Website counter free counters

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

καιρος για λαικα (δημοτικα ) δικαστήρια

Εντονη αντίδραση για κατάργηση μεταβατικών εδρών του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας 
 
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δικαστήρια
 
Εντονότατη αντίδραση από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου προκάλεσε η κατάργηση των μεταβατικών εδρών Πύλου, Κορώνης, Καρδαμύλης και Χατζή του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, καθώς και της μεταβατικής έδρας του Πταισματοδικείου Πύλου.

Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος ζητεί την ακύρωση της σχετικής απόφασης, τονίζοντας , μεταξύ άλλων, ότι «η εν λόγω κατάργηση συνετελέσθη κατά τρόπο αιφνιδιαστικό, αυθαίρετο, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της ολομέλειας του Εφετείου Καλαμάτας, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και χωρίς την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωσή μας». Παράλληλα καταγγέλλει ότι «η κατάργηση των μεταβατικών εδρών αποσκοπεί, εν τέλει, στην αποστέρηση του δικαιώματος του πολίτη να προσφεύγει στην Ποινική Δικαιοσύνη, η οποία, λόγω της υποστελέχωσής της σε δικαστικούς λειτουργούς και γραμματείς, απονέμεται, ήδη, με τρόπο που στην πραγματικότητα προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, τα όρια της αρνησιδικίας».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Κώστας Μαργέλης και η γενική γραμματέας Δήμητρα Μαρκοπούλου, σημειώνονται τα εξής: «Με μεγάλη κατάπληξη πληροφορηθήκαμε την κατάργηση των μεταβατικών εδρών Πύλου, Κορώνης, Καρδαμύλης και Χατζή του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, καθώς και της μεταβατικής έδρας του Πταισματοδικείου Πύλου, με τα άρθρα 39 και 38 αντίστοιχα του Ν.4274/14 (νόμος που ψηφίστηκε στις 8-7-2014 στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής). Η εν λόγω κατάργηση συνετελέσθη κατά τρόπο αιφνιδιαστικό, αυθαίρετο, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της ολομέλειας του Εφετείου Καλαμάτας, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και χωρίς την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωσή μας. Σημειωτέον ότι με τις ίδιες διατάξεις καταργήθηκαν όλες οι μεταβατικές έδρες των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, των περιφερειών των Πρωτοδικείων, καθώς και των Μονομελών, Πολυμελών Πρωτοδικείων και των Πλημμελειοδικείων, των περιφερειών των Εφετείων, εκτός από αυτά που λειτουργούν σε νησιά. Θεωρούμε ότι με τις ενέργειες αυτές από μέρους της Πολιτείας πλήττεται βάναυσα η αρχή της επικουρικότητας και αναγκάζεται πλήθος πολιτών του Νομού Μεσσηνίας να υποβάλεται σε δυσανάλογα έξοδα και μετακινήσεις από την Πύλο, την Κορώνη, την Καρδαμύλη και το Χατζή στην Καλαμάτα.
Η ως άνω κατάργηση έγινε χωρίς καν οι αρμόδιοι φορείς να ζητήσουν τις απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων φορέων, υλοποιώντας, εν κρυπτώ, τις αποφάσεις τους.
Οι μεταβατικές έδρες του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στη Πύλο, στην Κορώνη, στο Χατζή και στην Καρδαμύλη προσέφεραν τη δυνατότητα στους προσφεύγοντες στην Ποινική Δικαιοσύνη πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν, παριστάμενοι και αυτοπροσώπως στην εκδίκαση των υποθέσεών τους και επιπλέον δεν υποχρέωνε τους παράγοντες της διαδικασίας (δικηγόρους και διαδίκους) να μεταβαίνουν σε άλλη πόλη, προκειμένου να τύχουν έννομης προστασίας. Ειδικά και σχετικά με την κατάργηση της μεταβατικής έδρας της Πύλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πύλος είναι έδρα 8 δικηγόρων, υπάρχει κτήριο, καθώς και γραμματέας, δεδομένης της λειτουργίας μόνιμου Ειρηνοδικείου και συνεπώς τα μηδαμινά ετήσια έξοδα μετακίνησης ενός δικαστή στη μεταβατική έδρα της Πύλου θα έπρεπε να οδηγήσουν στην απόφαση για αύξηση των δικασίμων και όχι βέβαια στην κατάργηση της έδρας, δεδομένου ότι τώρα όλοι οι διάδικοι και οι δικηγόροι θα αναγκάζονται να ταλαιπωρούνται, ερχόμενοι από την Πύλο στην Καλαμάτα και μάλιστα διαμέσου επικινδύνου διαδρομής.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας επισημαίνει ότι η κατάργηση των μεταβατικών εδρών αποσκοπεί, εν τέλει, στην αποστέρηση του δικαιώματος του πολίτη να προσφεύγει στην Ποινική Δικαιοσύνη, η οποία, λόγω της υποστελέχωσής της σε δικαστικούς λειτουργούς και γραμματείς, απονέμεται, ήδη, με τρόπο που στην πραγματικότητα προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, τα όρια της αρνησιδικίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, θα προβεί σε κάθε ενέργεια, προκειμένου να υπάρξει άμεση ακύρωση της παραπάνω απόφασης και διαμηνύει ότι δεν θα ανεχθεί μεθοδεύσεις και αποφάσεις που δημιουργούν εμπόδια στην άσκηση του λειτουργήματος των μελών του, δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία της». Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/45592-katargisi-monomelous-plimmeliodikeiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου