Website counter free counters

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Αρχίσαν οι απενταξεις εργων από το ΕΣΠΑ 3 εργα χάνει η Καλαματα

Π. Νίκας: "Ο κ. Τατούλης δεν είναι ο Πρωθυπουργός της Πελοποννήσου"                        
Παρά το γεγονός ότι δεν θέλησε να το πει ευθέως ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST, οι σχέσεις του με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη είναι σε οριακό σημείο. Η απένταξη 3 έργων της Καλαμάτας από το ΕΣΠΑ και το ψυχροπολεμικό κλίμα που
έχει δημιουργηθεί, εντείνει τον προβληματισμό με χαμένους τους δημότες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε αποστροφή του Δημάρχου, με την οποία σημείωσε: "Ο κ. Τατούλης δεν είναι ο Πρωθυπουργός της Πελοποννήσου".
Την ίδια στιγμή ο κ. Νίκας επαναφέρει το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων, ενώ έθεσε εκ νέου το ζήτημα των σκουπιδιών αλλά και το θέμα των αθιγγάνων.
Ανεβαίνουν οι τόνοι για τις απεντάξεις - Ερώτηση και από τον συνδυασμό του Βουδούρη                                  
Ανεβαίνουν οι τόνοι γύρω από το ζήτημα των έργων με αφορμή τις απεντάξεις που άρχισαν να έρχονται. Σε επίπεδο Πελοποννήσου με ιδιαίτερη ένταση το θέμα βγαίνει προς τα έξω εν αρχή από την Καλαμάτα – όπως άλλωστε παρουσιάζει και η εφημερίδα «Σημερινή» - ενώ παίρνει διαστάσεις με την παρέμβαση του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας του Π.Σ.
με τον Οδυσσέα Βουδούρη να καταθέτει ερώτηση την οποία υπογράφουν και οι σύμβουλοι της «Πελοπόννησος Πρώτα» και να ρωτά για το θέμα αυτό ζητώντας αναλυτικά στοιχεία. Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Τον Απρίλιο του 2014 το υπουργείο Ανάπτυξης με εγκύκλιο του προχώρησε σε άμεσο κλείδωμα εισαγωγής νέων εντάξεων και προσκλήσεων στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των έργων του ΕΣΠΑ. Επίσης, κάλεσε  τις διαχειριστικές αρχές να ειδοποιήσουν τους τελικούς δικαιούχους των έργων να μην προβούν σε αναλήψεις νομικών δεσμεύσεων και τις περιφερειακές υπηρεσίες να εκπονήσουν σχέδια εξυγίανσης «που να αποτυπώνουν ένα σαφή και τεκμηριωμένο προγραμματισμό σταδιακής μείωσης της υπερδέσμευσης» με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Μαΐου. Ουσιαστικά υπήρξε πάγωμα όλων των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη λόγω υπέρβασης χρηματοδότησης, καθώς επίσης και νέων αναθέσεων και διαγωνισμών.

Σε ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», Νίκου Πατσαρίνου, σχετικά με την πρόταση εξυγίανσης ή απένταξης δεν υπήρξε καμία θεσμική απάντηση.

Αντίθετα ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μη θέλοντας να αναιρέσει πελατειακές εξαγγελίες καθώς και την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού των έργων έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν κινδυνεύει κανένα έργο της Περιφέρειας και ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Παρόλα αυτά καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών από δήμους της περιφέρειας λόγω απένταξης συγκεκριμένων έργων.

Κατόπιν των ανωτέρω οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», με βαθιά ευθύνη του ρόλου που τους ανέθεσαν οι πολίτες της Πελοποννήσου και θέλοντας να συμμετέχουν στην ιεράρχηση των έργων, επαναφέρουν την ερώτηση και αιτούνται από τον Πρόεδρο του ΠΣ να κατατεθεί στο νέο ΠΣ:
  • αναλυτικός πίνακας με τα ενταγμένα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013, την πορεία και το χρόνο υλοποίησης τους μέχρι το τέλος του 2015.
  • η πρόταση εξυγίανσης, αν υπήρξε, σχετικά με τα έργα που πρόκειται να απενταχθούν από το πρόγραμμα με δεδομένο ότι υπήρξε υπέρβαση του προγράμματος τουλάχιστον κατά  70%, καθώς και τα κριτήρια απένταξής τους.
  • ο αναλυτικός πίνακας εργασίας με τον οποίο απάντησε η περιφέρεια στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως οριζόταν στη σχετική εγκύκλιο.
  • η πρόβλεψη σχετικά με το ποια από τα παραπάνω έργα ενδέχεται να υλοποιηθούν από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 - ΣΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου