Website counter free counters

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018

Η φωτιά "έκαψε" Τατούλη - Καφαντάρη

 Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018 09:45

Από 2 χρόνια για την πυρκαγιά στον ΧΑΔΑ Πύλου: Η φωτιά "έκαψε" Τατούλη - Καφαντάρη

 Γράφτηκε από τον  

Από 2 χρόνια για την πυρκαγιά στον ΧΑΔΑ Πύλου: Η φωτιά "έκαψε" Τατούλη - Καφαντάρη

Σε δύο χρόνια φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.
Οι δύο αυτοδιοικητικοί ήταν κατηγορούμενοι για τη φωτιά στον ΧΑΔΑ της Πύλου στον Αγιο Νικόλαο, τον Ιούνιο του 2014, και ευρύτερα για περιβαλλοντικές παραβάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Το δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, όπως ζήτησαν οι συνήγοροί τους.
Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την αθωότητα των δύο αυτοδιοικητικών γιατί, όπως ανέφερε, “δεν προέκυψε με σαφήνεια ότι ήταν αρμόδιοι για τις συγκεκριμένες πράξεις, που προκάλεσαν το δυσμενές αποτέλεσμα για το περιβάλλον”.
Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η Δημήτρα Πιπερίγκα και εισαγγελέας της έδρας ο αντεισαγγελέας Αντώνης Παπάζογλου.
Στην απολογία του ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης υποστήριξε ότι ο δήμος ήταν αναρμόδιος για τη δεματοποίηση των σκουπιδιών. Ανέφερε ότι είχε στείλει σειρά εγγράφων στο υπουργείο Εσωτερικών και σε κάθε υπεύθυνο, και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να φύγουν τα δέματα των σκουπιδιών καθώς είχε κορεστεί ο χώρος, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση από κανένα φορέα.
“Είχαμε τον κίνδυνο να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους”, είπε ο δήμαρχος - ενώ για την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που δεν ζήτησε, σχολίασε πως για να γίνει αυτό “θα έπρεπε να είχαμε αφήσει τα σκουπίδια στους κάδους - και η περιοχή μας που είναι τουριστική θα δυσφημιζόταν σε όλο τον κόσμο”.
Σε παρέμβασή του (είχε απολογηθεί στην προηγούμενη διακοπείσα συνεδρίαση) ο περιφερειάρχης Πελοποννησου Π. Τατούλης είπε ότι “δεν υπήρξε ποτέ καμία απόφαση αρμοδιότητας στην Περιφέρεια, οι αρμοδιότητες εκχωρούνται με νόμο”. Ανέφερε ακόμη πως “η αδυναμία των δήμων μάς έβαλε μπροστά για να αναλάβουμε δύο έργα: Την ολοκληρωμένη διαχείριση, για την οποία χθες υπεγράφη η ΣΔΙΤ, και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ”. Επέμεινε ότι “δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα. Την ευθύνη είχαν ο ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι”. Και επανέλαβε πως “δεν μπορούσε να γίνει καμία μετακίνηση δεμάτων χωρίς την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.
Μετά την πρόταση του εισαγγελέα να κηρυχθούν αθώοι οι δύο κατηγορούμενοι, ο μηνυτής και πολιτικός ενάγων, δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, στην αγόρευσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “κάποιος είναι αρμόδιος. Είναι και οι δύο αρμόδιοι, με βάση την προγραμματική σύμβαση για τον δεματοποιητή”. Αφού έκανε λόγο για “θέατρο του παραλόγου”, παρατήρησε ότι “και οι δύο ως αρμόδιοι θέλουν να κοροϊδέψουν την κοινωνία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης δε συνεστήθη ποτέ. Αν είναι αναρμόδιοι, να παραιτηθούν αύριο”. Είπε επίσης πως “είναι απολύτως ισότιμο το ποσοστό αρμοδιότητας και ευθύνης τους. Με αθωωτική απόφαση, καταργείται το άρθρο 102 του Συντάγματος”. Και αφού παρατήρησε ότι “ο ένας έριχνε την ευθύνη στον άλλον”, ζήτησε από “το δικαστήριο να πει ποιος είναι αρμόδιος”.
Ο δικηγόρος του κ. Τατούλη, Ηλίας Κοκκίνης, είπε ότι “ο δήμος έχει την ευθύνη να διαχειρίζεται τα απόβλητα. Η αρμοδιότητα αυτή διαχρονικά θα ανήκει στους δήμους. Καμία αρμοδιότητα δε μεταφέρθηκε, δεν υπάρχει αρμοδιότητα της Περιφέρειας”. Ανέφερε πως δεν απάντησε κανένας στα έγγραφα του δημάρχου γιατί δεν ήταν ουσίας, αλλά για τις εντυπώσεις, και ζήτησε την αθώωση του περιφερειάρχη.
Οι συνήγοροι του κ. Καφαντάρη, Γεωργία Βισβίκη και Μαρία Βεζυρέα, ανέφεραν ότι “ο δήμος δεν είχε την αρμοδιότητα για το δεματοποιητή. Την είχε ο ΦΟΔΣΑ αρχικά και στη συνέχεια η Περιφέρεια”. Είπαν πως “μεταβιβάστηκαν όλες οι αρμοδιότητες της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, λόγω της ανεπάρκειας του ΦΟΔΣΑ. Είχε αποφανθεί ad hoc για αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Περιφέρεια δεν απομάκρυνε τα δέματα ως όφειλε”. Και ζήτησαν την απαλλαγή του δημάρχου.
Γ.Σ
 Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018 11:19

Ηλ. Κανάκης: “Απόφαση - σταθμός”

 Γράφτηκε από την  

Ως δικαίωση του αγώνα της παράταξής του και απόφαση - σταθμό χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος Ηλίας Κανάκης τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου για ποινή φυλάκισης 2 ετών στο δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη, για την πυρκαγιά στη χωματερή του Αγίου Νικολάου της Πύλου το 2014.
Ο κ. Κανάκης υποστηρίζει πως  “θα τον πάμε μέχρι τέλους” και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια απόφαση - σταθμό, καθώς αποκαλύπτει τις εγκληματικές ευθύνες του δημάρχου Πύλου - Νέστορος έναντι της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής μας.
Η προσπάθεια του κ. Καφαντάρη να πείσει τους δικαστές ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα έπεσε στο κενό, καθώς κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε η τεράστια ευθύνη του στο έγκλημα της χωματερής του Αγίου Νικολάου.
Η παράταξη “Κοινωνία σε Κίνηση” και εγώ ως επικεφαλής της δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον όσων παίζουν με την υγεία των κατοίκων του δήμου μας, εναντίον όσων υποβαθμίζουν το περιβάλλον της περιοχής μας.
Δηλώνουμε ότι θα κινηθούμε εναντίον του κ. Καφαντάρη με κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να καταδειχθεί η ανικανότητά του να διαχειριστεί τα ζητήματα του δήμου μας.
Δηλώνουμε ότι “θα τον πάμε μέχρι τέλους”, προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι είναι μοιραίος για το δήμο Πύλου – Νέστορος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου