Website counter free counters

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα


Ν. Γόντικας : « Στο Περιφερειακό συμβούλιο θα είμαστε το μάτι και το αυτί των πολιτών» 25/09/2014
gontikas3«Κανένας δεν λέει κουβέντα για την πώληση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και την μέθοδο των ΣΔΙΤ για το αεροδρόμιο της Τρίπολης». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις βουλευτών και φορέων με αφορμή το αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Ο κ. Γόντικας  υπογράμμισε επίσης  ότι ο συνδυασμός του πιστός στις προεκλογικές δεσμεύσεις θα αναδεικνύει τα προβλήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα προτείνει λύσεις.
Ενώ κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους σε προβοκάτσιες.
Ο κ. Γόντικας εξέφρασε  παράλληλα την στήριξή του στα αιτήματα των κτηνοτρόφων τονίζοντας ότι θα παραβρεθεί στην συγκέντρωση τους στις 8 Οκτωβρίου στην Τρίπολη και στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια. Μάλιστα κατέθεσε και σχετική επερώτηση στον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
Η επερώτηση έχει ως εξής:
 «Οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ που πιστά υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στην απόγνωση. Σε όλες αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση που αποτελεί νέο βαρύ χτύπημα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων με την περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%.
Το κόψιμο γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, μετά και από την έγκριση του Σχεδίου Δράσης της κυβέρνησης για τα βοσκοτόπια από την ΕΕ τον Ιούνη του 2012, που ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013.
Δεδομένου ότι το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τα μέτρα αυτά πλήττουν δραματικά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη χώρα μας.
Τη στιγμή μάλιστα, που η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές, αν και οι παραγωγικές δυνατότητές της μπορούν στα προϊόντα αυτά να την κάνουν αυτάρκη ή και πλεονασματική σε αρκετές περιπτώσεις, κάτω από μία πολιτική που θα βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές των μονοπωλίων, που εκφράζουν ΕΕ και κυβέρνηση.
Όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτή την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015-2020.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός και η παντελής έλλειψη μέτρων καταπολέμησής του από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους, με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. H ζημιά των κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ασθένεια ψοφάνε, η παραγωγή μειώνεται και αυξάνεται το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών σε κοπάδια σε καραντίνα, έχει αντίκτυπο στην αναπαραγωγή των ζώων. Τέλος  η Ε.Ε και η συγκυβέρνηση προσανατολίζονται να δίνουν ένα δικαίωμα κάθε 6 ζώα, συνεπώς η απώλεια των ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό θα μειώσει μακροπρόθεσμα το ύψος των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων αφού η απώλεια ζώων συνεπάγεται και απώλεια δικαιωμάτων.
Ερωτάσθε
 1. Τι θέση παίρνετε για τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και την περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης, τι θα κάνετε για να πάρουν πίσω κυβέρνηση και ΕΕ αυτή την απόφαση;
 2. Τι εικόνα υπάρχει για τις συνέπειες του καταρροϊκού πυρετού στη Πελοπόννησο, τι μέτρα παίρνετε για την καταπολέμησή του και για ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτρόφων;
 3. Πως τοποθετείται η Περιφέρεια στα πιο κάτω αιτήματα των κτηνοτρόφων όπως αυτά διατυπώθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 21 Σεπτέμβρη 2014 στην Τρίπολη;
Αιτήματα:
 • Να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους όπως δίνονταν μέχρι σήμερα.
 • Να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
 • Την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την κτηνιατρική υπηρεσία, σε χώρους ελεγχόμενους για προστασία της δημόσιας υγείας. Αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.
 • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.
 • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
 • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις. Δωρεάν δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ και της ηλεκτρονικής σήμανσης.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
 • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
 • Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών για προστασία του ζωικού κεφαλαίου – των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
 • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
 • Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου