Website counter free counters

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Σειρά οικονομικών μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων


Σειρά οικονομικών μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Μεσσηνία
15/09/2016
Ευρεία σύσκεψη όλων των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος που θα ενισχυθούν οικονομικά οι πληγέντες της θεομηνίας της περασμένης εβδομάδας, αλλά και θα αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές σε Μεσσηνία και Λακωνία.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη και τους δημάρχους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Ανατολικής Μάνης, Τριφυλίας, Πύλου – Νέστορος, Σπάρτης, Μονεμβασίας, Δυτικής Μάνης και Ευρώτα να ολοκληρώσουν τις καταγραφές των ζημιών σε επιχειρήσεις, οικίες, οικοσκευές και αγροκτήματα και εντός των επόμενων ημερών να έχουν υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα οικονομικής ενίσχυσής τους για τους τομείς της αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εκδοθούν οι ΚΥΑ και να εκταμιευθούν οι σχετικοί πόροι για την αποκατάσταση των πληγέντων.
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ άλλων, χορήγηση ατομικού βοηθήματος ύψους περίπου 600 ευρώ και 6.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών σε οικίες και οικοσκευές.
Επίσης, για επιχειρήσεις αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες και εξόφλησή τους σε 12 - 24 μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής και αποζημίωσή τους με επιχορήγηση έως και 30% της ζημιάς σε κτηριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.
Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε  σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ότι σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται η ενίσχυση των ΟΤΑ για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων -για την οποία ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού- καθώς στην περιοχή ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς.
Σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών τους, ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα γίνει η αποκατάσταση των ρεμάτων, ενώ ο ΕΛΓΑ προχωρεί άμεσα στην καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί πολύ γρήγορα στην καταγραφή των ζημιών, για την αποκατάσταση των οποίων θα αντληθούν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα υποβληθεί αίτημα σχετικής χρηματοδότησης προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.
Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΟΤΑ των δύο νομών, καθώς και της εταιρείας «Μορέας», η οποία κατασκεύασε και λειτουργεί τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη -Καλαμάτα και τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας παρέδωσε υπόμνημα στους υπουργούς, που περιλαμβάνει την εικόνα των καταστροφών στη δημοτική και την ιδιωτική περιουσία, τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Επίσης, έκανε εκτιμήσεις για τις αιτίες των καταστροφών, την ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών, καθώς και την ανάγκη επανεκτίμησης των μελετών διαχείρισης των ομβρίων του αυτοκινητόδρομου.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, έκανε εκτενή αναφορά στο μέγεθος της καταστροφής που έχει επέλθει στο Δήμο Μεσσήνης αναφορικά με τις υποδομές, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα, προκειμένου άμεσα να δεχθεί χρηματοδότηση για επείγουσες παρεμβάσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγροτικό κόσμο, όπου η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη μέριμνα, καθώς η καταστροφή είναι καθολική, όπως και στις περιουσίες των κατοίκων.
Κωδικοποιημένες οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι οι ακόλουθες: Θα γίνει άμεσα η καταβολή του επιδόματος των εξακοσίων ευρώ περίπου για την ανακούφιση των πληγέντων, υπό την προϋπόθεση να στείλουν οι Δήμοι τις σχετικές καταστάσεις. Έγινε παράταση για ένα εξάμηνο όσον αφορά στις βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές. Προσελήφθησαν 10 επιπλέον άτομα στον ΕΛΓΑ Τρίπολης, τα οποία προστέθηκαν στους 23 υπηρετούντες για την επιτάχυνση των διαδικασιών βεβαίωσης των ζημιών στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Το υπουργείο Εσωτερικών θα προβεί σε έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων για την αποκατάσταση των υποδομών, αφού υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις. Υποβάλλεται πρόταση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την επιπλέον υποστήριξη όσων επλήγησαν. Θα εκδοθεί πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ για αποκατάσταση, συντήρηση και επέκταση αγωγών ομβρίων. Θα χρησιμοποιηθεί το κλιμάκιο της ΜΟΜΑ για τη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου, κατά τα πρότυπα του Δήμου Θερμαϊκού. Θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη για τα προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργούνται από τον αυτοκινητόδρομο, με συμμετοχή και του δημάρχου Καλαμάτας.
Στη διευρυμένη σύσκεψη που συγκάλεσε στο υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, των υφυπουργών Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή και αιρετών της περιοχής, παραβρέθηκαν και τοπικοί βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου