Website counter free counters

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Παρέλαση Ναυαρίνεια 2016


Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΖΥΓΟ.
   Στις 20-10 στη Πύλο γιορτάζεται η απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τούρκικο οθωμανικό ζυγό. Η σημασία της Ναυμαχίας είναι αυταπόδεικτη από τις αντιδράσεις που προκάλεσε κατόπιν. Ο Μέτερνιχ ο σκοτεινός δυνάστης τότε της Ευρώπης, την αποδοκίμασε ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της Ιεράς Συμμαχίας. Το ίδιο έκανε και ο Ουέλινγκτον, πρωθυπουργός της τότε Αγγλίας και νικητής του Ναπολέοντα στο Βατερλό. Οι μεγάλες δυνάμεις ήθελαν μια Ελλάδα ελεύθερη, με μία οθωμανική Αυτοκρατορία αποδυναμωμένη, αλλά δεν ήθελαν και την κατάρρευσή της.   
   Όπως και σήμερα έτσι και τότε η φοβέρα της πτώχευσης μας απειλούσε. Το 1827 το νεοσύστατο κράτος δεν μπορούσε να ξεπληρώσει τα δάνεια του, που είχαν δανεισθεί οι οπλαρχηγοί για τις ανάγκες του αγώνα. Είχαν πάρει 2.800.000 λίρες της τότε εποχής, από τα οποία ζωντανά λεφτά στα χέρια των Ελλήνων κατέληξαν μόνο 560.000 και από αυτά μόνο οι 100.000 κατέληξαν για  τις πραγματικές ανάγκες του αγώνα   ενώ τα υπόλοιπα κατέληξαν σε διάφορες τσέπες, ρε αυτή η χώρα δεν κάνει χωρίς διαφθορά. Η Ναυμαχία στο Ναβαρίνο όμως έσωσε το νεοσύστατο κράτος έτσι ώστε να μην διαλυθεί λόγω πτώχευσης, αφού οι
δανειστές εξασφάλισαν τα λεφτά τους και ο Ελληνικός λαός ανέπνευσε. Ο Ιμπραήμ είχε αποδεκατιστεί πλέον και δεν ήταν σε θέση να κάνη καμία  επιχείρηση κατά την μικράν παραμονή του στην Πελοπόννησο.
   Ήταν ένα σημαντικό γεγονός στην Ιστορία μας, γιατί κατόπιν η Ελλάδα μπήκε στην τελευταία φάση και στην διπλωματική διεξαγωγή  των ζητημάτων της Ελληνικής υποθέσεως, έτσι ώστε  κατά πρόταση τού Κολοκοτρώνη στην συνέλευση της τροιζήνας 30 Μαρτίου 1827, να κατέλθει στην Ελλάδα κυβερνήτης ο αείμνηστος Ιωάννης Καποδίστριας.  
   Η φοβερή ναυμαχία παρά την αριθμητική υπεροχή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου και την ευνοϊκή διάταξη των πλοίων των  και παρά την βοήθεια που είχε από τα πυροβολεία  του λιμένα και της Σφακτηρίας. Στις 5 μμ. η Ναυμαχία έλαβε τέλος. Είχαν ήδη καταστραφεί  ένα πλοίο <<γραμμής>> δώδεκα φρεγάτες, είκοσι δύο κορβέτες και είκοσι πέντε  μικρότερα πλοία. Είχαν σκοτωθεί από τα πληρώματα 6.000 άνδρες. Από το συμμαχικό στόλο φονεύθηκαν 172 άνδρες και τραυματίστηκαν  470   τα δε πλοία είχαν πάθει τέτοιες ζημιές που μετά τη μάχη , απέπλευσαν στη Μάλτα και στο Τουλόν για να επισκευασθούν.
    Οι σύμμαχοι σφράγισαν την επανάσταση , στον ιστορικό , ξεχωριστό , πανέμορφο κολπίσκο της Πύλου που δεσπόζει και φράσσεται από το αγέρωχο
καταπράσινο μακρινό νησάκι της Σφακτηρίας, δίνοντάς του μια εξέχουσα φυσική ομορφιά , με μια υπερηφάνεια νίκης 190 χρόνια μετά.
    Ο τριεθνής στόλος της Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας  βούλιαξε τον Τούρκο— Αιγυπτιακό στόλο, σταματώντας την προέλαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. 
    Το μεγάλο αυτό γεγονός επέδρασε πολύ σοβαρά όσων αφορά την Ελληνική υπόθεση, παρά την διπλωματική τακτική της Αγγλίας και της Γαλλίας, οι κυβερνήσεις των ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν δώσει εντολή  , για να επιτεθούν στο τουρκοεγυπτιακό στόλο.
    Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου είναι από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα, γιατί τότε σφραγίστηκε η απελευθέρωση της χώρας από τους Οθωμανούς.
    Η Ελλάδα όμως παρέμεινε και παραμένει μέχρι σήμερα οικονομικά υπόδουλη, αφού από καταβολής του Ελληνικού κράτους ζούμε με δανεικά.
    Επιβάλλεται από την πολιτεία, να τιμάται  κάθε χρόνο η Ναυμαχία στο Ναβαρίνο, στον ύψιστο εορταστικό  βαθμό, με την παρουσία του Ανωτάτου Άρχοντος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, δίδοντας έτσι την πρέπουσα βαρύνουσα σημασία και τιμή που της αξίζει, γιατί η απελευθέρωση της Ελλάδας από το Ναβαρίνο ξεκίνησε, ένα μεγάλο Ιστορικό γεγονός που
πρέπει  να μαθαίνουν οι νέες γενιές και  να τιμούν όλοι οι Έλληνες.
   Γιατί  οι λαοί  που δεν τιμούν τους ήρωες τους και την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον.
                    ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου