Website counter free counters

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Ο πραγματικός «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών»

Για τον πραγματικό «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» μιλούν αρχαιολόγοι μετά τα ευρήματα ενός τάφου αρχαίου πολεμιστή στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το σκελετό, 3.500 ετών ενός αρχαίου πολεμιστή σε ένα τάφο γεμάτο θησαυρούς στην Ελλάδα, που βρέθηκε πέρυσι.
Το εύρημα περιγράφεται ως η «πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων 65 ετών», υποστηρίζοντας ότι τα χρυσά αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στον τάφο και ειδικά τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια, θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες πληροφορίες για τις απαρχές του ελληνικού πολιτισμού.
Μέχρι τώρα, λίγες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα έχουν γίνει γνωστές, για την ταυτότητα του νεκρού κτλ., έχουν γίνει γνωστές και για αυτό η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται πιο εντατικά.
Η Δρ. Σάρον Στόκερ και ο σύζυγός της, καθηγητής Τζαν Ντέιβις, έπεσαν πάνω στον ασύλητο τάφο καθώς έσκαβαν σε μια περιοχή κοντά στην Πύλο.
Ο τάφος που χτίστηκε περίπου το 1.500 π.Χ κοντά στο παλάτι του Νέστορα, πιστεύεται ότι φτίαχτηκε προς τιμήν κάποιου δυνατού πολεμιστή των Μυκηνών ή κάποιου ιερέα. Η ηλικία του εκτιμάται ότι ήταν γύρω στα 30.
Στον τάφο του πολεμιστή βρέθηκαν πάνω από 2.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων χρυσών δαχτυλιδιών, ασημένιων κυπέλλων, πολύτιμων πετρών, λεπτών χτενών και ενός ιδιαίτερου σκαλιστού σπαθιού. Βρέθηκαν, επίσης, πολλά όπλα.
Τα δαχτυλίδια είναι κατασκευασμένα από πολλαπλά φύλλα χρυσού και έχουν πάνω τους αναπαραστάσεις με αναφορές στη μινωική τέχνη και τη θρησκευτική κουλτούρα της περιόδου.
Τα 4 δαχτυλίδια
  • Το πρώτο δαχτυλίδι έχει μια παράσταση από τα ταυροκαθάψια, κοινό μοτίβο των μινωικών τοιχογραφιών.
  • Το δεύτερο δαχτυλίδι, το μεγαλύτερο, έχει σκαλισμένες πάνω του πέντε γυναικείες μορφές σε ένα παραθαλάσσιο ιερό.
  • Το τρίτο δαχτυλίδι, δείχνει μια γυναικεία φιγούρα, που πιστεύεται ότι είναι μια θεά η οποία πλαισιώνεται από δυο πουλιά, στην κορυφή ενός βουνού.
  • Το τελευταίο δαχτυλίδι, δείχνει μια γυναίκα να κρατά ένα κέρατο ταύρο ως προσφορά στους θεούς και έναν καθρέφτη, καθισμένη σε ένα θρόνο, ενώ στο κεφάλι της κάθεται ένα πουλί.
Η Δρ. Στόκερ, από το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, είπε ότι πρόκειται για κοσμήματα που δείχνουν τις ικανότητες των μινωικών τεχνιτών.
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 2
To πρώτο δαχτυλίδι
Στο σκελετό δόθηκε το όνομα «Γκρίφιν ο πολεμιστής» λόγω μιας πλάκας από ελεφαντόδοντο που βρέθηκε στον τάφο και απεικόνιζε ένα μυθικό τέρας που έμοιαζε με μισό λιοντάρι και μισό αετό.
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 3
Ο τάφος, κατά την Στόκερ, δημιουργήθηκε τη στιγμή που οι Μυκηναίοι κατέκτησαν τους Μινωίτες. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν εκτεταμένες επιδρομές και λίγο μετά τη δημιουργία του τάφου, η Μινωική Κρήτη έπεσε στα χέρια των Μυκηναίων».
Ο καθηγητής Ντείβις αναφέρει μάλιστα, ότι πιστεύουν ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο είναι θησαυρός, όπως ο θησαυρός του Μαυρογέννη, που θάφτηκε μαζί με τον νεκρό.
«Αυτό δεν είναι πλιάτσικο. Μπορεί να τους λεηλάτησαν αλλά επέλεξαν συγκεκριμένα κλοπιμαία που μετέφεραν μηνύματα που ήταν κατανοητά σ’ αυτούς», προσθέτει και εξηγεί: «Δεν πήγαν και έκλεψαν απλά. Σκέφτηκαν και επέλεξαν κομμάτια που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην ταφή».
Ενας καθρέφτης που βρέθηκε πάνω στα πόδια του «Πολεμιστή Γκρίφιν» μπορεί να αφορά το τέταρτο δαχτυλίδι, στο οποίο απεικονίζεται η καθιστή θεά να κρατά έναν καθρέφτη.
Η τοποθέτηση του κατόπτρου στον τάφο δείχνει να κατέχει ιδιαίτερη σημασία για τους Μυκηναίους, ενώ η ύπαρξη έξι χτενών μπορεί να φανερώνει το τελετουργικό του χτενίσματος πριν από τη μάχη.
Ο ταύρος, ιερό σύμβολο για τους Μινωίτες,συναντάται επίσης σε μυκηναϊκές τοιχογραφίες και απεικονίζεται σε δύο από τα δαχτυλίδια.
Οι ερευνητές είπαν, τέλος, ότι μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο «Γκρίφιν ο πολεμιστής» βρέθηκε θαμμένος με ένα μπρούτζινο κεφάλι ταύρου με κέρατα, κάτι το οποίο πιθανότατα συμβολίζει τη δύναμή του και την εξουσία του.
Τα ύπολοιπα ευρήματα
Τον τάφο βρέθηκε ακόμη ένα συγκλονιστικό περιδέραιο


τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 4
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 5
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 6
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 7
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 8
Ο καθρέφτης
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 9
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 10
Μπρούτζινα σκεύη:
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 11
Ενα εκπληκτικό σπαθί, ανάμεσα σε άλλα όπλα
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 12
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 13
Ενα ακόμη χάλκινο όπλο με λαβή από ελεφαντόδοτο και χρυσό
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 14
Σφραγιδόλιθοι: Περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, πιθανόν κατασκευασμένοι στην Κρήτη, με περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια μινωικής τεχνοτροπίας, απεικονίζουν στην επιφάνειά τους θεές, βωμούς, καλάμια, λέοντες, ταύρους, ταυροκαθάψια κλπ., μινωικής τεχνοτροπίας.
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 15
Ψήφοι από πολύτιμους λίθους: Περισσότερες από 1000 ψήφοι από κορναλίνη, αχάτη, ίασπι, αμέθυστο. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι διακοσμούσαν το σάβανο του νεκρού.
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 16
τάφος πολεμιστή, γεμάτος με θησαυρούς 17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου