Website counter free counters

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016

Της πυλες του άνοιξε επειτα από τρεισήμισι χρονια το Μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό Χώρας


Της πυλες του άνοιξε επειτα από  τρεισήμισι χρονια το   Μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό Χώρας
Στον  ανακαινισμένο χώρο με τις σύγχρονες μεθόδους εναέριας ξενάγησης αλλά και για ΑΜΕΑ  τοποθετήθηκε νέο στέγαστρο προστασίας κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, το οποίο καλύπτει έκταση 3.185 τ.μ.
Επί τριάμισι χρόνια, η Μεσσηνία στερήθηκε έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της, το ανάκτορο του Νέστωρα στον Εγκλιανό, όμως έπρεπε να συμβεί, καθώς ήταν επιτακτική ανάγκη να αλλάξει και να επεκταθεί το στέγαστρο προστασίας του. 
Οι εργασίες, που ήταν ενταγμένες στο ΕΣΠΑ, ολοκληρώθηκαν και τα εργα ,
«Κατασκευή Νέου Στεγάστρου Προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος», προϋπολογισμού 2.068.400 ευρώ και «Προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος», προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, υλοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του πανεπιστήμιου του Cincinnati για την πραγματοποίηση του έργου.
«Μετά από 3 χρόνια προσπάθειας πολλών ανθρώπων και υπηρεσιών, το ανάκτορο ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό με νέο στέγαστρο προστασίας και καινοτόμες υποδομές περιήγησης και πληροφόρησης» επισημαίνει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση.
Ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος διαθέτει νέες υποδομές περιήγησης με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση σε όλες τις ομάδες κοινού. Το νέο στέγαστρο προστασίας κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, με τη γεωμετρία τόξου κύκλου και φερόμενο από 16 μόνο υποστυλώματα διαμοιρασμένα στις δύο μακρές πλευρές του, καλύπτει ενιαία το κεντρικό ανακτορικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ., προστατεύοντάς το με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Αναρτώμενοι από το στέγαστρο διάδρομοι προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης.
Το Ανάκτορο του Νέστορο είναι το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο της ηπειρωτικής Ελλάδας. 
Το μνημείο ανακάλυψε και ανέσκαψε ο Αμερικανός αρχαιολόγος Καρλ Μπλέγκεν  σε συνεργασία με τον Έλληνα αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, το 1939. Ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στον λόφο του Άνω Εγκλιανού μαρτυρούνται από την Ύστερη Νεολιθική εποχή (4000-3100 π.Χ.) ενώ την Μεσοελλαδική Εποχή (2050-1680 π.Χ.) δημιουργήθηκε οικισμός με οχυρωματικό περίβολο. Το ανακτορικό συγκρότημα το αποτελούσαν τέσσερα κτίρια. Το παλαιότερο, γνωστό ως Νοτιοδυτικό κτίριο, ταυτίζεται με το Ανάκτορο του Νηλέως, πατέρα του Νέστορος. Το κεντρικό κτίριο, που σήμερα καλύπτεται από μεταλλικό στέγαστρο, θεωρείται ως το φημισμένο ανάκτορο του Νέστορος, ενώ στα ανατολικά του βρίσκεται το πρωιμότερο ανακτορικό κτίριο, που  ισοπεδώθηκε στο τέλος του 14ου αι. π.Χ.
Το ανάκτορο του Νέστορος ήταν διώροφο με μεγάλες αυλές, πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, ιδιωτικά διαμερίσματα, εργαστήρια, λουτρά, κλιμακοστάσια, φωταγωγούς καθώς και αποχετευτικό σύστημα. Τις αίθουσές του διακοσμούσαν εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ενώ ζωγραφικές παραστάσεις έφεραν και τα δάπεδά του. Οι περίπου 1000 πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β' Γραφής που εντόπισαν οι ανασκαφείς, επιβεβαιώνουν τη λειτουργία του χώρου ως οικονομικού, διοικητικού, πολιτικού και θρησκευτικού κέντρου της Μυκηναϊκής Μεσσηνίας. 
Η ακρόπολη του Άνω Εγκλιανού δεν ήταν οχυρωμένη, σε αντίθεση με τις άλλες γνωστές μυκηναϊκές ακροπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, που περιβάλλονταν από ισχυρά κυκλώπεια τείχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου