Website counter free counters

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Το έργο βελτίωσης του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο θα γίνει μισό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί, όπως είχε σχεδιαστεί, από την υφιστάμενη εργολαβία. Και είναι άγνωστο και αβέβαιο πότε και πώς θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί.

Από Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016 

Μέχρι Ικλαινα ο δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο;

Γράφτηκε από τον 


Μισός, μέχρι την Ικλαινα, είναι πιθανό, να φτιαχτεί ο δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο, που υλοποιείται με εργολαβία του υπουργείου Υποδομών.
Και αυτό γιατί υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στη μελέτη και χρειάζονται -ενώ ήδη έχουν γίνει- επιπλέον εργασίες που δεν προβλέπονταν.
Ακόμα, τα χρήματα των απαλλοτριώσεων -συνολικά 4 εκ. ευρώ- δεν έχουν παρακατατεθεί ακόμα και μάλλον θα μπουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το Σεπτέμβριο.
Ρεπορτάζ Γιάννης Σινάπης
Τη δυσάρεστη αυτή προοπτική και τα συγκεκριμένα νέα, επεσήμαναν στην "Ε" στελέχη των αρμοδίων διευθύνσεων, Απαλλοτριώσεων και Οδικών Εργων, του υπουργείου.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, έχει σταλεί ο πίνακας των δικαιούχων από τη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων στη Διεύθυνση Οδικών Εργων, προκειμένου να κοπεί το γραμμάτιο, να κατατεθούν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τότε και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης δικαιούχων, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων να πάρουν τα χρήματά τους.
Τα μηχανήματα της αναδόχου εταιρείας θα μπορούν να μπουν και να δουλέψουν χωρίς πρόβλημα στις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, όταν κατατεθούν τα χρήματα.
Ολο αυτό το διάστημα το έργο υλοποιείται με επιτάξεις, γι’ αυτό και προχωράει με προβλήματα, καθώς ιδιοκτήτες διαφωνούν και δεν επιτρέπουν την είσοδο των μηχανημάτων στις εκτάσεις τους.
Στέλεχος της Διεύθυνσης Οδικών Εργων παρατήρησε ότι «υπάρχει περίπτωση να μην φτιάξουμε όλο το έργο. Και αυτό γιατί είχε γίνει μια υποτυπώδης μελέτη, χωρίς γεωτεχνικά» και πρόσθεσε: «Είναι ένα έργο με τεράστια προβλήματα. Δεν ήταν ώριμο, ήταν ουσιαστικά χωρίς μελέτες».
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στόχος τους είναι να ολοκληρωθεί μέχρι την Ικλαινα το 2017 και για την προοπτική και την τύχη του ξεκαθάρισε: «Ο ΑΠΕ που συντάσσουμε, θα μας δείξει αν θα μπορέσουμε να κάνουμε όλο το έργο».
Αναφερόμενος στα προβλήματα που συνάντησαν, παρατήρησε ότι πριν τη Γλυφάδα βρέθηκε απόθεση σκουπιδιών κάτω από το δρόμο, τα οποία απομακρύνθηκαν και πρέπει να γίνει επίχωμα».
Το έργο βελτίωσης του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο, προϋπολογισμού 13,8 εκ. ευρώ, υλοποιείται με χρήματα από το ΕΣΠΑ (του προηγούμενου και συνεχίζει με το νέο). Το εκτελεί η κοινοπραξία των εταιρειών "ΝΑΟΥΜ Σ.Θ. ΑΤΕ - ΤΕΔΡΑ ΑΤΕ" με έκπτωση 34,33%, με ποσό δηλαδή 9.036.077,87 ευρώ. Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η ΕΥΔΕ Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών (πρώην Διεύθυνση Οδικών Εργων - Δ1). Η αρχική προθεσμία για την υλοποίησή του ήταν 27 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης (Νοέμβριο του 2013), δηλαδή έως το Φεβρουάριο του 2016.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο δρόμος είναι μήκους 13,8 χλμ., δίιχνος πλάτους 11 μέτρων. Προβλέπονται εργασίες βελτίωσης της υφισταμένης οδού και εργασίες πλήρους κατασκευής στα τμήματα με νέα χάραξη (παρακάμψεις Κρεμμυδίων και Κορυφασίου).


Ενώ σημερα  Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016

Μισός ο δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο

Γράφτηκε από τον Το έργο βελτίωσης του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο θα γίνει μισό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί, όπως είχε σχεδιαστεί, από την υφιστάμενη εργολαβία. Και είναι άγνωστο και αβέβαιο πότε και πώς θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί.
Με την υφιστάμενη εργολαβία, σύμφωνα με τη σύμβαση που αναθεωρήθηκε, το έργο θα φθάσει μέχρι πριν την Ικλαινα και θα γίνει και η παράκαμψη Κορυφασίου. Το πρόβλημα είναι ότι το έργο που ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, δεν έχει ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και υλοποιείται, για την ώρα, με εθνικούς πόρους.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην έχουν πληρωθεί, ακόμα, οι απαλλοτριώσεις και το υπουργείο Υποδομών προγραμματίζει να πληρώσει τις απολύτως αναγκαίες απαλλοτριώσεις, ώστε το έργο να φθάσει μέχρι πριν την Ικλαινα και να γίνει και η παράκαμψη Κορυφασίου.
Σύμφωνα με στέλεχος της επιβλέπουσας υπηρεσίας του υπουργείου, μόλις εγκριθεί ο τελευταίος ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών, θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη άποψη για το έργο που θα γίνει και θα ολοκληρωθεί με την υφιστάμενη εργολαβία και για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.
Κατά την υλοποίηση του έργου, όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος υπηρεσιακός παράγοντας, υπάρχουν προβλήματα με τις προσβάσεις σε ιδιοκτησίες κατοίκων της περιοχής και η υπηρεσία προσπαθεί να δώσει λύσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους και το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος.
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου