Website counter free counters

Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

19 ΜΑΪΟΥ—Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

          

19 ΜΑΪΟΥ

  Συνημμένο
                                                                                             


  19 ΜΑΪΟΥ—Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
   Ο Πόντος έχει έκταση σχεδόν του ενός τρίτου της Ελλάδας
  Βρίσκεται στη νότια ακτή της Μαύρης θάλασσας και βορειοανατολικά της Μικράς Ασίας. Γύρω στο 800 π.χ. εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Έλληνες στον πόντο. Έλληνες άποικοι από τη Μίλητο, ίδρυσαν την πόλη Σινώπη , ιδρύοντας και την Τραπεζούντα. Μια ιστορική πόλη που ενσαρκώνει στη μαύρη θάλασσα τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. 
   Η Τραπεζούντα ήταν μια ελεύθερη δημοκρατία και από το 300 π.χ. ανήκε στην αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 63 π.χ. υποτάσσεται από τους Ρωμαίους και έτσι η Ποντιακή αυτοκρατορία γίνεται επαρχία της Ρώμης. Όταν οι σταυροφόροι  το 1204 κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη η περιοχή γύρω από την Τραπεζούντα αντιστάθηκε σθεναρά.
       Δύο απόγονοι της βυζαντινής αυτοκρατορίας , της οικογένειας Κομνηνών , ίδρυσαν την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, η οποία δεν γνώρισε την κατοχή των Φράγκων και το 1461 υποδουλώνεται από τους τούρκους. Στον πόντο ζούσαν 930.000 Έλληνες, από τους οποίους οι 700.000 ήταν ορθόδοξοι χριστιανοί. 
      Αυτοί έκαναν δεκτοί την επανάσταση των Νεότουρκων του 1908,  η οποία σαν στόχο είχε την αποκατάσταση  του συντάγματος και την ισότητα όλων των λαών.
  Το συνέδριο του Νεοτουρκικού Κομιτάτου <<Ένωση και Πρόοδος>> το 1911 στη Θεσσαλονίκη υιοθέτησε στο κυβερνητικό πρόγραμμα την εθνικιστική πανισλαμική σκέψη περί της απόλυτης ηγεμονίας της τουρκικής φυλής και της οικοδόμησης της αυτοκρατορίας στη βάση του καθαρού 
  ισλαμισμού και έτσι συνέταξαν ένα σχέδιο που σκοπό είχε να εκτουρκίσουν δια της βίας όλες τις μη τουρκικές εθνότητες.
     Με το σύνθημα <<Η Τουρκία στους Τούρκους>> θεμελίωσαν τον παντουρκισμό καταργώντας την πολιτισμικότητα της περιοχής, όπου εκτείνεται το σημερινό τουρκικό κράτος.
      Το φαινόμενο συνεχίζεται μέχρι σήμερα , το τουρκικό κράτος για λόγους γοήτρου, πολιτικούς και οικονομικούς, να μην αναγνωρίζει τις σφαγές των Αρμενίων, των Κούρδων, των Ασσυρίων και βέβαια την Ελληνική γενοκτονία των Ποντίων.
       Η αυξανόμενη εχθρότητα κατά των χριστιανών, στον μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως επίσης στους κυβερνητικούς κύκλους, εκδηλώθηκε ήδη από το 1910, με τη μορφή του οικονομικού μποϊκοτάζ, κατά των ελληνικών προϊόντων και πλοίων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια παρουσία του μεγάλου γεωγράφου και ιστορικού που καταγόταν από την Αμάσεια του Πόντου, του Στράβωνα.1) Χάριν αυτού έχουμε την πρώτη εικόνα της Ευρώπης την περίοδο 40 π.χ. έως 50 μΧ. οπότε έζησε. Όλοι και όχι μόνο στην Ιταλία γνωρίζουμε έναν από τους πρωτοπόρους της Ιταλικής και Ευρωπαϊκής αναγέννησης, το φιλόσοφο- θεολόγο και καρδινάλιο Βησσαρίωνα που η καταγωγή του είναι από τον Πόντο. 2) Η Αναγέννηση ήταν από τις πλέον σημαντικές στιγμές κυοφορίας και γέννησης της Ευρώπης , η συμβολή του Βησσαρίωνα στην άνθηση των εργαστηρίων —των Ακαδημιών που την γέννησαν ήταν σημαντική.
      Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ρώμη, η συγκίνηση που νοιώθω είναι μεγάλη όταν αντικρίζω το ανακαινισμένο σπίτι του από το δήμο της Ρώμης, προσωπικά σαν Έλληνας εκφράζω
  ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δήμο της αιώνιας ιστορικής πρωτεύουσας.
      Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
  Οι απόγονοι αυτών των μεγάλων ανδρών, που τόσο συνέβαλλαν στον Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό πολιτισμό, υπέστησαν στις αρχές του 20ού αιώνα, από το 1916 έως το 1923 μια πολιτική βίας, σφαγών, εκτοπίσεων μια μεγάλη αισχρή γενοκτονία. Μια μεγάλη σφαγή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την μεγάλη σιωπή. Από τους 750.000 πόντιους , εξοντώθηκαν 353.000, δια μέσου μιας προσχεδιασμένης, πολιτικής γενοκτονίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς αργότερα.
      Ο Κεμάλ αποβιβαζόμενος στις 19 Μαΐου στην Σαμψούντα(Αμισός) του Πόντου, συστηματοποίησε το γενοκτονικό του σχέδιο ενάντια στους Ποντίους. Τα περισσότερα θύματα προέρχονταν από τις όμορφες πόλεις Τρίπολη— Κοτύωρα –Αμισός— Τραπεζούντα— Σινώπη – Αργυρούπολη— Αθήναι— Κερασούς. Ήταν γυναίκες και παιδιά. Επρόκειτο για γυναικοκτονία. Δυστυχώς η ατιμωρησία του Κεμαλικού καθεστώτος , επέτρεψε την συνέχεια της πολιτικής και φυσικής εξόντωσης των χριστιανών με μια πολιτική λευκής πολιτισμικής γενοκτονίας. Τα θύματα τώρα ήταν οι εξισλαμισμένοι Πόντιοι που παρέμειναν στον Πόντο ακριβώς λόγω του ότι ήταν μουσουλμάνοι. Η γενοκτονία ήταν μια πράξη γέννησης της σύγχρονης ιστορίας τους και των μετέπειτα διαδοχικών εκτοπίσεων και εξόδων.
       Οι Πόντιοι υπέστησαν τη χείριστη μορφή βίας του ρατσισμού με τη μορφή του ναζισμού. Ποντιακά χωριά πυρπολήθηκαν και κατασφάγηκαν. Χιλιάδες Πόντιοι
  μεταφέρθηκαν  στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι Πόντιοι της Γεωργίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Κριμαίας γνώρισαν και συνεχίζουν να γνωρίζουν το ρατσισμό με τη μορφή του κεμαλισμού.
      Στον Πόντο είχαμε <<Μαουτχάουζεν και Άουσβιτς εν ροή>> τις πορείες θανάτου. Οι θάλαμοι αερίων, οι φούρνοι δεν ήταν με αέρια, αλλά πιο πρωτόγονοι, με ξύλα.
       Σήμερα στο Πόντο οι υπεύθυνοι αυτού του εγκλήματος όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά τιμούνται. Προκλητικό και κυνικό παράδειγμα το μνημείο του Αϊχμαν , στενού συνεργάτη του Κεμάλ, του τοπάλ Οσμάν που δεσπόζει επάνω σε ένα λόφο της μαρτυρικής πόλης της Κερασούντος. Δεσπόζουν τα μνημεία του μίσους και του ρατσισμού. Κυριαρχεί η ιδεολογία του θανάτου. Η τουρκική κυβέρνηση και σήμερα, δεν προστατεύει αυτό που αποτελεί έναν πολύτιμο πλούτο της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κληρονομιάς. Εκτός από τους ανθρώπους, στόχος της είναι τα ιστορικά μνημεία μεγάλης καλλιτεχνικής αρχιτεκτονικής αξίας. Την  περίοδο της γενοκτονίας γνώρισαν την πυρπόληση την καταστροφή, σήμερα στοχεύουν στην αλλοίωση των αρχιτεκτονικών τους μορφών. Αυτό συμβαίνει στην  ιστορική Μονή Σουμελά νότια της Τραπεζούντας, από τα πρώτα κέντρα χριστιανικού μοναχισμού.
     Στον Ποντιακό λαό αφαιρέθηκε το δικαίωμα στην ύπαρξη, το δικαίωμα να διατηρεί και να κατέχει ειρηνικά το έδαφός του, το δικαίωμα  στο σεβασμό της εθνικής και πολιτιστικής του ταυτότητας. Υπήρξε καταλήστευση της περιουσίας και πλουτισμού σε βάρος του ποντιακού λαού. Είναι χρέος μας προς τους νεκρούς μας, προς τους ζωντανούς, προς την ανθρωπότητα, να αποδώσουμε στην ιστορία, την αλήθεια της
  γενοκτονίας και του ρατσισμού. Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να σπάσει εκείνες τις ψυχολογικές, πολιτισμικές σταθερές που συντηρούν τη βία , τις διακρίσεις και το ρατσισμό. Θα πρέπει να βρει μια αρμονική σχέση με την ιστορία , τη γεωγραφία, τους άλλους λαούς και τον εαυτό της , με τέτοιο τρόπο, που θα αναγνωρίσει και θα αποζημιώσει τα εγκλήματα του παρελθόντος, ηθικά, υλικά και ιστορικά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες των αρχών του προηγούμενου αιώνα, της αρμενικής, της ποντιακής, της ασσυριακής. Να ανοίξουν μια ειλικρινή βαθιά διαδικασία άνθησης εκ νέου των πολλών λαών , θρησκειών και πολιτισμών της Ανατολίας, της Μικράς Ασίας, της Μεσοποταμίας. Μιας ιστορικά πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής περιοχής.
     Περιγράφοντας αυτή την κατάσταση, επιμένω στην ανυπαρξία ελευθερίας έκφρασης ενός λαού των Ποντίων στη σημερινή Τουρκία.
       Η διεθνής κοινότητα οφείλει να γνωρίζει αυτή την κατάσταση και πρέπει να παρέμβει προς τη διαφύλαξη ενός ζώντος πολιτισμού, ο οποίος έχει εμπλουτίσει την ανθρωπότητα.
        Κάθε λαός έχει δικαίωμα να απαιτεί με επιμονή την επίσημη αναγνώριση των εγκλημάτων και αδικιών που διαπράχθηκαν σε βάρος του.
       Όλοι οι λαοί ενωμένοι μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια με αισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης , αλληλοσεβασμού. Η  ιδεολογία της ζωής επί αυτής του θανάτου, είναι ο σωστός δρόμος που καλεί
  η ιστορία να πράξουν όλοι οι λαοί. Όχι άλλες γενοκτονίες και ρατσισμοί.
      Ο 21ος αιώνας δεν πρέπει να είναι σαν τον προηγούμενο.
            ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  
          (ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ)  ΚΟΡΥΦΑΣΙΟΝ  17—05—2015
               6937128163.

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου