Website counter free counters

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Η Κ.Ε.Δ.Ε σε ρόλο πολιτικής χειραγώγησηςΝέο όχι από Κ.Ε.Δ.Ε. για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων 16/06/2015
kede1Με αφορμή τη νέα επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης προς όλους τους Δήμους, με την οποία ζητά την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και καλούνται οι Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μετά από εισήγηση του Προέδρου Γ. Πατούλη αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην υπάρξει αλλαγή στάσης σχετικά με το ζήτημα.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. αρχικά αποτύπωσε τη σημερινή κατάσταση διατυπώνοντας τις παρακάτω θέσεις:
  • Η Πατρίδα μας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της μεταπολεμικής ιστορίας της. Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν θα παραμείνουμε στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, με τις όποιες αδυναμίες αυτή έχει. ‘Η αν θα επιλέξουμε στο όνομα μιας δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης, την πορεία προς το άγνωστο.
  • Είναι πλέον προφανές ότι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες και οι φόβοι που ως Κ.Ε.Δ.Ε. είχαμε διατυπώσει πριν από μερικές εβδομάδες, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διαπραγματευτικής τακτικής μας. Ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα στα βράχια, εξαιτίας αφενός της πρωτοφανούς αδιαλλαξίας των δανειστών μας, αφετέρου της λανθασμένης τακτικής από δικής μας πλευράς να επενδύσουμε στο φόβο και τη δειλία που υποθέταμε ότι θα επιδείκνυαν απέναντι στο σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας, είναι πιο κοντά από ποτέ.
  • Ακόμη κι αν καταλήξουμε σε συμφωνία την ύστατη ώρα, η συμφωνία αυτή θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τη χώρα και τους πολίτες. Θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα, με νέους φόρους που λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης. Θα υποστούμε νέα φορολογική αφαίμαξη επειδή υπάρχουν ακόμη δυνάμεις στο πολιτικό σύστημα που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις. Δυνάμεις που προτιμούν να υπερασπίζονται το δικαίωμα να βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη εργαζόμενοι στην ηλικία των 50 ετών, αντί να δίνουν βάρος στην υιοθέτηση πολιτικών που θα αποτρέπει τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων της χώρας μας. Δυνάμεις που την ώρα που υποχρεώνουν τους Δήμους να λειτουργούν με 30- 50 % λιγότερο προσωπικό, διορίζουν από την «πίσω πόρτα» τα δικά τους παιδιά στο Δημόσιο.
  • Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει ήδη «πληρώσει» τα τελευταία πέντε χρόνια, με περικοπές στη χρηματοδότησή της από το Κράτος που ξεπερνούν το 60%, το μερίδιο της στην προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Την ίδια ώρα, άλλοι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να δημιουργούν τεράστια ελλείμματα.
  • Εξαιτίας της αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών έχει επιδεινωθεί η ήδη κακή οικονομική κατάσταση όλων των Δήμων, οι οποίοι αν αναγκαστούν να καταθέσουν τα όποια ταμειακά διαθέσιμα έχουν σήμερα, θα αντιμετωπίσουν ακόμη και πρόβλημα λειτουργίας.
  • Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει σήμερα τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και μελλοντικά του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ, με δεδομένη την τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα και την κρισιμότητα των στιγμών, ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης επισήμανε ότι :
  1. Ως Κ.Ε.Δ.Ε. εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και του λαού μας.
  2. Το εθνικό συμφέρον της χώρας και της Αυτοδιοίκησης επιβάλλει τη χάραξη και εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής, που θα περιλαμβάνει την υιοθέτηση δύσκολων αλλά αναγκαίων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι πρόθυμη να στηρίξει κάθε Κυβέρνηση που θα θέσει ως προτεραιότητα, την προώθηση των αναγκαίων για την ανάπτυξη της χώρας μεταρρυθμίσεων.
  3. Ως Κ.Ε.Δ.Ε. είμαστε πρόθυμοι να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης , θέτοντας στη διάθεση της Πολιτείας τα ταμειακά μας διαθέσιμα, αρκεί να λάβουμε τη διαβεβαίωση ότι θα χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, που θα διασφαλίζει ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Και δεν θα επιστρέψουμε στη δραχμή.
  4. Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. επαναλαμβάνει το σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ισότιμο μέλος στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Για μας η παραμονή της Ελλάδος στην Ευρώπη δεν αποτελεί ιδεολόγημα, αλλά τη μοναδική ρεαλιστική και υπεύθυνη επιλογή που μπορεί να διασφαλίσει ασφάλεια και σταθερότητα για την Πατρίδα και την κοινωνία μας, σε ένα γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που διακρίνεται από ανασφάλεια και έλλειψη σταθερότητας.
Με βάση τα παραπάνω, η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. παραμένει όπως διαμορφώθηκε στο Συνέδριο της Χαλκιδικής. Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει ως έχει τη δυνατότητα, στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα της δίνει τη δυνατότητα να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, χωρίς τη συναίνεση των δημοτικών συμβουλίων.
Ενώ .....
O Δ. Καφαντάρης στην ετήσια τακτική συνάντηση της ΕΕ του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένες Πόλεις & Τοπικές Αρχές          
kafantaris02Στην ετήσια τακτική συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένες Πόλεις και Τοπικές Αρχές (UCLG), που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου στο Porto Alegre της Βραζιλίας, εκ μέρους της ΚΕΔΕ και του προέδρου της Γ. Πατούλη, συμμετείχε ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.
Στα κεντρικά θέματα της φετινής συνάντησης ήταν:
Η προετοιμασία ενόψει της Δεύτερης Παγκόσμιας Συνέλευσης των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών προς το Habitat III για τη Στέγαση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί στο Quito του Ισημερινού τον Οκτώβριο του 2016.
kafantaris03Η κατάρτιση της Παγκόσμιας Ατζέντας των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών για τον 21ο αιώνα.
Η διασφάλιση και αποκέντρωση πόρων προς τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για πολιτικές ανάπτυξης.
Τέλος συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό (Κορέα 12-17 Απριλίου), ενώ επιβεβαιώθηκε ότι η αναγνώριση της πρόσβασης στο νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση αυτού του δημόσιου αγαθού, εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του UCLG
kafantaris04Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της ΕΕ του UCLG, ο Δ. Καφαντάρης, είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με δημάρχους πόλεων, όπως του Λίβερπουλ, Τορίνο, αλλά και του Bangante του Kαμερούν καθώς και με τον πρόεδρο του Οργανισμού (UCLG) και δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Kadir Tobas, καθώς και τη δήμαρχο του Diyarbakir, Gultan Kisanak,.
Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε επίσης εγκάρδια συνάντηση με τον δήμαρχο του Porto Alegre, Jose Fortunati, στον οποίο μετέφερε πρόσκληση  να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Επίσης, μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Δήμων Τουρκίας και του προέδρου της κ. Tobas και τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα της Ένωσης Hayrettin Gunngor, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, στην οποία ο κ. Καφαντάρης μετέφερε μεταξύ άλλων το έντονο ενδιαφέρον της νέας ηγεσίας της ΚΕΔΕ, να αναπτυχθεί συνεργασία σε διαφορά επίπεδα μεταξύ των Τοπικών Αρχών των δυο χωρών και το ίδιο εκφράστηκε και από τη δική τους πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου