Website counter free counters

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Οι πολιτες καταβάλουν τα πρόστιμα για τις χωματερές

Προσωρινή διέξοδος στο οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων Μεσσηνίας και Κορινθίας 03/11/2014
upeka3Δύο διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στο ΥΠΕΚΑ, με αντικείμενο την διαμόρφωση βραχυπρόθεσμου σχεδίου άμεσης δράσης για την πλήρη εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στους νομούς Μεσσηνίας και Κορινθίας, με δεδομένο το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα, εξ αιτίας του διαχρονικού αυτού προβλήματος. Ανάλογες συσκέψεις έχουν προγραμματισθεί και για τους λοιπούς νομούς της Πελοποννήσου. Στις συσκέψεις συμμετείχαν :
upeka1Η Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Δημήτρης Καλογερόπουλος
Οι Δήμαρχοι της Μεσσηνίας:
Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Π. Νίκας
Πύλου-Νέστορος κ. Δ. Καφαντάρης
Μεσσήνης κ. Ε. Αναστασόπουλος
Τριφυλλίας κ. Π. Κατσίβελας
Οιχαλίας κ. Α. Σταθόπουλος
Δυτ. Μάνης κ. Ι. Μαραμπέας
Οι Δήμαρχοι της Κορινθίας:
Κορινθίων κ. Α. Πνευματικός
Λουτρακίου κ. Γ. Γκιώνης
Βέλου-Βόχας κ. Α. Παπακυριάκος
Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ.Η.Ανδρικόπουλος
Σικυωνίων κ. Σ. Σταματόπουλος
upeka2Η έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2014.
Οι οικονομικές κυρώσεις θα απομειώνονται κάθε φορά που παύει η λειτουργία ενός ενεργού ΧΑΔΑ ή ξεκινά η αποκατάστασή του. Εχει συνεπώς τεράστια σημασία έως την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου να παύσει η λειτουργία των ενεργών ΧΑΔΑ και να έχουν δημοπρατηθεί τα έργα αποκατάστασης στο σύνολο των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου. Σημειώνεται ότι από τις περίπου 3.000 παράνομες χωματερές του 2005, χρονιά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει πλήρως αποκατασταθεί και απομένουν 69 ενεργοί ΧΑΔΑ στο σύνολο της χώρας, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο πάνω από 300 έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί, ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται. Ήδη, με πρόσφατες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ο αριθμός αυτός έχει απομειωθεί.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που φέρει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, θα υποστηριχθεί από το ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση των δράσεων και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά και διοικητικά εργαλεία και μηχανισμούς.
Στις συσκέψεις, που διεξήχθηκαν σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου, συμφωνήθηκε να παύσει άμεσα από πλευράς Δήμων η λειτουργία όσων παράνομων χωματερών έχουν απομείνει στους δύο νομούς και να εξευρεθούν εναλλακτικές δυνατότητες ελαχιστοποίησης ή αποτροπής του ημερήσιου προστίμου. Συμφωνήθηκε η επεξεργασία και υλοποίηση από πλευράς Δήμων προγράμματος προσωρινών μεταβατικών λύσεων διαχείρισης μέχρι την υλοποίηση των έργων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Το άμεσο κλείσιμο και η ταχεία αποκατάσταση όσων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) έχουν απομείνει θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω της ευρείας εφαρμογής της Διαλογής στην Πηγή και της Ανακύκλωσης.  Συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό και οι δέουσες ενέργειες και δεσμεύσεις όλων.
Το έργο της αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, υλοποιείται και αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για το σκοπό αυτό έχουν διατεθεί πάνω από 30 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΚΑ. Η δημοπράτησή του πριν την έκδοση της Απόφασης του Δικαστηρίου είναι προϋπόθεση αντίκρουσής της.
Επαναβεβαιώθηκε από πλευράς ΥΠΕΚΑ η πολιτική βούληση για οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας με την υλοποίηση όλων των προγραμματιζόμενων έργων και την προώθηση λύσεων σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων, περιβαλλοντικά ασφαλών και ορθολογικών.


Π. Νίκας: «Η Περιφέρεια και το Κράτος καταβάλουν τα πρόστιμα για τις χωματερές»          
skoupidia6Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σήμερα, μετά την χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Νάντιας Γιαννακοπούλου, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Δημήτρη Καλογερόπουλου και των Δημάρχων της Μεσσηνίας,  εξέφρασε τη λύπη του διότι για 4 χρόνια δεν εισακούσθηκαν οι εκκλήσεις των Δήμων για προσωρινή διαχείριση, με αποτέλεσμα το σημερινό αδιέξοδο. Επίσης, τόνισε ότι τα πρόστιμα πρέπει να καταβληθούν από την Περιφέρεια και το Κράτος, διότι αυτοί είχαν την ευθύνη και της στρατηγικής (Κράτος) και της προσωρινής διαχείρισης (Περιφέρεια).
Ο κ. Νίκας δήλωσε, στο Υπουργείο και προς τα ΜΜΕ, πως ο Δήμος Καλαμάτας θα συνδράμει σε επίπεδο τεχνογνωσίας τους Δήμους που θα το θελήσουν, ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα στην προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων.
Τέλος ο κ. Νίκας τόνισε ότι η κατεύθυνση που δόθηκε από το Υπουργείο είναι κατεπειγόντως να κλείσουν οι ανοιχτές χωματερές και να ξεκινήσει η διαδικασία προσωρινής διαχείρισης (όπως γίνεται στην Καλαμάτα), μήπως και γλυτώσουν οι Δήμοι και η χώρα από τα βαρύτατα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


Σκουπιδόκουβέντες και λεβεντομαγκιές Δημάρχων με αοριστολογίες και απόδοση ευθυνών κατά τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα!         
4 Νοέμβρη ´14
@. Τελικά έχουν μεγάλη πλάκα οι Δήμαρχοι, όταν μιλάνε για τα σκουπίδια.
@. Η πλάκα έχει διαστάσεις…ξεκαρδίσματος, όταν αποφασίζει η Κυβέρνηση να το συζητήσει μαζί τους έστω και σε επίπεδο…Γ. Γραμματέας!
@. Βέβαια έχουν το δικαίωμα να λένε (οι Δήμαρχοι) ότι θέλουν αφού η Κυβέρνηση καθυστερεί στην επικύρωση …τελειωμένου διαγωνισμού για τα σκουπίδια.
@. Από την άλλη (πάντα η Κυβέρνηση) στεναχωριέται που θα επιβληθούν πρόστιμα στους Δήμους για τις …χωματερές!
@. Μαζεύει τους Τοπικούς Άρχοντες και …όλοι μαζί θυμούνται το τι… δεν έγινε τα τελευταία χρόνια.
@. Φυσικά ο καθένας από τους …συσκεπτόμενους, αποδίδει χρονικά το φταίξιμο, κατά το πως τον συμφέρει …πολιτικά και…οικονομικά!
@. Ο ένας το προσδιορίζει στα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο άλλος το πάει λίγο μακρύτερα επειδή ήταν άλλη Κυβέρνηση τότε, ο επόμενος θυμάται τα χρυσά χρόνια των συνεργασιών του με τους…χρυσοσκουπιδοεργολάβους και πάει λέγοντας!
@. Τη μεγαλύτερη όμως πλάκα έχει ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
@. Βγήκε τηλεφωνικά στο best-tv αμέσως μετά την …Κυβερνητική Σύσκεψη και είπε πως…”δυστυχώς επιβεβαιώθηκε για το θέμα των σκουπιδιών”.
@. Ο Νίκας ξεχνά πολλά.
@. Ξεχνά πως είναι Δήμαρχος από το …2006!
@. Πως τότε είχε…πρόγραμμα για τα σκουπίδια και την λύση του προβλήματος αφού οι μέχρι τότε Δήμαρχοι ήταν ανίκανοι να βρουν λύσεις.
@. Πως δεν έκανε τίποτε μέχρι σήμερα και πάντα του φταίνε οι…άλλοι!
@. Ξεχνά πως διατέθηκαν εκατομμύρια για την ΜΟΛΑΚ, για τους Ρεντζους και τους …Ραμ, για τον Ταΰγετο και τους κάθε λογής σκουπιδό εργολάβους που συνεργάστηκε!
@. Ξεχνά πως έχει προσφύγει αρκετές φορές στον Εισαγγελέα (ακόμη περιμένει) ….!
@. Εναλλάσσει τις καταγγελίες του ανάλογα τις περιστάσεις!
@. Πήγαινε στον Τατούλη και έκανε…”αγκαλίτσες” και μετά τον κατήγγειλε…!
@. Μετά τα έβαζε με τις …Κυβερνήσεις και κάθε φορά το…ρεφρέν ήταν “δώστε λεφτά”!
@. Φυσικά για να δώσουν (οι Δήμαρχοι) κοινωνική διάσταση στις άνευ πρακτικής λύσης απαιτήσεις τους, πετάνε στο τέλος πως φωνάζουν επειδή θα επιβαρυνθούν οι… Δημότες!
@. Για τα μόνα που δεν μιλάει τόσο ο Νίκας όσο και κάποιοι άλλοι Δήμαρχοι είναι το πόσο κοστίζουν τώρα τα σκουπίδια στους δημότες, που τα πάνε και γιατί τόσα χρόνια (τουλάχιστον οι παλιοί) δεν…εφήρμοσαν τα προεκλογικά τους προγράμματα;
@. Οι δικαιολογίες πως δεν έχουν αρμοδιότητες και χρήματα είναι αστείες!
@. Όλα τα ήξεραν όταν έφτιαχναν τα προεκλογικά τους προγράμματα και διατυμπάνιζαν πως είχαν τη…λύση στο τσεπάκι!
@. Όσο για την Περιφέρεια και τον τελειωμένο διαγωνισμό της ας μας πούνε …ΠΟΤΕ θα επικυρωθεί ;
@. Έχουν κουραστεί οι πολίτες να ακούνε τις κραυγές όλων των δήθεν για τα πάντα, εκτός από το…δια ταύτα!      http://www.farenews.gr/?p=59514

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου