Website counter free counters

Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

Στις 23 Αυγούστου 1892 ευρέθη η Ιερά Εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής Σγραπας

 Στο Ιερό Προσκήνυμα Παναγίας Σγράπας Πυλίας
 

Βορειοδυτικά της Πύλου και κοντά στο χωριό Γιάλοβα, του Δήμου Πύλου Νεστορος  και επάνω σε λόφο ευρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σγράπας, αποτελούμενο από έναν μικρό Ναό, χώρους υποδοχής και μεγάλους ξενώνες για τούς προσκυνητές.

Ο Ναός ευρισκόμενος στο κέντρο της αυλής του προσκυνήματος, έχει κτισθεί πάνω σε ερείπια παλαιότερων Ναών, πού έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και της Πατρίδος γενικώτερα. Χωρίς να υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες, η παράδοση αναφέρει ότι ο πρώτος Ναός της Παναγίας έγινε τα χρόνια 1381-1402 από την ηγεμόνα της Αχα
ας Μαρία των Βουρβώνων προκειμένου να ανυψώσει το πεσμένο φρόνημα του Φράγκικου κράτους. Ο Ναός τούτος κατεστράφη από τους Τούρκους το 1573, ανηγέρθη όμως από τους Ενετούς περί το 1686. Έκτοτε διατηρήθηκε μέχρι το 1825 και κατέστη τόπος προσευχής και ελπίδας διαφόρων πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, όπως του Παπαφλέσσα, του Μαυροκορδάτου αλλά και του στρατηγού Μακρυγιάννη. Ατυχώς ο Ιμπραήμ γκρέμισε το Ναό και μόλις το 1828 οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Σούλι ή Παλιοχώρι, που εγκαταστάθηκαν πέριξ του γκρεμι­σμένου Ναού έφτιαξαν νέο χωριό, πού το ονόμασαν "Βουβαλοβορό" ή "Σγράπα" και έκτισαν εκ νέου το Ναό το έτος 1835. Αναγκάσθηκαν όμως ένεκα της ελλείψεως νερού και της ελονοσίας από το βάλτο της Γιάλοβας να μετακομίσουν βορειότερα και έτσι ο Ναός εγκαταλείφθηκε και τελικά μ' ένα μεγάλο σεισμό του 1886 σωριάστηκε σε ερείπια με όλα τα πράγματά του.

Γύρω στα 1890 κάτοικοι από ορεινές περιοχές της Αρκαδίας, αναζητούντες "χειμαδιά" για τα ποίμνιά τους ήρθαν και κατοίκησαν στην περιοχή. Από το Ναό, που είχε στο μεταξύ καλυφθεί από πέτρες, χώματα και θάμνους δεν υπήρχε τίποτα.

Μεταξύ αυτών πού εγκαταστάθηκαν ήταν και η οικογένεια του Νικολάου Αργυρόπουλου από τη Μπολέτα (σήμερα λέγεται Μάκρη και βρίσκεται κοντά στην Τρίπολη) με τη γυναίκα του Αναστασία και τα τρία αγόρια τους. Στην ευσεβή λοιπόν Αναστασία παρουσιάστηκε η Παναγία και της αποκάλυψε την ύπαρξη της Εικόνος Της, θαμμένης στα ερείπια του ως άνω Ναού. Ύστερα από πολλές προσπάθειες και ανασκαφές των κατοίκων της περιοχής, κυρίως όμως χάρι στην υπομονή της εντολοδόχου, της Παναγίας, ευρέθη η Ιερά Εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής στις  23 Αυγούστου 1892, με την επιγραφή κάτω απ" αυτή:

ʺ 1835 + παρά ναστασίου λεξοπούλου ʺ.
Έτσι κτίστηκε ο σημερινός Ναός και με την πάροδο των χρόνων οι Αρκάδες αισθανόμενοι την ιδιαίτερη τιμή, πού τους έκανε η Παναγία και παρουσιάστηκε σε συμπατριώτη τους, για την εύρεση της Εικόνος Της, κατασκεύασαν με εράνους, τους ξενώνες ανατολικά του Ιερού Ναού.

Το προσκύνημα της Σγράπας πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο: Την Παρακευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την παράσταση της οποίας ιστορεί η ευρεθείσα Εικόνα και την 23η Αυγούστου την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ πολύς λαός προσέρχεται στις παραπάνω πανηγύρεις ψάλλοντας το
πολυτίκιο:

Ήχος γ΄ Μέγαν εύρατο.
"Μέγαν εύρατο Πυλία κλέος, την εικόνα σου, αγνή Παρ­­θένε, υπό την γήν κρυπτομένην και μένουσαν φανερωθείσαν δε ταύ­­την εν θαύμασι, λαός πιστός εορτάζει την εύρεσιν. Όθεν, Άχραντε δώ­ρη­σαι τα ελέη σου, και πάρεχε προστασίαν σου πάσι τοίς ανυμνουσί σε".
 Πηγες :
http://www.romiosini.org.gr/15d3ecd1.el.aspx
http://www.romiosini.org.gr/9E59BBDA.el.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου