Στο νέο του χώρο, στο κτήριο Μαιζώνος στο φρούριο Νιόκαστρου Πύλου, λειτουργεί ήδη το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, όπου μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα και καινοτόμοι τρόποι παρουσίασης, που υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές, παρουσιάζουν την ιστορία της Πυλίας από την απώτερη Προϊστορία έως τα Ρωμαϊκά Χρόνια.
Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Κααφαντάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, χαρακτηρισε τη λειτουργία του Μουσείου, «όνειρο» για την περιοχή που υλοποιείται, σημειώνοντας πως η σημασία του όσον αφορά στην πολιτιστική ανάπτυξη και την αύξηση της επισκεψιμότητας είναι πολύ μεγάλη.
Στο πλαίσιο δε της εκπαιδευτικής δράσης του μουσείου υπάρχει εκπαιδευτικό υποστηρικτικό υλικό, μουσειοσκευή και οικογενειακοί εκπαιδευτικοί σάκοι, που προτείνουν ευχάριστες προσεγγίσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και μεμονωμένους επισκέπτες.
Να σημειωθεί πως το έργο υλοποιήθηκε την περίοδο 2013 – 2015 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της πράξης «Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, (1.099.750,00 ευρώ), ενταγμένης στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ) (2007 – 2013).
Ωράριο λειτουργίας: 8:00-15:00 εκτός Δευτέρας Τηλ. Επικοινωνίας: ΕΦΑ Μεσσηνίας: 27210-63100 email:efames@culture.gr, Φρούριο Νιόκαστρου: 27230-22955.
http://www.ert.gr/kenotomies-sto-neo-archeologiko-mousio-tis-pylou/