Website counter free counters

Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Η πιο συναρπαστική πανελλήνια δράση εφήβων ''ΕΛΠΙΔΑ 2017'' στο λιμάνι του Ναυαρίνου


11 Αυγούστου 2017

1.200 πρόσκοποι στην Πελοπόννησο στη μεγαλύτερη κατασκήνωση νέων
«ΕΛΠΙΔΑ 2017»

Η πιο συναρπαστική πανελλήνια δράση εφήβων


Περισσότεροι από 1.000 έφηβοι Πρόσκοποι και 250 ενήλικες συνοδοί κατέκλυσαν την Πελοπόννησο, όπου πραγματοποιούν την μεγαλύτερη πανελλαδική κατασκήνωση νέων, η οποία ακούει στο όνομα «ΕΛΠΙΔΑ 2017».


Η «Ελπίδα» είναι μια πανελλήνια κατασκήνωση ειδικά σχεδιασμένη για Ανιχνευτές (έφηβους προσκόπους ηλικίας 15-18 ετών). Πρωταρχική επιδίωξη της δράσης είναι να αποτελέσει μία διαδραστική και βιωματική διαδικασία η οποία, μέσα από την έρευνα του φυσικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των περιοχών που θα πραγματοποιηθεί, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων για τη διάσωση και προστασία του οικοσυστήματος αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σε ένα πρόγραμμα δύο επιπέδων, τους Ανιχνευτές, περίμενε ένας καταιγισμός δραστηριοτήτων όπως καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, canyoning, ενώ είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν ανιδιοτελώς βοήθεια στις τοπικές κοινωνίες αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της φύσης, την πολιτιστική, λαογραφική και ιστορική παράδοση του τόπου.  

Αναλυτικότερα, η πρώτη φάση του προγράμματος, (4-7 Αυγούστου), περιελάμβανε διάσχιση τεσσάρων μεγάλων βουνών της Πελοποννήσου. Οι Ανιχνευτές ακολουθώντας 4 διαφορετικές ορειβατικές διαδρομές: 

· στο Μαίναλο, (κορυφή Οστρακίνα 1.981 μ.)

· τον Πάρνωνα, (κορυφή Μεγάλη Τούρλα 1.935 μ.)

· τον Ταϋγετο (κορυφή του Προφήτη Ηλία 2.407 μ.) και 

· τον Χελμό (κορυφή Ψηλή Κορφή 2.355 μ.) 


είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική φύση, να περιηγηθούν σε ορισμένα από τα ομορφότερα μονοπάτια και φυσικά να διανυκτερεύσουν σε σκηνές κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Παράλληλα, απ’ όλα τα χωριά που πέρασαν κατά την διάρκεια της πεζοπορίας διοργανώθηκαν δεκάδες δράσεις κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης οι οποίες απευθυνόντουσαν σε κατοίκους αυτών: 

· παιχνίδια με παιδιά απομακρυσμένων ορεινών χωριών

· καθαρισμός μονοπατιών και σήμανση αυτών

· κατασκευή και συντήρηση ενημερωτικών πινακίδων σε κοινόχρηστους χώρους αναψυχής 

· απομάκρυνση ξερών κλαριών για αποφυγή πυρκαγιάς 

· ζωγραφιές σε τοίχους σχολείων και σχεδιασμός παιχνιδιών στα πατώματα

· προσφορά τροφίμων σε κοινωνικά παντοπωλεία (όσα τρόφιμα περισσέψανε)


Στη δεύτερη φάση της δράσης (8-14 Αυγούστου), όλες οι ομάδες συναντήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία και κατασκήνωσαν δίπλα στον Αλφειό ποταμό όπου μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιελάμβανε: 

· Στίβος περιπέτειας με παιχνίδια δεξιοτήτων, ταχύτητας και παρατηρητικότητας στο νησάκι μέσα στον Αλφειό

· Rafting στον ποταμό Ερύμανθο και Αλφειό

· Ορεινή ποδηλασία στο δάσος της Φολόης

· Διάσχιση φαραγγιού Χαρατσάρη Νεμούτας

· River trekking και canyoning στη Νέδα

· Βραδινά παιχνίδια μυστηρίου 

· Δημιουργία μεγάλων κατασκευών με φυσική ξυλεία, όπως Πύργος Άιφελ, Πυραμίδα του Χέοπα κα

· Φεστιβάλ Φαγητού

· Sea-kayak, ιστιοπλοϊα και καταδύσεις στην Πύλο


Σημειώνεται ότι η ιστιοπλοΐα πραγματοποιείται με λέμβους των Ελλήνων Προσκόπων τύπου Σακκωλαίβη, χωρητικότητας 9 ατόμων, με εκπαιδευμένα ενήλικα στελέχη των Ελλήνων Προσκόπων.

Ανάμεσα στις λέμβους που χρησιμοποιούνται για της δραστηριότητες της Πανελλήνιας Προσκοπικής δράσης «ΕΛΠΙΔΑ 2017» βρίσκεται και η λέμβος «Ναυσικά» η οποία προέρχεται από το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Καλαμάτας και ναυπηγηθηκε πρόσφατα με την ευγενική χορηγία της κα Βίκυς Καρέλια, δίνοντας την ευκαιρία στους προσκόπους της Καλαμάτας να αποκτούν πλούσιες εμπειρίες εμπλουτίζοντας τις δράσεις τους με το Ναυτοπροσκοπικό παιχνίδι.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία καταγραφή υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα περίπου 96 ενεργά σκάφη, ενώ πρόσφατα αναγνωρίσθηκαν απο το Υπουργείο Ναυτιλίας ως παραδοσιακά και οι εκπαιδεύσεις καθώς και τα πτυχία των ενηλίκων στελεχών των Ελλήνων Προσκόπων είναι πιστοποιημένα από τον μεγαλύτερο νηογνώμονα παγκοσμίως Lloyd's Register.

Πιστοί στις αξίες του Προσκοπισμού όπως ομαδικότητα, αλληλοσεβασμό, αγάπη στο περιβάλλον, την παράδοση της χώρας μας στη θάλασσα και στη ναυτική τέχνη και με γνώμονα πάντα την ασφάλεια, δημιουργούμε πλούσιες βιωματικές εμπειρίες σε όλα τα μέλη του ΣΕΠ.


Επίσης, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των νέων σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα, δημιουργήθηκε το «Πράσινο Χωριό» της Ελπίδας στο οποίο φιλοξενήθηκαν αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι Οργανισμοί και Φορείς οι οποίοι ασχολούνται εθελοντικά με θέματα αειφόρου ανάπτυξης, εμπορικού δίκαιου, ανθρώπινων δικαιωμάτων, προστασία περιβάλλοντος. Οι Ανιχνευτές που το επισκέπτονταν, συμμετείχαν στα βιωματικά εργαστήρια και τις δραστηριότητες που είχαν ετοιμάσει με ιδιαίτερη φροντίδα η ANIMA, το ΠΕΛΙΤΙ, το WWF, η GREENPEACE κα. 

Η "ΕΛΠΙΔΑ" έχει διοργανωθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν: Το 2002 στο Ζαγόρι Ηπείρου, το 2006 στο Παγγαίο, το 2009 στον Όλυμπο και το 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, Ελληνική Αστυνομία

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΦΟΡΕΑΣ: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.


ΧΟΡΗΓΟΙ: ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΒΙΚΟΣ ΑE, Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΕ, Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΕΒΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, FYFFES, FOODEX, HAGER HELLAS, FROMAGERIES BEL HELLAS AE, 

MONDELEZ INT, PLAYMOBIL HELLAS, VIMAR

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμος Β.Κυνουρίας, Δήμος Γορτυνίας, Δήμος Καλαβρύτων, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Τρίπολης, Κοινότητας Καστάνιτσας, Τοπική Κοινότητα Βαμβακού

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: Γιατροί του Κόσμου, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Δασαρχεία Καλαβρύτων, Πύργου, Σπάρτης, Ιερά Μονή Μαλεβής, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Σπηλαίου Λιμνών», Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Αρκαδίας, ΕΟΣ Σπάρτης & Τρίπολης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Λακωνική Τροφίμων, Μουσείο Υδροκίνησης

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία που περιλαμβάνει την υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, την αυτενέργεια και αυτό-εκπαίδευση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη και προσκοπικές οικογένειες σε όλη την επικράτεια. 

Το Σ.Ε.Π. που ιδρύθηκε το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη, συμπλήρωσε το 2017 107 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και συστηματικής προσφοράς στο γίγνεσθαι της κοινωνίας. Είναι μια σύγχρονη κίνηση για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες, που  ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις των σύγχρονων καιρών, με αντικείμενο την ενεργό συμμετοχή στην παροχή υπηρεσιών και ανάληψης πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου