Website counter free counters

Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

«Μέσα σε πνεύμα ενότητας οφείλουμε να επιτύχουμε όλους τους εθνικούς μας στόχους»

Επίτιμος δημότης Τριφυλίας ανακηρύχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος

 29/05/2018 
Επίτιμος δημότης Τριφυλίας ανακηρύχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στην Κυπαρισσία, όπου λάμπρυνε με την παρουσία του την Παντριφυλιακή εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος!
Συγκίνηση, με θύμησες των παιδικών του χρόνων και το τραίνο με το οποίο πήγαινε στην Κυπαρισσία με τον πατέρα του, και παρέμβαση για όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα έκανε από την Τριφυλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας και τον προορισμό της Ε.Ε., που δεν είναι άλλος από την ενοποίησή της, όπως είπε.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το «κλειδί» της πόλης και αντίγραφο της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη.
Στην προσφώνησή του, ο κ. Κατσίβελας ανέφερε: «Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Σας υποδεχόμαστε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά στην Κυπαρισσία και είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας για όλη την Τριφυλία. Υποδεχόμαστε τον Ανώτατο Άρχοντα της Ελληνικής Πολιτείας την ημέρα της λαμπρής εορτής της Χριστιανοσύνης της Πεντηκοστής. Την Κυριακή της Πεντηκοστής, οι μαθητές του Χριστού κατανόησαν πλήρως την αποστολή του Ιησού στον κόσμο.
Τα πνευματικά χαρίσματα τα οποία γέμισαν τις καρδιές των αποστόλων με θέληση, πίστη και αγάπη, μπορούν να αποτελέσουν και δικά μας εφόδια, ώστε αντιλαμβανόμενοι την δύναμη και τη διαχρονικότητα της πίστης μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη σε ατομικό επίπεδο αλλά και ως Έθνος.
Η Πολιτεία και η Εκκλησία στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας ήταν πάντα συνοδοιπόροι στη σωτηρία του Γένους των Ελλήνων.
Για το λόγο αυτό η παρουσία σας σήμερα στον τόπο μας ως σύμβολο ομοψυχίας και ενότητας του έθνους έχει ιδιαίτερη σημασία. Συμπαραστάτης στο σύγχρονο και δίκαιο αγώνα του Ελληνικού λαού υπέρ του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πηγή πνευματικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αποφασιστικού λόγου, υπευθυνότητας, σύνεσης, εξαιρετικού ήθους και προσφοράς, με βαθειά γνώση των πολιτικών και εθνικών θεμάτων, με όλες τις αρετές που σας κοσμούν και υπηρετείτε το κορυφαίο πολιτειακό λειτούργημα ……σηματοδοτείτε το αδούλωτο πνεύμα της Ελλάδος. Μας εμπνέετε δύναμη και αποφασιστικότητα για να διατηρούμε ακλόνητο και υψηλό φρόνημα ….. να κρατάμε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας. Η Τριφυλία είναι ένας τόπος ευλογημένος και φιλόξενος...
Ως Μεσσήνιος σας είναι φυσικά γνωστή. Οι ιστορικές της καταβολές ξεκινούν από την εποχή του Ομήρου και αποτυπώνονται σε 92 καταγεγραμμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Είναι ένας Δήμος με δυναμική… διαθέτει πολιτιστική ταυτότητα, σύγχρονη τουριστική υποδομή, ιστορικούς ελαιώνες και αμπελώνες, καθώς και σύγχρονες κηπευτικές καλλιέργειες που αποδίδουν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα. Η πρόσκληση να επισκεφθείτε την Τριφυλία ξανά είναι ανοιχτή και διαρκής. Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, Σας ευχαριστούμε θερμά για την υψηλή παρουσία σας…. για την τιμή να γιορτάσετε σήμερα μαζί μας τη μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης. Η Τριφυλία πρώτη φορά υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Λαμπρύνατε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Σας ευχόμαστε να έχετε υγεία και ψυχική δύναμη στο δύσκολο έργο της προάσπισης των εθνικών δικαίων και συμφερόντων της πατρίδας μας. Ο Δήμος Τριφυλίας ως ένδειξη αναγνώρισης, τιμής και ευγνωμοσύνης για την πολύχρονη παρουσίας σας και την πολύτιμη συμβολή σας στον πνευματικό και πολιτικό βίο της χώρας, καθώς και την ενωτική σας παρουσία στα δρώμενα του Ελληνικού Έθνους… σας ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη Τριφυλίας». Ακολούθως ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Γιάννης Καλκαβούρας, ανέγνωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Τριφυλίας, για τη μακρά ιστορία του συγκεκριμένου τόπου. «Ενός τόπου», όπως τόνισε, «με λαμπρή ιστορία αγώνων υπέρ της Πατρίδας και της Ελευθερίας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά και με μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, από την αρχαιότητα ως την εποχή μας». «Είναι μια μεγάλη τιμή που μου γίνεται εδώ στην Κυπαρισσία, αυτή τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, αλλά έχει και μεγάλη σημασία γιατί ετούτος ο τόπος μού θυμίζει πολλά», επεσήμανε και αναφέρθηκε στις αναμνήσεις του από το τραίνο με το οποίο επισκεπτόταν με τον πατέρα του την πόλη! «Γι’ αυτό ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας, αυτές είναι η κληρονομιά μας», σημείωσε με έμφαση. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορία και την ονομασία της Κυπαρισσίας!
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε και παρέμβαση για όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα έκανε από την Τριφυλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας και τον προορισμό της Ε.Ε., που δεν είναι άλλος από την ενοποίησή της, όπως είπε. Αναλυτικά, «η σημερινή μέρα μας διδάσκει ότι η ενότητα είναι το κυριότερο όπλο μας στον δρόμο της δημιουργίας. Αυτή η ενότητα θα έπρεπε να γίνει, και να είναι ένα όπλο στα χέρια της μεγάλης Ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Το βλέπουμε παντού σήμερα -δυστυχώς με τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται- η δύναμη που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να οδηγηθεί στον προορισμό της που είναι πανανθρώπινος προορισμός, που ξεπερνάει τους λαούς της, είναι η ενοποίηση της.
Να γίνει μια ενιαία Ευρώπη Ομοσπονδιακού τύπου υπό όρους αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το οποίο πρέπει να γίνει. Αλλά σε εμάς τους Έλληνες αυτό το οποίο πρέπει πραγματικά να γίνει συνείδηση, είναι πως η ενότητα είναι η βάση της δικής μας δημιουργίας», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και πρόσθεσε: «Και το επαναλαμβάνω, αυτή την ενότητα πρέπει τούτες τις κρίσιμες ώρες να την μεταλαμπαδεύσουμε και στη μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια.
Το ξαναλέω -κουραστικά θα το τονίζω- η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνάει τους Λαούς της, έχει Πανανθρώπινο ρόλο, είναι εκείνη που μπορεί να υπερασπισθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον Κόσμο σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, την Ειρήνη, τον Ανθρωπισμό, την Αλληλεγγύη, την Δικαιοσύνη και ιδίως την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Άλλα για να μπορέσει να το πράξει, χρειάζεται η Ενοποίηση, να φτάσει στον τελικό της προορισμό. Αυτό που οι Πατέρες της Ευρώπης οραματίστηκαν για να μην ξαναγυρίσουμε στους εφιάλτες του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Και οι εφιάλτες δεν έχουν τελειώσει», προειδοποίησε ο κ. Παυλόπουλος.
Ενώ έκλεισε λέγοντας: «Τα μορφώματα του ναζισμού και του φασισμού δυστυχώς ξανά αναπτύσσονται και υπονομεύουν την Ευρώπη επιδιώκοντας την διάλυσή της. Το μεγάλο μας όπλο όσων πιστεύουμε στο Ευρωπαϊκό Όραμα είναι η Ενότητά μας και η αποφασιστικότητά μας να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο, τον Άνθρωπο ως Πνεύμα.
Αυτές είναι οι σκέψεις που μου δημιουργεί η σημερινή μέρα». «Οι συμβολισμοί της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος έχουν για εμάς, τους Έλληνες, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, μιαν πραγματικώς εμβληματική σημασία. Και τούτο διότι μας διδάσκουν την αξία της ενότητας, ως αναντικατάστατου εφοδίου κατά την εκπλήρωση της Εθνικής μας Αποστολής», τόνισε από την Κυπαρισσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, για να προσθέσει: «Εμείς, οι Έλληνες, ό,τι ιστορικώς σημαντικό το επιτύχαμε υπό όρους αρραγούς ενότητας.
Ενώ η διχόνοια και ο διχασμός μας στοίχισαν ακριβά, ακόμη και απώλειες για τον Εθνικό μας Κορμό. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα ενότητας οφείλουμε να επιτύχουμε όλους τους Εθνικούς μας στόχους, ιδίως δε την υπεράσπιση της Πατρίδας και την θωράκιση των Εθνικών μας Θεμάτων».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Επίτιμος δημότης Τριφυλίας ο Πρ. Παυλόπουλος: Ζήτησε ενότητα για τα μεγάλα εθνικά θέματα 

 Γράφτηκε από τον  
)
Επίτιμος δημότης Τριφυλίας ο Πρ. Παυλόπουλος: Ζήτησε ενότητα για τα μεγάλα εθνικά θέματα 

Επίτιμος δημότης Τριφυλίας είναι από χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος με έμφαση αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Η ανακήρυξή του έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας παρέδωσε στον κ. Παυλόπουλο το κλειδί της πόλης και αντίγραφο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία ανάγνωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Καλκαβούρας. Η ανακήρυξη έγινε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες αναπολώντας και τις παιδικές του αναμνήσεις από τον τόπο.
Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Τριφυλίας μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά στην Κυπαρισσία και είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας για όλη την Τριφυλία. Υποδεχόμαστε τον ανώτατο άρχοντα της ελληνικής πολιτείας την ημέρα της λαμπρής εορτής της χριστιανοσύνης, της Πεντηκοστής. Η πολιτεία και η Εκκλησία στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας ήταν πάντα συνοδοιπόροι στη σωτηρία του γένους των Ελλήνων. Για το λόγο αυτό η παρουσία σας στον τόπο μας ως σύμβολο ομοψυχίας και ενότητας του έθνους έχει ιδιαίτερη σημασία. Συμπαραστάτης στο σύγχρονο και δίκαιο αγώνα του ελληνικού λαού υπέρ του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πηγή πνευματικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αποφασιστικού λόγου, υπευθυνότητας, σύνεσης, εξαιρετικού ήθους και προσφοράς, με βαθιά γνώση των πολιτικών και εθνικών θεμάτων, με όλες τις αρετές που σας κοσμούν και υπηρετείτε το κορυφαίο πολιτειακό λειτούργημα, σηματοδοτείτε το αδούλωτο πνεύμα της Ελλάδος. Μας εμπνέετε δύναμη και αποφασιστικότητα για να διατηρούμε ακλόνητο και υψηλό φρόνημα, να κρατάμε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας».
Ο κ. Κατσίβελας απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Τριφυλία ξανά και σημείωσε καταλήγοντας: «Ο Δήμος Τριφυλίας ως ένδειξη αναγνώρισης, τιμής και ευγνωμοσύνης για την πολύχρονη παρουσία σας και την πολύτιμη συμβολή σας στον πνευματικό και πολιτικό βίο της χώρας, καθώς και την ενωτική σας παρουσία στα δρώμενα του ελληνικού έθνους, σας ανακηρύσσει επίτιμο δημότη Τριφυλίας».
Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι αυτή η τιμή έχει διπλή ιδιαιτερότητα: «Είναι μια μεγάλη τιμή που μου γίνεται εδώ στην Κυπαρισσία, αυτή τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, αλλά έχει και μεγάλη σημασία γιατί ετούτος ο τόπος μού θυμίζει πολλά». Αναπόλησε τα παιδικά του χρόνια λέγοντας ότι η Κυπαρισσία ήταν η αγαπημένη του εκδρομή με τον πατέρα του, ερχόμενος με το τρένο από την Καλαμάτα και βλέποντας τον σιδηροδρομικό σταθμό ήταν σαν να μην έχει περάσει μια μέρα. «Γι’ αυτό ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας, αυτές είναι η κληρονομιά μας» τόνισε. Αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του τόπου και την ονομασία της Κυπαρισσίας, ενώ μιλώντας για τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης τόνισε: «Οι συμβολισμοί της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος έχουν για εμάς τους Ελληνες, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, μιαν πραγματικώς εμβληματική σημασία. Και τούτο διότι μας διδάσκουν την αξία της ενότητας ως αναντικατάστατου εφοδίου κατά την εκπλήρωση της εθνικής μας αποστολής... Η ενότητα είναι το κυριότερο όπλο μας στο δρόμο της δημιουργίας, αυτή η ενότητα θα έπρεπε να είναι ένα όπλο στα χέρια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας... Οσες φορές υπήρξαμε ενωμένοι πετύχαμε πολλά, τα μεγάλα και σημαντικά τα πετύχαμε ενωμένοι και όσες φορές επικράτησε ο διχασμός το πληρώσαμε ακριβά, ακόμη και με κομμάτι του εθνικού μας κορμού». Στάθηκε επίσης στην ανάγκη ενότητας για τα μεγάλα εθνικά θέματα λέγοντας: «Με αρραγή ενότητα στα μεγάλα και σημαντικά πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα, πρέπει να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα, κανείς δεν είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορές στις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Στις πραγματικές δημοκρατίες οι διαφορές όχι μόνο είναι θεμιτές, είναι επιβεβλημένες, γιατί η τελική απόφαση αναδεικνύεται μέσα από τη σύνθεση. Ομως στα μεγάλα και σημαντικά, ιδίως σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της πατρίδας μας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα, η ενότητα είναι απαραίτητη. Αυτή την ενότητα πρέπει ετούτες τις κρίσιμες ώρες να την μεταλαμπαδεύσουμε και στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια». Και κλείνοντας υπογράμμισε πως οι εφιάλτες για την Ευρώπη δεν έχουν τελειώσει: «Οι εφιάλτες δεν έχουν τελειώσει, τα μορφώματα του ναζισμού και του φασισμού δυστυχώς αναπτύσσονται ξανά και υπονομεύουν την Ευρώπη επιδιώκοντας τη διάλυσή της. Το μεγάλο μας όπλο των λαών της Ευρώπης, όσων πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα είναι η ενότητά μας, η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, τον άνθρωπο ως πνεύμα».
Νωρίτερα ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Δημαρχείο Κυπαρισσίας, όπου για πρώτη φορά έγινε παρουσίαση της τοπικής φορεσιάς, χειροποίητου αντιγράφου του πρωτοτύπου που βρίσκεται στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο Ναυπλίου και των Φύλλων Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που δείχνουν την ιστορική πορεία της Τριφυλίας. Αναλυτική παρουσίαση έγινε από τη φιλόλογο Κατερίνα Δρούλια, ενώ ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας του προσέφερε καλάθι με τοπικά προϊόντα, το ΦΕΚ με την πρώτη σφραγίδα του Δήμου Κυπαρισσίας το 1861, λεύκωμα της Ακαδημίας Αθηνών για την ελιά, ένα βιβλίο για τον Βελισσάριο Κορένσιο Κυπαρίσσιο ζωγράφο, το έμβλημα και τον τουριστικό οδηγό του δήμου. 
Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Τριφυλία ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος προς τιμήν του στο παραθαλάσσιο κέντρο εστίασης «Αμμος». Στην πρόποσή του εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων αλλά και όλων των κατοίκων της Τριφυλίας ευχήθηκε ακλόνητη υγεία και δύναμη ψυχής για το καλό, την ευημερία και την προκοπή της πατρίδας μας.
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις. Μίλησε για την όμορφη θέα μπροστά του και ανέφερε: «Αυτή είναι η πατρίδα μου, αυτή ήταν και θα παραμείνει πάντοτε, αυτή θα υπερασπιστούμε όχι μόνο γιατί το οφείλουμε στους προγόνους μας, το οφείλουμε στους εταίρους μας, στον πολιτισμό μας, στον δυτικό πολιτισμό. Δεν είμαστε αλαζόνες, πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι,  η Ελλάδα σήμερα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στην Ανατολή, η μόνη σταθερή δημοκρατική δύναμη η οποία υπερασπίζεται τον πολιτισμό μας και τον άνθρωπο. Η αποστολή μας ως Ελλήνων υπερβαίνει κατά πολύ τον τόπο μας, αυτός ο τόπος είναι ένα σύμβολο και πρέπει να τον υπερασπιστούμε και για αυτό».
Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι βουλευτές Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομπόλη, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, οι πρώην υφυπουργοί Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Κουσελάς, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι πρώην δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος και Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας» Παναγιώτης Αλευράς, ανώτατοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου