Website counter free counters

Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014


Έκθεση – αφιέρωμα στον Α. Τάσσο για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Τελευταία Ενημέρωση: 05/08/2014   
Έκθεση –αφιέρωμα στο μεγάλο χαράκτη Α. Τάσσο, κατά κόσμο Αναστάσιο Αλεβίζο, συνδιοργανώνουν με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης και ο Σύλλογος Λευκοχωριτών.
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Το Θέρος στη μεσσηνιακή γη» και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, μιας και πραγματοποιείται στη γενέτειρά του, τη Λευκοχώρα Μεσσήνης. Στον τόπο που τον καθόρισε και τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή. Από αυτόν τον τόπο άντλησε έμπνευση για τις δημιουργίες του και δύναμη για τις δράσεις του. Στο τοπίο των χωραφιών της ιδιαίτερης πατρίδας του υπάρχουν οι απλοί άνθρωποι, οι εργάτες της γης, τα όνειρα και οι αγωνίες τους, οι καθημερινές μικρές και μεγάλες χαρές, οι λύπες, ο αγώνας για επιβίωση.
Όλα αυτά γίνονται μέσα του φλόγα δημιουργίας σπουδαίων έργων, τα οποία αντανακλούν τη σχέση του με τον κόσμο, συναντούν την ιστορία, αποτυπώνουν το δράμα και συνάμα το μεγαλείο της ζωής.
Το αφιέρωμα θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 31 Αυγούστου και σε αυτό το διάστημα θα γίνει έκθεση φωτογραφιών του καλλιτέχνη, με σκοπό την άντληση έμπνευσης για τη δημιουργία χαρακτικών, καθώς και έκθεση με πρωτότυπα έργα του.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 8 Αυγούστου, στις 8.00 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκοχώρας. Μία ώρα αργότερα θα προβληθεί ταινία για τη ζωή και το έργο του Α. Τάσσου και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε στις 8.30 το βράδυ θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση με θέμα το χαράκτη και τη χαρακτική τέχνη.
Η έκθεση θα λειτουργεί, όπως προαναφέρθηκε, έως τις 31 Αυγούστου από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ.

Πολιτιστική Ομάδα «Α. Τάσσος»
Η Πολιτιστική Ομάδα «Α. Τάσσος» δημιουργήθηκε το χειμώνα του 2013 και εδρεύει στη Λευκοχώρα. Είναι η συνέχεια της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» που ιδρύθηκε μετά το θάνατο του δημιουργού από ανθρώπους της τέχνης, όπως οι Μιχάλης Σταθόπουλος, Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Έλλη Παππά, Ευάγγελος Μαχαίρας και άλλοι.
Σκοπός της είναι, αφενός, η διαφύλαξη, διατήρηση και προβολή του έργου του χαράκτη Α. Τάσσου και, αφετέρου, η ίδρυση καλλιτεχνικών κέντρων που θα προάγουν μέσα από εκθέσεις τα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Σε αυτή την προσπάθεια και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Α. Τάσσου, η Πολιτιστική Ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει, οργανώσει και υλοποιήσει την Πολιτιστική Εβδομάδα «Α. Τάσσος», που θα πραγματοποιείται ως ένας καλλιτεχνικός θεσμός κάθε καλοκαίρι στη Λευκοχώρα Μεσσηνίας (γενέτειρα του καλλιτέχνη).
Η Πολιτιστική Εβδομάδα θα περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια και διαλέξεις για το έργο του Α. Τάσσου, την τέχνη της χαρακτικής, αλλά και γενικότερα τις υπόλοιπες τέχνες (ζωγραφική, φωτογραφία, έργα λόγου, μουσικής κ.λπ.).
Μέσα από τις παράλληλες δράσεις της, θα παρουσιάζονται τα προϊόντα της μεσσηνιακής γης σε μια κίνηση συγκερασμού της τέχνης με τη γη και την αγροτική κουλτούρα.
«Κύριο μέλημά μας-επισημαίνει η Ομάδα-είναι η αξιοποίηση των αφημένων αποθηκών του ΑΣΟ, καθώς και του εργοστασίου σύκων (διώροφο κτίσμα 800 τ.μ. με εσωτερικό αίθριο, αρχιτεκτονικής 1930), ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού Λευκοχώρας, ο οποίος δύναται να τα διαθέσει για μακροχρόνια χρήση, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο εκθετήριο πρωτότυπων έργων του Α. Τάσσου, καθώς και ένα Μουσείο Ξύλων, στο οποίο θα παρουσιάζονται οι ατόφιες μήτρες των έργων του δημιουργού.
Τέλος, μέσα από τις παραπάνω πολιτιστικές μας δράσεις αλλά και τις αλληλέγγυες και συλλογικές βοήθειες όλων των φορέων, οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός Μεσογειακού Κέντρου Χαρακτικής. Πρόκειται για μια ιδέα η οποία είχε προκύψει από τότε που ο Δήμος Καλαμάτας πήρε την απόφαση να ονομάσει την Εθνική Πινακοθήκη Καλαμάτας “Α. Τάσσος”. Τότε, το Πανεπιστήμιο Τρίπολης μαζί με το Δήμο Μεσσήνης, το Δήμο Πεταλιδίου (στη πόλη του οποίου έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ο Α. Τάσσος) και το Κατσουλίδειο Μουσείο Μεσσήνης προέκριναν την ιδέα να γίνει η Μεσσηνία κέντρο χαρακτικής της Μεσογείου». 

http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου