Website counter free counters

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

"Φαραωνικό έργο η παραλιακή χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος"

5 ερωτήματα για τους δρόμους της Μεσσηνίας   

 


Η παράδοση του περιφερειακού της Καλαμάτας από τους υπουργούς Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη ουσιαστικά σηματοδοτεί μια νέα εποχή, αφού μετά από πολλές δεκαετίες η μεσσηνιακή πρωτεύουσα συνδέεται μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου με τη Μεσσηνία και την Ελλάδα.
Οι Μεσσήνιοι όμως αγωνιούν για τους υπόλοιπους οδικούς άξονες, καθώς η ανάπτυξη του νομού είναι άρρηκτα δεμένη με τη δημιουργία ασφαλών αυτοκινητόδρομων που θα συνδέουν τους τουριστικούς προορισμούς μεταξύ τους αλλά και με το αεροδρόμιο.
Με δεδομένο ότι οι μελέτες για το δρόμο της Μάνης είναι... ανύπαρκτες, η “Ε” εκφράζει την αγωνία των Μεσσήνιων θέτοντας 5 ερωτήματα για τα οδικά τμήματα Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.
Το Καλό Νερό - Τσακώνα θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Τριφυλίας και παράλληλα θα φέρει πιο κοντά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας στον διεθνή προορισμό της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι αντίστοιχα αναγκαίος για την ανάπτυξη των μεγάλων Δήμων Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος.

Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη 
1) Γιατί εγκαταλείφθηκε η νέα χάραξη, για την οποία υπήρχε έτοιμη μελέτη για τα τμήματα Καλαμάτα - Σουληνάρι και Πύλος - Μεθώνη; Θεωρείτε ότι η βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους οδηγούς, σε σχέση με έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο;
2) Γιατί απεντάχθηκε το έργο αυτό από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ καθώς δεν ανήκει στο διευρωπαϊκό δίκτυο;

Καλό Νερό - Τσακώνα 
1) Γιατί το συγκεκριμένο έργο δεν εντάσσεται στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ αφού ανήκει στο διευρωπαϊκό δίκτυο, καθώς είναι η απόληξη της Ολυμπίας Οδού;

Ερωτήσεις για τους οδικούς άξονες της Μεσσηνίας 
1) Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των οδικών αξόνων στη Μεσσηνία; Ή θα ακολουθηθεί το “μοντέλο” του τμήματος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, το οποίο ξεκίνησε το 2005 και ακόμα συνεχίζεται;
2) Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν οι αυτοκινητόδρομοι με σύμβαση παραχώρησης και να παραχωρηθούν έσοδα στον παραχωρησιούχο κι από τα διόδια μιας άλλης οδού με μεγαλύτερη διέλευση αυτοκινήτων;
Σπίρτζης: "Φαραωνικό έργο η παραλιακή χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος" “Ταφόπλακα” στα όποια σχέδια για παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος έβαλε σήμερα από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο περιθώριο της παράδοσης του περιφερειακού της Καλαμάτας.
Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε ένα τέτοιο έργο... φαραωνικό, ενώ θέλοντας να απαντήσει σε χθεσινές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τον περιφερειακό είπε ότι “η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κρύβεται γιατί οι συμβάσεις παραχώρησης δεν υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον”.
Για τον άξονα Καλό Νερό – Τσακώνα επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση το βλέπει ενιαία με το τμήμα της Ολυμπίας Οδού από τον Πύργο και κάτω με την προοπτική να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ για το Καλαμάτα -Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη θα υπάρξουν εξελίξεις, όταν παραδοθεί η μελέτη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης από την πλευρά του τόνισε, ότι προωθούνται τα έργα, που κρίνονται μελετητικά ώριμα.
ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
Οσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα ο δήμαρχος Καλαμάτας έκανε γνωστό, ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεσμεύθηκαν, ότι άμεσα θα προχωρήσουν τα έργα από το Νοσοκομείο έως το Ασπρόχωμα και από την Παναγίτσα έως τον Νέδοντα, αλλά και ότι προχωράει η επικαιροποίηση του μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας.

Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης αναφέρθηκε από την πλευρά του και στην αντιπλημμυρική προστασία του Παμίσου, ενώ κατά τη συνάντηση στο δημαρχείο Καλαμάτας των κ. Σπίρτζη, Χαρίτση και Βερναρδάκη με τον Παναγώτη Νίκα ανακοινώθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Δήμο Καλαμάτας, υπουργείο Υποδομών και “Μορέα” για να δρομολογηθεί η αντιμετώπιση προβλημάτων, που προέκυψαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου.
Παρόντες στις σημερινές συναντήσεις ήταν επίσης οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας και ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου