Website counter free counters

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Στα γιορτινά της έχει "ντυθεί" η Καλαμάτα για να υποδεχθεί τους προσκυνητές, που από το πρωί της Κυριακής φθάνουν στην πόλη μας για να προσκυνήσουν της εικόνα της Παναγίας της Υπαπαντής.

Στα γιορτινά της έχει "ντυθεί" η Καλαμάτα για να υποδεχθεί τους προσκυνητές, που από το πρωί της Κυριακής φθάνουν στην πόλη μας για να προσκυνήσουν της εικόνα της Παναγίας της Υπαπαντής.
Ο εορτασμός της πολιούχου της Καλαμάτας θα κορυφωθεί αύριο με την περιφορά της εικόνας.

Σήμερα Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερή Αγρυπνία, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό. Την επομένη, κύρια ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Nαό της Yπαπαντής του Xριστού, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Mεσσηνίας κ. Xρυσοστόμου. Στις ιερές εκδηλώσεις έχουν κληθεί να μετάσχουν άλλοι 8 Σεβ. Μητροπολίτες. Στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iερής Eικόνας με τη συμμετοχή έξι Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Yπαπαντής, πλατ. 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Π. Kαίσαρη, Φαρών, Φάριος), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Iερό Nαό. Θα μετάσχουν, πέραν της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας, η Στρατιωτική Μουσική της Διοίκησης Κέντρων Εκπαίδευσης, που εδρεύει στην Τρίπολη, καθώς και οι Φιλαρμονικές των Δήμων Μεσσήνης, Σπάρτης και Τρίπολης. Οι εκδηλώσεις θα εκτυλιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει βροχές και καταιγίδες. Για τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή, απαγορεύεται η στάθμευση και κίνηση παντός είδους οχημάτων κι από τις δύο κατευθύνσεις στις οδούς Υπαπαντής, πλατεία 23ης Μαρτίου, Αριστομένους, Π. Καίσαρη, Φαρών και Φάριος. Η απαγόρευση ισχύει για τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, από ώρα 7.00 έως ώρα 14.00, για τη στάθμευση, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί μεταξύ 10.00 και 14.00. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της λιτανεύσεως της Ιερής Εικόνας, σύμφωνα με το έθιμο, τα καταστήματα της Καλαμάτας θα ανοίξουν. Τέλος, ύστερα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διατέθηκαν από το Δήμο 14 θέσεις στο Ιστορικό Κέντρο για πώληση ειδών χειροτεχνίας και θρησκευτικών ειδών κ.λπ. με την ευκαιρία της εορτής. Όπως έγινε γνωστό, εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανάσυγκρότησης, μεσσηνιακής καταγωγής, Γ. Κατρούγκαλος.


Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την πολιούχο της Καλαμάτας (ΦΩΤΟ)


messini-1
Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε ο πανηγυρικός Eσπερινός για την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό, όπου φυλάσσεται η θαυματόβρυτος Εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής.
Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Σεβαστείας Δημητρίου, Κωνσταντίας Βασιλείου, Ιλίου Αθηναγόρα, Ελασσώνος Χαρίτωνος, Φωκίδος Θεοκτίστου, Γρεβενών Δαβίδ, Μεγάρων Κωνσταντίνου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ, ο οποίος ομίλησε για το ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, τις ευεργεσίες της στο μεσσηνιακό λαό και σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, τόνισε ότι η λέξη Θεοτόκος συμπυκνώνει και αποδεικνύει την αιώνια και σωτήρια ένωση θεότητας και ανθρωπότητας.
Οι εκδηλώσεις εορτασμού θα κορυφωθούν αύριο με την τέλεση του Όρθρου, της πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της μεγαλειώδους λιτάνευσης της χαριτοβρύτου Εικόνος, η οποία λιτανεύτηκε επισήμως, για πρώτη φορά, το 1889.
Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει, ανήμερα του εορτασμού, ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος.
Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός
messini-23
messini-2
messini-3
messini-6
messini-4
messini-5
messini-7
messini-8
messini-9
messini-10
messini-11
messini-12
messini-13
messini-14
messini-15
messini-16
messini-17
messini-18
messini-19
messini-20
messini-21
messini-22
messini-24


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου