Website counter free counters

Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020

Ένα λεωφορείο από την Πυλία στην Θεσσαλονίκη

Ένα λεωφορείο πάρκαρε μέσα σε ένα εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Ένα παρατημένο λεωφορείο σε ένα χωράφι στη Μεσσηνία έγινε ο γαστρονομικός πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη.
Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος
Στρίβοντας στο δρομάκι της Κομνηνών, από την πλευρά της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης, πέφτεις πάνω του τόσο απρόσμενα, που εντελώς αυθόρμητα βγάζεις το κινητό σου και ξεκινάς να φωτογραφίζεις το λεωφορείο που βρίσκεται εντός του χώρου. Σε μια δεύτερη σκέψη δελεάζεσαι από το μενού που είναι αναρτημένο στην είσοδο, αλλά και τις ρετρό αναφορές στην διακόσμηση.
Το «Τρελό Λεωφορείο», λοιπόν, ξεκίνησε το ταξίδι του από την Μεσσηνία. Το αφεντικό του, ο Ηλίας Λόγγος, γνωστός επιχειρηματίας στην πόλη στον χώρο της εστίασης και λάτρης των παλιών αυτοκινήτων, ανακάλυψε το  παρατημένο λεωφορείο μέσα σε ένα χωράφι. Βρέθηκε στην περιοχή για δουλειά, στο πλαίσιο των μαθημάτων bartening που προσφέρει μια από τις επιχειρήσεις του, η Cocktail Bartenders Agency σε επαγγελματίες του χώρου. Το λεωφορείο αυτό έμελλε να αλλάξει την τύχη του και επειδή η σύμπτωση ήταν «τρελή», το βάφτισε έτσι, «loco». «Μετά από πολύ φροντίδα και ένα γερό λίφτινγκ το λεωφορείο ξαναζωντάνεψε, όχι όμως για να βγει στους δρόμους, αλλά για να φιλοξενεί στο σαλόνι του όλα τα ρομαντικά κορίτσια και αγόρια που θέλουν να ταξιδέψουν νοερά στο παρελθόν παρέα με ένα καλό γεύμα και ένα προσεγμένο cocktail», προσθέτει ο ιδιοκτήτης του.
Το 24αρι «καμηλάκι» της Βιαμάξ φροντίστηκε με μεγάλη αγάπη και με πολύ δυσκολία κατάφερε να σταθμεύσει εντός του οικήματος, μήνες πριν. «Δεν ήταν εύκολη δουλειά», παραδέχεται ο κ. Λόγγος. «Έπρεπε να γίνει μέρα που δεν είναι ανοικτή η αγορά. Φυσικά, προηγήθηκε αίτηση μας στον Δήμο και την Τροχαία, να κλείσουμε τον δρόμο ώστε να γίνει η μεταφορά κι η τοποθέτηση. Έτσι, μια ήσυχη Κυριακή του καλοκαιριού, με ειδικό γερανό ξεκινήσαμε την τοποθέτηση του».
Το χαρακτηριστικό του καινούριου αυτού εστιατορίου είναι σίγουρα τα vintage στοιχεία και οι retro αναφορές στις δεκαετίες ’50 και ΄60. Rockabilly pop art στους τοίχους και old school tattoos, ενώ το φλιπεράκι στον ρόλο του τραπεζιού σου προκαλεί αυτομάτως την σκέψη να πατήσεις τα κουμπιά για να κουνηθεί η μπίλια. Έχει επιμεληθεί η παραμικρή λεπτομέρεια απ’ άκρη σ΄ άκρη με την diy αισθητική του ιδιοκτήτη του και ακόμη και αν εισχωρήσεις στα άδυτα της κουζίνας του, το προσωπικό μαγειρεύει με έναν αέρα σαν σε γαλλικό μπιστρό του Παρισιού.
Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία αν δεν ήταν ο executive chef του «The Loco Bus» και του Cooking Workshop Consulting, Παναγιώτης Δεληθανάσης, ο οποίος έχοντας εξελίξει τις γνώσεις του δίπλα στον Alain Ducasse, επιμελήθηκε το μενού και το στήσιμο της κουζίνας. Μια ποικιλία σε πίτσα, τάπας, σπαγγέτι και κάποια κυρίως πιάτα, σας καλούν σε μια γευστική διαδρομή της Μεσογείου, με την δημιουργική κουζίνα στα καλύτερα της.
Για του λόγου το αληθές, η καπνιστή πέστροφα με βιολογικές φακές beluga, με βιολογικό κινόα, χαβιάρι και παντζάρι αποδείχθηκε μια πολύ καλή επιλογή για να ξεκινήσει κάποιος το γεύμα του. Είναι από τις σπάνιες φορές που οι φακές παντρεύονται με ένα τόσο άψογο μείγμα γαστρονομικών υλικών, απολαμβάνοντας το καθένα ξεχωριστά σε κάθε πιρουνιά. Αξιομνημόνευτες και οι καπνιστές πατάτες με την σκορδάτη μαγιονέζα μυρωδικών, ενώ τα σπαράγγια με προσούτο και αβγά ποσέ ήρθαν κι έσπασαν την αλμυράδα, ισορροπώντας ξανά το αισθητήριο της γεύσης. Η «τεράστια» πίτσα με σιτάκε, πορτσίνι, αγαρικό, πάστα τρούφας και μοτσαρέλα θα ικανοποιήσει χωρίς αμφιβολία τις κοιλιόδουλεςτάσεις σας. Στα must to taste είναι σίγουρα το υπέροχο, το τονίζω –υπέροχο- ριζότο με γαρίδες, φινόκιο και πορτοκάλι. Από τους συνδυασμούς υλικών που δεν συναντούμε συχνά, αλλά που στην συγκεκριμένη περίπτωση το πιάτο ξεχωρίζει για την φινετσάτη γεύση του εσπεριδοειδούς φρούτου και την κατάλληλη υγρασία του ριζότο. Ακόμη και αρκετή ώρα αργότερα, έβλεπες το ζουμάκι του να στέκεται κιμπάρικα στο χείλος του πιάτου.
Συνοδεία ορισμένων από τα πιο famous cocktail του καταλόγου, το γεύμα μπορεί να καταλήξει σε «φιέστα»! Ενδεικτικά αναφέρουμε το «Ηomecoming Smash» (gin αρωματισμένο με βασιλικό, φρέσκο τζίντζερ, χυμό από μοσχολέμονα και τελείωμα με τζιτζιμπίρα) και το «Mediterra» (λικέρ μαστίχας, βότκα αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, σιρόπι βανίλιας, χυμό από ροζ γκρέιπφρουιτ και αφρό από καρότο και βανίλια). Για όσους δεν το γνωρίζετε, η τζιτζιμπίρα είναι ένα παραδοσιακό, δροσιστικό και εύγευστο αεριούχο ποτό από την εποχή της Αγγλοκρατίας στα Επτάνησα και σήμερα παράγεται μόνο στην Κέρκυρα. Οι νέοι mixologists πίνουν νερό στο όνομά του αποτελώντας το πιο must drink στα μοντέρνα κοκτέιλ. Το team του «Loco Bus» εξειδικεύεται στα περίεργα κοκτέιλ, καθώς στην ουσία αποτελεί το αδελφάκι του «El Burrito», ένα από τα πιο επιτυχημένα mexican cocktail bars της Θεσσαλονίκης, στο οποίο οι θαμώνες του έχουν ζήσει στιγμές σιέστας με τα πιο γευστικά κοκτέιλ.
Τα επιδόρπια παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο φινάλε του γεύματος και γι΄αυτό έχετε τρεις επιλογές: καραμελωμένο τσουρέκι, μπάρα σοκολάτας και έναν καταπληκτικά "πειραγμένο" χαλβά σιμιγδαλένιο. Ό,τι και να διαλέξετε θα μοιάζει με γλυκιά νοσταλγία.
The Loco Bus, Κομνηνών 3, Θεσσαλονίκη, 2310 224433 //  www.thelocobus.com 
O σεφ του Loco Bus, Παναγιώτης Δεληθανάσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου