Website counter free counters

Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Έγγραφο «φωτιά» για τη χωματερή του Αγ. Νικολάου


Έγγραφο «φωτιά» για τη χωματερή του Αγ. Νικολάου «καίει» το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος


Η δημοτική αρχή του δήμου Πύλου – Νέστορος το 2012 είχε προτείνει και αποφασίσει να γίνεται καύση απορριμμάτων στην χωματερή του Αγίου Νικολάου στην Πύλο! Σήμερα, ο κ. Καφαντάρης, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για πυρκαγιά στην ίδια χωματερή, παριστάνει τον ανήξερο. 
Αίσθηση έχει προκαλέσει το έγγραφο που κατατέθηκε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής δίκης για την πυρκαγιά του 2014 στη χωματερή της Πύλου, το οποίο αποδεικνύει ότι η δημοτική αρχή εκείνης της περιόδου, η οποία είναι ίδια με τη σημερινή, πρότεινε την καύση απορριμμάτων στο χώρο που λειτουργούσε ο δεματοποιητής σκουπιδιών!
Η συνεδρίαση του ΔΣ
Συγκεκριμένα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 2 Μαΐου του 2012, ο πρόεδρος του Σώματος θέτει προς συζήτηση θέμα με τίτλο «την Λήψη απόφασης για προσωρινή απόθεση των αδρανών-βαρέων υλικών και υπολειμμάτων καλλιεργειών του Δήμου Πύλου- Νέστορος στο χώρο της ανενεργούς χωματερής του τέως Δήμου Πύλου (Άγιος Νικόλαος) καθώς και διαχείριση αυτών με καύση κατά τους χειμερινούς μήνες κατόπιν αδείας και συνεργασίας με την πυροσβεστική υπηρεσία». Την εισήγηση κάνει ο αντιδήμαρχος Κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος σημειώνει: «Όπως γνωρίζεται στο Δήμο μας έχουν κλείσει μετά από απόφαση των τέως καποδιστριακών δημοτικών συμβουλίων αλλά και κατόπιν εντολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου με έγγραφο που μας εστάλη στις 14-12-2012 μα αριθμό πρωτ. 40688/20319 όλες οι χωματερές του Δήμου μας. Κατόπιν αυτού υπάρχει πρόβλημα απόθεσης βαρέων αντικειμένων αλλά και υπολειμμάτων καλλιεργειών. Προτείνω λοιπών την προσωρινή απόθεση αυτών στην παλαιά χωματερή του Αγίου Νικολάου όπου πλέον λειτουργεί ο δεματοποιητής, τηρώντας πάντα τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής δηλαδή φύλαξη χώρου για αποφυγή φωτιάς και μη απόθεση απορριμμάτων που μολύνουν το περιβάλλον, καθώς επίσης προτείνω την διαχείρηση αυτών με καύση κατά τους χειμερινούς μήνες κατόπιν αδείας και με συνεργασία της πυροσβεστικής υπηρεσίας».
Με την πρόταση της δημοτικής αρχής διαφωνεί ο τότε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσορώνης, ο οποίος σημειώνει “ότι συμφωνεί με το θέμα όπως έχει εκτός από την καύση διότι δεν είναι νόμιμη”. Με την άποψη του κ. Τσορώνη συμφωνεί και ο Δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Φώτης Αγγελόπουλος, ενώ ο επικεφαλής της πρωτης μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Χρονόπουλος σημειώνει στην ίδια συνεδρίαση: “Ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου δίπλα στην Πύλο και το χαρακτηρίζω επιεικώς έγκλημα, να φέρουμε τα αδρανή δίπλα στην Πύλο και πρέπει τους χώρους αυτούς να τους βρούμε αλλού”.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, ο οποίος πλέον είναι κατηγορούμενος για την πυρκαγιά του 2014 στη χωματερή. Ο κ. Καφαντάρης δεν απέκλεισε την καύση των σκουπιδιών, την οποία πρότεινε ο αντιδήμαρχός του, αλλά ζήτησε “να λειτουργήσει η επιτροπή που έχει συστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να βρουν συγκεκριμένους χώρους σε κάθε ενότητα για τα αδρανή υλικά”.
Μετά την τοποθέτηση του κ. Καφαντάρη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε το σώμα να αποφασίσει σχετικά με την πρόταση της καύσης σκουπιδιών στη χωματερή του Αγίου Νικολάου. Η πρόταση, για την ιστορία, πέρασε με 16 υπέρ και 4 κατά.
Η καύση σκουπιδιών αποτελεί έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, η φωτιά σε χωματερές μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε ολόκληρη τη χωματερή. Το αν ο δήμος Πύλου – Νέστορος ακολούθησε την πρακτική της καύσης σκουπιδιών ή όχι στη χωματερή του Αγίου Νικολάου ή αν αυτό έγινε με τη συνεργασία της πυροσβεστική ή όχι μένει να αποδεχθεί στη δίκη που διεξάγεται αυτές τις ημέρες (ξεκίνησε χθες, θα συνεχιστεί στις 24 Μαΐου). Πάντως, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πύλου – Νέστορος, η οποία παρουσιάζεται πιο πάνω, δείχνει ότι μέσα στις πρακτικές της δημοτικής αρχής ήταν και η καύση σκουπιδιών στη Χωματερή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

Τα επίσημα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πύλου – Νέστορος: 

«Αποκαλυπτήρια» του Δημήτρη Καφαντάρη ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης


Το «χαλί» από τα πόδια του δημάρχου Πύλου – Νέστορος «τράβηξε» η περιφέρεια Πελοποννήσου. Αποκάλυψε τις εγκληματικές ευθύνες του Δ. Καφαντάρη στη λειτουργία της χωματερής της Πύλου μπροστά στα μάτια των δικαστών.
Αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας του δήμου Πύλου – Νέστορος και τις ευθύνες του δημάρχου, Δημήτρη Καφαντάρη, έκαναν σήμερα στελέχη, υπηρεσιακά και πολιτικά, της περιφέρειας Πελοποννήσου. Αφορμή για τις αποκαλύψεις στάθηκε η πρώτη μέρα δίκης, στην οποία είναι κατηγορούμενοι ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, και πολιτική αγωγή ο δικηγόρος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Η δίκη σχετίζεται με τη χωματερή του Αγίου Νικολάου (Πύλος) και φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε αυτή το 2014 στο χώρο που είχε γίνει προηγουμένως εναπόθεση δεματοποιημένων απορριμμάτων.
Τον Τατούλη «έδειξε» ως ένοχο ο Δ. Καφαντάρης 
Η δίκη ξεκίνησε με τους δύο δικηγόρους του δημάρχου Πύλου – Νέστορος να δείχνουν από την αρχή αποφασισμένοι να ακολουθήσουν την υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε ο κ. Καφατνάρης και κατά τη διάρκεια της προανάκρισης. Η υπεράσπιση, όπως και ο κ. Καφαντάρης στο υπόμνημά του, επιχείρησε να καταστήσει υπεύθυνη την Περιφέρεια του γεγονότος ότι δεν έχουν μεταφερθεί από τη χωματερή τα δεματοποιημένα απορρίμματα. Ουσιαστικά, ο κ. Καφαντάρης, με την υπερασπιστική τακτική του και στη διαδικασία του ακροατηρίου, αλλά και στην προανάκριση, προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι μοναδικός «ένοχος» για την προκληθείσα πυρκαγιά του 2014 είναι η Περιφέρεια, δεδομένου ότι υποστηρίζει ότι η φωτιά προήλθε από τα δεματοποιημένα απορρίμματα. Μάλιστα, προκειμένου να επιτύχει την ενοχή της Περιφέρειας ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και η υπεράσπισή του επικαλέστηκαν έγγραφα που είχε αποστείλει ο κ. Καφαντάρης, μεταξύ άλλων και στον κ. Τατούλη, με τα οποία ζητούσε τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων.  
Οι ευθύνες
Ωστόσο, οι καταθέσεις που ακολούθησαν εξέθεσαν την υπερασπιστική γραμμή του κ. Καφαντάρη. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, που κατέθεσαν στην πρώτη ημέρα της δίκης, δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε καμία ευθύνη στη λειτουργία της χωματερής του Αγίου Νικολάου, δεδομένου ότι την ευθύνη για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων την έχουν οι δήμοι.
Σε σχέση με το ζήτημα τη λειτουργίας του δεματοποιητή στη χωματερή του Αγίου Νικολάου κατά τα έτη 2011 – 2012 σημείωσαν ότι η περιφέρεια δεν είχε την παραμικρή ευθύνη στην διαχείριση του συγκεκριμένου έργου, καθώς η μόνη «εμπλοκή» της ήταν η υλοποίηση του έργου της εγκατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού, σε συνέχεια έργου της κρατικής περιφέρειας η οποία προϋπήρχε της αιρετής. Όσον αφορά στο ζήτημα της μεταφοράς των δεματοποιημένων απορριμμάτων σημείωσαν ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει καμία αρμοδιότητα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν δίνει καμία τέτοια δυνατότητα. 
Οι αποκαλύψεις
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Πύλου – Νέστορος σε σχέση με τη χωματερή της Πύλου ήταν η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, η οποία κλήθηκε να σηκώσει το βάρος των κατηγοριών της πλευράς Καφαντάρη. 
Η αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία σε έγγραφα, τα οποία είχε αποστείλει ο δήμος Πύλου – Νέστορος στην περιφέρεια Πελοποννήσου, τα οποία η υπεράσπιση Καφαντάρη προσπάθησε να τα εμφανίσει ως στοιχεία που αποδεικνύουν(!) ότι και η Περιφέρεια είχε αρμοδιότητα στη διαχείριση της Χωματερής. Η κα Νικολάκου τόνισε ότι τα έγγραφα αυτά είχαν αποσταλεί για πολιτικούς λόγους, εννοώντας ότι δια μέσου αυτών ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος επιχειρούσε να διαχύσει τις δικές του ευθύνες προς άλλες κατευθύνσεις.
Παράλληλα, η αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι αν ο δήμος Πύλου – Νέστορος ήθελε πραγματικά να επιλύσει το πρόβλημα της χωματερής θα έπρεπε θεσμικά να ακολουθήσει άλλες πρακτικές, όπως κάνουν άλλοι δήμοι στην Πελοπόννησο. Αναφέρθηκε, δε, στις δυνατότητες που δίνει το θεσμικό πλαίσιο με την κήρυξη μιας περιοχής σε έκτακτη ανάγκη, θεσμικό πλαίσιο το οποίο, όπως σημείωσε η κα αντιπεριφερειάρχης, ο συγκεκριμένος Δήμος ποτέ δεν χρησιμοποίησε.
Αίσθηση προκάλεσαν, επίσης, τα όσα κατέθεσε η κα Νικολάκου και σε σχέση με το βασικό επιχείρημα του δήμου Πύλου – Νέστορος, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα προβλήματα στη χωματερή του Αγίου Νικολάου, όπως αυτό της πυρκαγιάς του 2014, προήλθαν από τον κορεσμό του χώρου εναπόθεσης δεμάτων σκουπιδιών. Η κα αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η έκταση των 45 στρεμμάτων δεν μπορεί να κορεστεί από λίγες χιλιάδες δέματα, κάτι που αποδεικνύεται, άλλωστε, και από τη σχετική μελέτη. Προς επίρρωση των λεγομένων της αντιπεριφερειάρχη ήρθε η κατάθεση εκπροσώπου της εταιρείας, που είχε αναλάβει τη δεματοποίηση των απορριμμάτων, ο οποίος αποκάλυψε ότι από τα 45 στρέμματα που προορίζονταν για την εναπόθεση των δεμάτων των σκουπιδιών χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 20. Μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρείας προσέθεσε ότι ούτε αυτά τα 20 στρέμματα είχαν γεμίσει με δέματα σκουπιδιών, όπως ισχυρίζεται η πλευρά του κ. Καφαντάρη.
Η κα Νικολάκου καταλήγοντας σημείωσε ότι οι πρακτικές που ακολουθούνται από δήμους στη διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργούν υπόνοιες ότι συγκεκριμένες δημοτικές αρχές ψάχνουν άλλοθι για να προχωρούν σε ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων, καθώς αυτό δεν έχει οικονομικό κόστος για τους δήμους. Αυτή η αναφορά της κας Νικολάκου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην αίθουσα του δικαστηρίου και εκνευρισμό στην υπεράσπιση του κ. Καφαντάρη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όλων αυτών προηγήθηκε η κατάθεση εγγράφου στο δικαστήριο σύμφωνα με το οποίο ο δήμος Πύλου – Νέστορος εμφανίζεται να συναινεί στην καύση απορριμμάτων(!) στη χωματερή της Πύλου. Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν έμεινε ασχολίαστο από την υπεράσπιση του κ. Τατούλη, καθώς ο νομικός εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη μίλησε για «ομολογία ειδεχθούς εγκλήματος». Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι εξαιρετικά σοβαρό και αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της δίκης. 
Μετά την κατάθεση της κας Νικολάκου το δικαστήριο διέκοψε εξαιτίας παρέλευσης του ωραρίου. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Μαΐου. 
http://messiniapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου