Website counter free counters

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ!

"Τρέχουν" ακόμα να κλείσουν τις χωματερές
υπό τον φόβο ευρω-προστίμων


 4/11/2014
  • Τρέχουν για να τις κλείσουν τις χωματερές υπό το φόβο των ευρω-προστίμων (διαδοχικές συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ)

Υπό το φόβο ευρω-προστίμου δεκάδων εκατομμυρίων πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, δύο διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με στόχο τη διαμόρφωση σχεδίου άμεσης δράσης για την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι πλέον προ των πυλών -η έκδοση απόφασης αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου- το υπουργείο, σε συνεργασία με τους δήμους των περιοχών Μεσσηνίας και Κορινθίας, αναζητεί «λύσεις… fast track».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το in.gr, αυτή τη στιγμή παραμένουν 69 ενεργές χωματερές σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 26 βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης, υπό αποκατάσταση βρίσκονται άλλες 223.

Οι οικονομικές κυρώσεις για τη χώρα μας θα απομειώνονται κάθε φορά που παύει η λειτουργία ενός ενεργού ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων) ή ξεκινά η αποκατάστασή του. Έχει συνεπώς τεράστια σημασία ως την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου να παύσει η λειτουργία των ενεργών χωματερών και να έχουν δημοπρατηθεί τα έργα αποκατάστασης στο σύνολο των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που φέρει την κύρια ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, θα υποστηριχθεί από το ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση των δράσεων και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά και διοικητικά εργαλεία και μηχανισμούς.

Στις δύο συσκέψεις που διεξήχθησαν υπό τη γενική γραμματέα του υπουργείου κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι δήμοι στην παύση της λειτουργίας όσων παράνομων χωματερών έχουν απομείνει στους δύο νομούς και να εξευρεθούν εναλλακτικές δυνατότητες ελαχιστοποίησης ή αποτροπής του ημερήσιου προστίμου. Συμφωνήθηκε η επεξεργασία και υλοποίηση από πλευράς δήμων προγράμματος προσωρινών μεταβατικών λύσεων διαχείρισης μέχρι την υλοποίηση των έργων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Το έργο της αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου υλοποιείται και αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για τον σκοπό αυτό έχουν διατεθεί πάνω από 30 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΚΑ. Η δημοπράτησή του πριν από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου αποτελεί, για την ελληνική πλευρά, προϋπόθεση αντίκρουσής της.

------------

Από τους πόρους των δήμων, η πληρωμή των προστίμων για ΧΑΔΑ

Στους δήμους θα καταλήγουν τα πρόστιμα για τη διατήρηση παράνομων χώρων ταφής αποβλήτων καθώς θα παρακρατούνται τα σχετικά ποσά από τους πόρους που προορίζονται για τους ΟΤΑ. Η διαδικασία επιβολής των προστίμων ενεργοποιείται, όπως έγινε γνωστό, μετά την εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του 2005 για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, που κοινοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στους υπολοίπους δήμους της χώρας, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε μέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή η χώρα μας.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, το υπουργείο καλεί τους δήμους να θέσουν, το ταχύτερο δυνατόν, σε πρώτη προτεραιότητα τα έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ, καθώς οποιαδήποτε μελλοντική καθυστέρηση θα τους επιβαρύνει οικονομικά, μέσω της αναλογικής μετακύλισης του προστίμου στους ΟΤΑ που έχουν εντός των ορίων τους μη αποκαταστημένες χωματερές. Συνιστάται, μάλιστα, μόλις τελειώνει η εργολαβία αποκατάστασης ενός χώρου να αποστέλλεται στο υπουργείο έγγραφο περαίωσης της εργολαβίας.

------------

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
  ΥΠΕΚΑ: Τώρα λουκέτο στις παράνομες ΧΑΔΑ Μεσσηνίας και Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου