Website counter free counters

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Περιφέρειες και δήμοι θα συμβάλλουν στις ανάγκες του ΕΣΥ


Ετοιμα τα περιφερειακά ιατρεία Μεθώνης και Πεταλιδίου

Ετοιμα τα περιφερειακά ιατρεία Μεθώνης και Πεταλιδίου
 

Το καλοκαίρι παραδίδονται το Π.Ι.Βλαχόπουλου και η αναδιαρρύθμιση του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και παραδίδονται τις επόμενες ημέρες τα περιφερειακά ιατρεία Πεταλιδίου και Μεθώνης. Πρόκειται για ενταγμένα έργα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013 συνολικού προϋπολογισμού 577.000 €
Τα δύο αυτά περιφερειακά ιατρεία στα δύο σημαντικά τουριστικά θέρετρα της Μεσσηνίας με μεγάλη επισκεψιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, έρχονται να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Α΄θμιας φροντίδας υγείας.
Η ιδέα της κατασκευής των δύο ανωτέρω περιφερειακών ιατρείων ξεκίνησε το 2010 από την πρωτοβουλία του προέδρου κ.Γεωργίου Μπέζου και των μελών του ΔΣ του ΓΝ Καλαμάτας σε απόλυτη συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Ύστερα από την ολοκλήρωση των ανωτέρω περιφερειακών ιατρείων ο Διοικητής κ.Γεώργιος Μπέζος δήλωσε:
« Η ολοκλήρωση των εργασιών και η κατασκευή των δύο νέων περιφερειακών ιατρείων Μεθώνης και Πεταλιδίου αποτελεί ένα μικρό δείγμα για τις δυνατότητες της συνέργιας και συνεργασίας των ανθρώπων της Υγείας με τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού.
Η συμβολή των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως του Ηλία Κουτσοδημητρόπουλου και του Στάθη Αναστασόπουλου για το Π.Ι.Πεταλιδίου, του Ηρακλή Μιχελή και του Δημήτρη Καφαντάρη για το Π.Ι.Μεθώνης ήταν σημαντική στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας με την παραχώρηση των οικοπέδων και την ωρίμανση των προτάσεων.
Στη συνέχεια η Περιφερειακή Αρχή αμέσως ενέταξε τα έργα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και σήμερα διαθέτουμε δύο νέα σύγχρονα περιφερειακά ιατρεία στελεχωμένα με ιατρικό προσωπικό που έρχονται να προσφέρουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους στην τοπική κοινωνία.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρο Τατούλη και την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την αρωγή τους και την συνεργασία τους.»

Περιφέρειες και δήμοι θα συμβάλλουν στις ανάγκες του ΕΣΥ 

Αυτό προβλέπει τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το «παράλληλο πρόγραμμα» και υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Υγείας.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού επιχορηγούν από τον προϋπολογισμό τους έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας και τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων. επιχορήγηση
Η επιχορήγηση αφορά την κάλυψη άμεσων και απαραίτητων αναγκών για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και ιδίως ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, τεχνικά έργα και επισκευές, ενεργειακές ανάγκες και καύσιμα.
Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ). Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κάνει λόγο για ανικανότητά της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, με τη σχετική διάταξη μετατίθενται οι ευθύνες της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση. «Καλούν την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων δομών Υγείας, ενώ γνωρίζουν ότι δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους ακόμη και για να καλύψει τις δικές της ανάγκες», σημειώνει.

Κάνει πίσω ο Ξανθός για την τροπολογία που ξεσήκωσε τους δημάρχους 


Οπισθεν ολοταχώς μετά τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ που ζήτησε την παραίτησή του, κάνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για την τροπολογία που προωθεί με την οποία επιβαρύνονται οι Δήμοι για θέματα υγείας.
Σε ανακοίνωσή του ο Α. Ξανθός υποστηρίζει τώρα ότι η τροπολογία δεν είναι υποχρεωτική αλλά εθελοντική για τους δήμους. «Η εν λόγω τροπολογία, σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει, αλλά διευκολύνει τους Δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους», υποστηρίζει ο υπ. Υγείας προσθέτει δε ότι ήρθε να καλύψει το αίτημα πολλών Φορέων της Αυτοδιοίκησης να τους παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης των δημόσιων δομών υγείας για την κάλυψη άμεσων αναγκών τους.
Ωστόσο η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να αποκαλύψει ο υπουργός Υγείας ποιοι είναι εκείνοι οι αυτοδιοικητικοί που έκαναν το σχετικό αίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου