετία;
«Οπως, ήδη, αναφέρατε στην προηγούμενη ερώτησή σας ο "Καλλικράτης" συνοδεύτηκε από περικοπές των οικονομικών δαπανών της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Φυσικά και ο δικός μας δήμος δεν έμεινε αλώβητος. Παρόλα αυτά καταφέραμε να υλοποιήσουμε το σύνολο του προαναγγελθέντος προγράμματος μας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%. Προτεραιότητά μας είναι πάντα ο πολίτης και η ικανοποίηση των αιτημάτων του. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της επιχειρηματικότητας αποτελούν το τρίπτυχο των επιδιώξεών μας. Με τα έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί, αυτά που υλοποιούνται, αλλά και όλα όσα έχουμε προγραμματίσει φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε και να παραδώσουμε στους συμπολίτες μας τον δήμο και τις συνθήκες διαβίωσης, που τους αξίζουν πραγματικά». 
- Ο βιολογικός της Κορώνης, το νέο Γυμνάσιο - Λύκειο στην ίδια περιοχή έχουν καθυστερήσει. Είναι θέμα οικονομικό η μη υλοποίησή τους; Θα υλοποιηθούν σε αυτή τη νέα θητεία;
«Αρχικά θα ήθελα να σας διορθώσω, διευκρινίζοντας ότι τα δύο αυτά έργα που αναφέρεται είναι ήδη σε πορεία υλοποίησης. Για να υλοποιηθεί ένα έργο απαιτείται συγκεκριμένη προεργασία και διαδικασίες οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν. Διοικούμε δήμο και όχι προσωπική επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε όλες τις διαδικασίες που ορίζονται από το κράτος και ορθώς ορίζονται, γιατί αναφερόμαστε σε διαχείριση δημοσίου χρήματος, άρα πρέπει όλα να είναι διάφανα και διαυγή και επίσης είναι δυο από τα σημαντικότερα θέματα τα οποία ταλανίζουν τους κατοίκους της Κορώνης πολλά χρόνια τώρα. Κι επειδή μου αρέσει να  μιλάω συγκεκριμένα, σας υπενθυμίζω ότι το έργο "Αποχέτευση- Βιολογικός Καθαρισμός Κορώνης", προϋπολογισμού 9.069.429,10 ευρώ είναι ήδη ενταγμένο στο ΕΣΠΑ - ΕΠΠΕΡΑΑ, ως μελέτη - κατασκευή. Ηδη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει κατατεθεί στη Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και παράλληλα ολοκληρώνεται η οριστική μελέτη κατασκευής. Αναφορικά με το Γυμνάσιο - Λύκειο, έχει ολοκληρωθεί η έγκριση του απαιτούμενου ρυμοτομικού σχεδίου για την ανέγερσή του, που αποτελούσε χρονοβόρα χωροταξική και πολεοδομική διαδικασία. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της σύνταξης ολοκληρωμένης μελέτης (με πόρους του Δήμου) για την ανέγερση του νέου Γυμνασίου - Λυκείου Κορώνης, προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ. Πρόσφατα συναντήθηκα με τον υφυπουργό Παιδείας, προκειμένου να προωθηθεί ο φάκελος του νέου Γυμνασίου - Λυκείου, ώστε να εκδοθεί η Υ.Α. έγκρισης κτηριολογικού προγράμματος Σχολικών Κτηρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
- Η πρόσφατη φωτιά ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα με τα δεματοποιημένα σκουπίδια στον Αγιο Νικόλαο. Διαπιστώθηκε, ακόμα,  ότι οι χωματερές δεν έκλεισαν. Υπάρχει λύση; Ποιος φταίει για την  απαράδεκτη αυτή κατάσταση;
«Αυτή η δημοτική αρχή από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του δήμου βρέθηκε αντιμέτωπη με το σοβαρό ζήτημα  των σκουπιδιών, διότι θα έπρεπε από τις 15-1-2011 να κλείσει και τους 
3 ανοιχτούς ΧΑΔΑ Κορώνης, Πύλου και Χώρας, με απόφαση του τότε γ.γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Χατζημιχάλη και να ξεκινήσει άμεσα λειτουργία του μπαλοποιητή σκουπιδοδεμάτων ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με ευθύνη του ΦΟΣΔΑ. Αυτό πράξαμε, ξεκινήσαμε την διαδικασία μπαλοποίησης των σύμμεικτων απορριμμάτων του δήμου μας σε χώρο περιφραγμένο και με σχετική αδειοδότηση. Εδώ και 1,5 χρόνο με επιστολές μας έχουμε ενημερώσει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για την απομάκρυνση των ήδη μπαλοποιημένων υλικών, διότι ο χώρος είχε πλέον γεμίσει και δεν μπορούσε να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή (η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων έχει εκχωρηθεί ως αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση). Είναι γεγονός πως πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου, έτσι ώστε να λυθεί μια διά παντός το πρόβλημα των σκουπιδιών. Ο δήμος μας προχωρά άμεσα στην εγκατάσταση για 90 ημέρες συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης με κόστος και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά του δήμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε σε έναν από τους ελάχιστους δήμους της Πελοποννήσου που δεν έχει ανοιχτούς ΧΑΔΑ».
- Πριν λίγες μέρες το Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου επέκρινε δριμύτατα την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη για τα πρόστιμα στους δήμους για το θέμα των σκουπιδιών. Συμφωνείτε; Δεν υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια για το σοβαρό αυτό θέμα;
«Η συνεργασία μεταξύ των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, αφού κάτι τέτοιο επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον. Η συνεργασία αποτελεί υποχρέωση όλων των αιρετών και δεν τίθεται θέμα συμπάθειας ή όχι μεταξύ των προσώπων. 
Για το θέμα των απορριμμάτων θα πρέπει οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις από τους έχοντες τις αρμοδιότητες. Φυσικά είμαστε αντίθετοι στην επιβολή προστίμων, ειδικά την παρούσα δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά δεδομένα των δήμων, οι οποίοι άλλωστε δεν φέρουν καμία ευθύνη για την λειτουργία των χωματερών, αλλά αποτελεί έσχατη, δυσάρεστη και αναγκαστική λύση, που δεν τιμά κανέναν. Μέλημα όλων πρέπει να είναι το οριστικό κλείσιμο των ΧΑΔΑ ανά την Ελλάδα».
- Στο κάστρο της Κορώνης, μετά από χρόνια, επιτέλους γίνεται έργο  προστασίας. Με το κάστρο της Μεθώνης, για το οποίο υπάρχουν παράπονα, τι γίνεται; Υπάρχει το ενδεδειγμένο ενδιαφέρον για τα μνημεία της περιοχής;
«Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και το σύνολο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας, καθώς αποτελούν από τη μια ανεκτίμητο πολιτιστικό πλούτο, αλλά και διατηρούν ζωντανή την ιστορία και τη μνήμη του τόπου μας. Σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και όλους τους αρμόδιους φορείς, με τις παρεμβάσεις μας καταφέραμε να επιστήσουμε την προσοχή των υπηρεσιών και να πείσουμε, ώστε να δοθεί η δέουσα σημασία στην αντιμετώπιση του κινδύνου κατάρρευσης μέρους των πρανών του κάστρου της Κορώνης. Στο δήμο μας εκτελούνται έργα πολιτισμού προϋπολογισμού περί τα 11 εκ. ευρώ, η αντικατάσταση του στεγάστρου του Ανακτόρου του Νέστορος και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, οι εργασίες αποκατάστασης ηλεκτροφωτισμού στο κάστρο της Μεθώνης, οι εργασίες συντήρησης των τειχών, η αποκατάσταση του Αλληλοδιδακτικού Καποδιστριακού σχολείου στη Μεθώνη, οι εργασίες 
συντήρησης και αποκατάστασης του ναού Μεταμορφώσεως στο Νιόκαστρο, το έργο ανάδειξης του Μεσαιωνικού Υδραγωγείου της Πύλου, αλλά και νέα έργα, όπως αυτό της ανάδειξης της οικίας Μπάρκα στη Χώρα και της μετατροπής του σε εκθετήριο, παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας. Επίσης, διενεργούνται ήδη οι εργασίες μεταφοράς του Μουσείου της Πύλου στο νέο χώρο, στην οικία Πασσά στο Νιόκαστρο της Πύλου. Ακόμα ιδρύθηκαν οι πρώτοι στην Ελλάδα ενάλιοι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι, στον κόλπο της Μεθώνης και στον όρμο του Ναβαρίνου. Το θέμα της πολιτιστικής ανάδειξης του δήμου μας βρίσκεται στο προσκήνιο από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, πριν από 3,5 περίπου χρόνια και παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι βρισκόμαστε σε έναν από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας».
- Με τους βιολογικούς καθαρισμούς τι γίνεται; Τα παράπονα δε λείπουν από διάφορες περιοχές. Λειτουργούν όπως πρέπει; Εχουν γίνει οι συνδέσεις σπιτιών και καταστημάτων;
«Αυτή την περίοδο στο δήμο μας εκτελούνται πολύ σημαντικά έργα αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών. Συνολικά είναι  ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα ύψους 17 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, το 
έργο "Αποχέτευση - Βιολογικός Καθαρισμός Κορώνης", προϋπολογισμού 9.069.429,10 ευρώ, ολοκληρώνεται το δίκτυο αποχέτευσης Πύλου μέχρι τον οικισμό της Γιάλοβας με προϋπολογισμό 4.510.000 ευρώ. Ολοκληρώνεται το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού Μεθώνης, με προϋπολογισμό 1.458.000 ευρώ. Αποπερατώνεται η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός Χώρας - Ρωμανού, με προϋπολογισμό 1.706.800 ευρώ. Ολα τα έργα που είναι σε φάση υλοποίησης - ολοκλήρωσης και είναι λογικό να μην λειτουργούν ακόμα ολοκληρωμένα, οι συνδέσεις με τις κατοικίες και τα καταστήματα προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό, ενώ τα μικροπροβλήματα που παρουσιάζονται, επιλύονται άμεσα. Ακόμα έχουν κατατεθεί φάκελοι στο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση των έργων, αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Δ.Ε. Μεθώνης (Φοινίκη -Ευαγγελισμός - Καμάρια - Λαχανάδα) με προϋπολογισμό 4.066.379,54 ευρώ, δίκτυο αποχέτευσης Αμπελόφυτου - Κορυφασίου με προϋπολογισμό 2.912.650,84 ευρώ, εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων οικισμού Βασιλιτσίου με προϋπολογισμό 784.740,00 ευρώ και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Μεσοχωρίου με προϋπολογισμό 246.000 ευρώ. Επίσης, ξεκίνησαν να υλοποιούνται μελέτες για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου και σύνδεση με βιολογικό καθαρισμό των Δημοτικών Ενοτήτων Χιλιοχωρίων και Παπαφλέσσα. Στόχος μας, μέσα στην επόμενη 5ετία ολόκληρος ο Δήμος να διαθέτει αποχετευτικά δίκτυα ακαθάρτων και σύνδεση με βιολογικό καθαρισμό».
 
"Διεκδικούμε την υλοποίηση των μεγάλων οδικών έργων"
- Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι σημαντικοί οδικοί άξονες που οδηγούν στην περιοχή σας. Αισιοδοξείτε ότι με το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα υλοποιηθούν ο νέος δρόμος
Καλαμάτα - Ριζόμυλος και η βελτίωση του δρόμου Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη;
«Οπως όλοι γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια διανύουμε μία περίοδο κρίσης που δυστυχώς στάθηκε εμπόδιο στο να ολοκληρωθούν αρκετά αναπτυξιακά έργα στην χώρα μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο Νομό Μεσσηνίας, σε έναν από τους λίγους νομούς που αναπτύσσεται τάχιστα. Στο πρόγραμμά μας έχουμε δεσμευτεί να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση μεγάλων οδικών αξόνων και συνάμα των σημαντικότερων αναπτυξιακών υποδομών για όλο το νομό.
Αναλυτικότερα τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, καθώς και  της συνδετήριου οδού με τον κόμβο του αεροδρομίου, που εντός του  καλοκαιριού αναμένεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ και η δημοπράτησή του. Διεκδικούμε την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ριζόμυλος - Κορώνη. Ηδη υπάρχει ανάδοχος για την κατασκευή του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι, ενώ διεκδικούμε την ολοκλήρωση μελέτης για το τμήμα Καλαμάκι - Κορώνη. Επιδιώκουμε τη βελτίωση του οδικού άξονα Καζάρμα - Χώρα (παράκαμψη Μεταμόρφωσης). Ακόμα τη βελτίωση του οδικού άξονα Χώρα - Κορυφάσιο - Πύλος. Καταφέραμε να υλοποιείται ο δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο, ενώ έχει ενταχθεί ως υποέργο στο ΕΣΠΑ και αναμένεται να δημοπρατηθεί η οριστική μελέτη του τμήματος Σουληνάρι - Πύλος - παράκαμψη Πύλου - Μεθώνη. Παράλληλα ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2014 η μελέτη του τμήματος Ριζόμυλος - Σουληνάρι. Ολα αυτά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Μεσσηνίας είναι υπό τη συνεχή παρακολούθηση και εποπτεία του πρωθυπουργού μας κ. Σαμαρά που πασχίζει από την πλευρά του για την ανάπτυξή της χώρας».
- Ποια είναι η θέση σας για την πώληση ακινήτων και στις παραλίες του  δήμου σας από το ΤΑΙΠΕΔ; Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση δημόσιων εκτάσεων σε ευαίσθητες, μάλιστα, περιοχές;
 «Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα για την  αξιοποίηση, μέσω της παραχώρησης για χρήση (εκμίσθωσης) ορισμένων ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με τρόπο που αφενός θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση του δημόσιου χρέους και αφετέρου θα δημιουργεί τις βάσεις για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία. Ετσι παράλληλα με την μαρίνα της Πύλου, έχουν εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και άλλα δημόσια ακίνητα που βρίσκονται στην επικράτεια του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Αναφερόμαστε για 2 στρ. κοντά στο κάστρο της Πύλου, 535 στρ. στη λιμνοθάλασσα του Διβαρίου και 44,6 στρ. στη Γιάλοβα. Καταρχήν δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα ακίνητα θα αξιοποιηθούν μέσω παραχώρησης. Το σίγουρο είναι ότι για να ξεκινήσει η προσπάθεια  αξιοποίησής τους, οι ενδεχόμενες επενδυτικές προτάσεις θα περάσουν όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης (περιβαλλοντικές μελέτες, αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.τ.λ.). Η δημοτική αρχή παραμένει υπέρμαχη της ανάπτυξης μέσα από την αειφορία και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να θιγεί αυτή η προοπτική και εξέλιξης του δήμου μας. Ο δήμος παραμένει πιστός στις αρχές του με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, στην ιστορία αυτού του τόπου και αυτή θα προασπίσουμε».
- Η υπόθεση της μαρίνας της Πύλου πού βρίσκεται; Γιατί παραμένει  ημιτελής και αναξιοποίητη;
«Η μαρίνα είναι ένα μείζον αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή, που όμως χρόνια τώρα μένει αναξιοποίητο. Παρ’ όλο που δεν ανήκει στο δήμο, εμείς φροντίσαμε την αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού της, την παροχή νερού για τις βάρκες και τα σκάφη, ενώ μεριμνούμε καθημερινά και για την καθαριότητά της. Το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει εκχωρηθεί η αρμοδιότητα για την αξιοποίησή της, έχει συντάξει και αποστείλει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (master plan), προκειμένου να γνωμοδοτήσουν. Η μελέτη έχει κατατεθεί και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύλου το οποίο κατόπιν διαβούλευσης θα εκφράσει την άποψη της τοπικής κοινωνίας. Ευελπιστούμε σύντομα να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις προκειμένου να υπάρξει ανάδοχος επενδυτής.
Είμαστε υπέρ της βελτίωσης και ανάπτυξής της, γεγονός που θα προσφέρει στον τόπο οικονομική ευμάρεια, όμως, έχουμε διατυπώσει τις ενστάσεις μας σε βασικά ζητήματα που πρέπει να τηρηθούν, προκειμένου η μαρίνα να παράξει προσθετικά οφέλη για την τοπική οικονομία και το βασικότερο να λειτουργήσει αρμονικά με την τοπική κοινωνία».
- Το τελευταίο διάστημα η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ατονήσει και με δυσκολία υπήρχε απαρτία για τις συνεδριάσεις. Ποιο είναι το μήνυμά σας για τη λειτουργία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου;
«Είναι αλήθεια ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων και έκτακτων προσωπικών τους υποθέσεων απουσίαζαν  από ορισμένες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ομως δεν  τέθηκε σχεδόν ποτέ θέμα απαρτίας, αφού έτσι κι αλλιώς οι αποφάσεις   ελέγχονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως προς τη νομιμότητα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πληρότητα της σύνθεσης του Δημοτικού  Συμβουλίου. Καλώ, λοιπόν, τους νέους δημοτικούς συμβούλους, πλειοψηφία και μειοψηφία να εργαστούμε με όραμα και στόχους, προκειμένου όλοι μαζί να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών μας».
 
"Η υπόθεση του λιγνιτωρυχείου έχει λήξει οριστικά"
 
- Η υπόθεση του λιγνιτωρυχείου σε Φαλάνθη - Χωματερό έχει λήξει  οριστικά; Την παρακολουθείτε;
«Πράγματι έχει λήξει οριστικά μετά από μεγάλο αγώνα. Οπως γνωρίζετε ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής  Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Αγγελάκας υπέγραψε την αρνητική απόφαση για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, αφού δεν εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο γ.γ., αφού έλαβε  υπόψη του τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών, των επιστημονικών φορέων, των θεσμικών φορέων αλλά κυριότερα την τεκμηριωμένη άποψη της τοπικής κοινωνίας μέσω της δημοτικής αρχής, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης αποφάσισε σχετικά. Πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί η αντίθεση της κυβέρνησης και ειδικότερα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην προοπτική αυτής της επένδυσης, καθώς αντιβαίνει στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής. Η δημοτική αρχή αισθάνεται δικαιωμένη για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, καθώς χωρίς ακρότητες αλλά με ψυχραιμία ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και επιστημονικά τεκμηριωμένα υποστήριξε την αντίθεσή της στην συγκεκριμένη υπόθεση. Αποδεικνύεται, λοιπόν, έμπρακτα ότι η λογική για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η στήριξη της τουριστικής φυσιογνωμίας με παράλληλη προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την αύξηση της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής. Δεν θα επιτρέπαμε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση τη δημιουργία του λιγνιτωρυχείου από την στιγμή που θα στεκόταν εμπόδιο σε όλα αυτά που επιθυμούμε. Παράλληλα ως δημοτική αρχή παρακολουθούμε στενά όλες τις επενδυτικές εξελίξεις στην περιοχή λαμβάνοντας υπόψη μας, την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας να έχει λόγο και να αποφασίζει για την προοπτική εξέλιξης του τόπου της».
- Απευθείας αναθέσεις και μικροέργα για εξυπηρετήσεις δημοτών -  ψηφοφόρων συνεχίζονται. Δε θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές;
«Ολα τα έργα ανατίθενται ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αναρτώνται στο "Διαύγεια" υποχρεωτικά εκ νόμου, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Καμιά εξυπηρέτηση δε γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους. Εξυπηρετούμε όλους τους πολίτες εφόσον είναι δυνατό, γιατί αυτή είναι η δουλειά του δημάρχου, του αιρετών και των υπηρεσιών του δήμου. Η πόρτα μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των δημοτών μας, γιατί δήμος είναι ο πολίτης!». 
 
- Πώς μπορεί να αξιοποιήσει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος τη λειτουργία της Costa Navarino προς όφελος της περιοχής;
«Η λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino έδωσε νέα ώθηση τόσο στο δήμο μας αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσσηνία. Συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον πλανήτη, δίνεται η δυνατότητα προβολής της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του δήμου μας, των πολιτιστικών και αρχαιολογικών μνημείων, του φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής, της φιλοξενίας και των εκλεκτών τοπικών προϊόντων. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ο εμπνευστής αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, οραματίστηκε την προβολή της περιοχής, σεβόμενος απολύτως τον τόπο και τους κατοίκους. Ο δήμος έχει πολύ καλή συνεργασία σε θέματα τουριστικής προβολής. Δεν μπορούμε επίσης να μην επισημάνουμε το γεγονός ότι η Costa Navarino συμβάλλει στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας, καθώς προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες».
- Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έφερε γούρι για την επανεκλογή  σας. Τελικά χρειάζεται η ενασχόλησή του για να γίνουν τα αυτονόητα, αυτά που δικαιούται η περιοχή;
«Ο πρωθυπουργός μας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχουμε την τιμή να κατάγεται από τον τόπο μας, δεν έκρυψε ποτέ την καταγωγή του και το ενδιαφέρον του. Το γεγονός ότι ενδιαφέρεται και ενημερώνεται για όλα όσα συμβαίνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, δε σημαίνει ότι ενδιαφέρεται λιγότερο για την υπόλοιπη χώρα. Ο κ. Σαμαράς είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο το μέλλον της χώρας, η οποία βρέθηκε στη δυσκολότερη οικονομική περίοδο της μεταπολεμικής εποχής και τώρα σιγά σιγά μπαίνει στο δρόμο της ανάπτυξης. Φυσικά αν δεν προσπαθήσει κανείς και δεν εργαστεί ουσιαστικά, τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί».
- Κλείνοντας, τι θα κάνει ο Δημήτρης Καφαντάρης ως δήμαρχος, που δεν έκανε κατά την πρώτη του θητεία; Ποια θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σας στην ενασχόλησή σας με τα κοινά;
«Το μεγάλο μας στοίχημα, όπως και στην πρώτη μας θητεία, ήταν και  παραμένει η υλοποίηση του προγράμματός μας, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του. Είναι προσωπική μου δέσμευση η δημιουργία ενός πρότυπου δήμου, ανθρώπινου, σύγχρονου, με γερές υποδομές για τη δημιουργία μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας. Ως τη μεγαλύτερη επιτυχία θεωρώ το γεγονός ότι βλέπω το όραμά μου να υλοποιείται με απόρροια την αγάπη και την εκτίμηση που απολαμβάνω από τους συμπολίτες μου για τη συνεισφορά μου στο καλό του τόπου μας. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμένα το ότι εκπροσωπώ το Δήμο Πύλου - Νέστορος και τους κατοίκους του, έναν από τους πιο ιστορικούς δήμους της χώρας». Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/39854-dimitris-kafantaris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου